Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

ΦΑΚΕΛΟΣ: "Οι Δήμαρχοι της Πάτρας":Αυτός που επισκεύασε για τελευταία φορά το Ρωμαϊκό Υδραγωγείο και οι καταγγελίες για νοθεία που έκαναν άλλον ...δήμαρχο!

ΦΑΚΕΛΟΣ: "Οι Δήμαρχοι της Πάτρας&qu...
Παπαδάκου Γωγώ
[email protected]

Μπουκαούρης, Λόντος, Καλαμογδάρτης

Ο Ιωάννης Μπουκαούρης (;-1852) γεννήθηκε στην Πάτρα και καταγόταν από παλιά οικογένεια της πόλης, της οποίας πολλά μέλη συμμετείχαν στην Φιλική Εταιρεία και πολέμησαν στον απελευθερωτικό αγώνα.

Πατέρας του ήταν ο επίσης πρόκριτος, Παναγιώτης Μπουκαούρης.

Το 1819 συγκαταλεγόταν στους πατρινούς δημογέροντες και αργότερα τιμήθηκε για την προσφορά του από τον Ιωάννη Καποδίστρια.

Αντικατέστησε τον Ιωάννη Ζαΐμη στην δημαρχία, το 1837, και παρέμεινε μέχρι το 1841.

Σε βασιλικό διάταγμα του 1840 αναφέρεται ως ένας από τους τέσσερις δημάρχους οι οποίοι δεν δέχονταν μισθό για τις υπηρεσίες τους.

Το 1847 ο βασιλιάς Όθων αποφάσισε να τιμήσει εννέα φιλομοναρχικούς μεγαλοκτηματίες και εμπόρους με τον Σταυρό του Σωτήρος. Ανάμεσα τους ήταν και ο Ιωάννης Μπουκαούρης.

Ήταν αυτός που επί δημαρχίας του επισκεύασε για τελευταία φορά -μέχρι πριν από λίγα χρόνια- το Ρωμαϊκό Υδραγωγείο της Πάτρας το 1838!

Απεβίωσε το 1852.

Τις εκλογές του Μαΐου του 1841 κερδίζει ο πολιτικός και ποιητής  Ανδρέας Καλαμογδάρτης, αλλά ύστερα από καταγγελίες για νοθεία διορίζεται από το Βασιλιά Όθωνα ο Ανδρέας Λόντος.

Γεννήθηκε στην Πάτρα και ήταν γιος του προκρίτου Χριστόδουλου Λόντου, γόνου της ισχυρής οικογένειας των προυχόντων. Σπούδασε νομικά στην Ιταλία και αρχικά εργάστηκε ως γραμματέας του πρωτόκλητου δικαστηρίου Γαστούνης.

Ήταν γραμματέας στη δίκη του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στο Ναύπλιο, αλλά αντικαταστάθηκε από την πρώτη μέρα της δίκης γιατί μόλις μπήκε ο "Γέρος του Μοριά" στην αίθουσα του δικαστηρίου ξέσπασε σε δάκρυα.

Διετέλεσε δήμαρχος Πατρέων το 1841 με 1843 και αμέσως μετά εκλέχτηκε βουλευτής.

Στις 6 Μαϊου 1841 γίνονται δημαιρεσίες και υπάρχουν εκλογικά τμήματα.. Εξελέγησαν 18 δημοτικοί σύμβουλοι. Δήμαρχος εξελέγη ο Ανδρ. Καλαμογδάρτης. Σύμβουλοι οι Α.Χ.Λόντος, Α.Α. Καλαμογδάρτης, Κωνστ. Φ. Κωστάκης, Αντωνόπουλος Γεωργακόπουλος, Παναγόπουλος κ.ά. Ύστερα από διενέξεις και καταγγελίες για νόθευση του εκλογικού αποτελέσματος ο δικηγόρος Λόντος διορίστηκε δήμαρχος.

Επί δημαρχίας του ανακηρύχθηκε Σύνταγμα, που διαβάστηκε στην Πλατεία Γεωργίου Α΄ από τον στρατηγό Καλαμογδάρτη Αντώνη σε συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε για αυτόν τον σκοπό.

Μετά την επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου εκλέχτηκε πληρεξούσιος και μέλος του Α΄ Συνταγματικού Συνεδρίου υπό τον Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο. Το 1844 διορίστηκε υπουργός Δικαιοσύνης ενώ το 1854 έσπευσε να πολεμήσει στην επανάσταση της Ηπείρου. Το 1860 χρηματίζει πρόεδρος της Βουλής, ενώ τρία χρόνια αργότερα, το 1863, διατελεί πληρεξούσιος των Πατρών στην Εθνοσυνέλευση.

Το 1864 διορίζεται υπουργός Εκκλησιαστικών και Εκπαίδευσης στην Κυβέρνηση Κωνσταντίνου Κανάρη του Ιουλίου και έπειτα υπουργός Δικαιοσύνης το 1865.

Το 1876 αποτυγχάνει να εκλεγεί βουλευτής και διορίζεται νομάρχης Ζακύνθου και στη συνέχεια γενικός πρόξενος της Ελλάδας στα Ιωάννινα.

Πέθανε στα Ιωάννινα στις 8 Σεπτεμβρίου του 1881. Τάφηκε στο Α΄ νεκροταφείο Πατρών και τον επικήδειο εκφώνησε ο Παυσανίας Χοϊδάς. Ήταν νυμφευμένος με την Χαρίκλεια Χαραλάμπη και είχε οκτώ παιδιά· μεταξύ αυτών τη Βικτωρία, σύζυγο του Στέφανου Στρέϊτ και την Ασπασία, μητέρα του μετέπειτα πρωθυπουργού Δημητρίου Μαξίμου.

 

Ο Ανδρέας Καλαμογδάρτης γεννήθηκε στην Πάτρα και ήταν γόνος της πατρινής οικογένειας προυχόντων. Αρχικά ήταν αντίθετος με την ένταξη του στην Φιλική Εταιρεία επειδή δεν ήθελε να προκαλέσει την οργή των Τούρκων στην περίπτωση που αποτύγχανε η επαναστατική κίνηση. Στάλθηκε στην Τρίπολη για να καθησυχάσει τους Τούρκους αλλά φυλακίστηκε.

Το 1821 γίνεται μέλος της Πελοποννησιακής Γερουσίας, η οποία και το επιφόρτισε να καταγράψει τους ελαιώνες της Μεσσηνίας.

Διορίστηκε α΄ έπαρχος Τριπόλεως, τον Φεβρουάριο του 1822 διορίζεται έπαρχος Γαστούνης και μετά την επιστροφή του Κουντουριώτη από την εκστρατεία κατά του Ιμπραήμ διοικητής Ναυπλίας (έδρα κυβερνήσεως).

Τον Ιούλιο του 1826 έγινε μέλος και τον Σεπτέμβριο πρόεδρος του προσωρινού εγκληματολογικού Δικαστηρίου Ναυπλίου.

Το 1828 έγινε μέλος του Πανελλήνιου και τον επόμενο χρόνο, το 1829 εκλέγεται δημογέροντας της Πάτρας και ήταν αντιπρόσωπος Πατρών στην Εθνοσυνέλευση του Άργους. Εκλέχθηκε μέλος της Γερουσίας που αντικατέστησε το Πανελλήνιον. Τάχθηκε υπέρ της έλευσης στην Ελλάδα του Λεοπόλδου γι' αυτό και έπεσε σε δυσμένεια από τον Καποδίστρια.

Επί Όθωνα διορίστηκε γενικός οικονομικός επίτροπος των νομών Αχαΐας και Ηλείας. Τέλος είχε χρηματίσει επίτροπος Άμφισσας καθώς και επαρχιακός ταμίας Μεσσηνίας και Αιτωλίας (1842).

Απεβίωσε το 1850 και ετάφη στο νεκροταφείο του Αγίου Ανδρέα. Μεταξύ των παιδιών του ξεχωρίζουν ο Αντώνιος Καλαμογδάρτης και η Καλλιόπη Παπαλεξοπούλου.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις