Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Στερεοτυπάκια
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

ΦΑΚΕΛΟΣ: "Οι Δήμαρχοι της Πάτρας":Ο πρώτος εκλεγμένος Δήμαρχος ήταν φτωχής...παιδείας! Οι σημερινοί οικογενειακοί "δεσμοί" με τα Βραχνέικα

ΦΑΚΕΛΟΣ: "Οι Δήμαρχοι της Πάτρας&qu...
Παπαδάκου Γωγώ
[email protected]

Ο Περικλής Καλαμογδάρτης

Ο Περικλής Καλαμογδάρτης ( Πάτρα Οκτώβριος 1818 - Πάτρα Ιανουάριος 1887) ήταν Έλληνας κτηματίας και πολιτικός, είχε διατελέσει βουλευτής και δήμαρχος Πατρέων.

Γεννήθηκε στην Πάτρα και ήταν μέλος της οικογένειας Καλαμογδάρτη από την οποία είχαν αναδειχθεί αρκετοί στρατιωτικοί και προεστοί με προσφορά στην Επανάσταση του 1821 και ανιψιός του Παλαιών Πατρών Γερμανού.

Πατέρας του ήταν ο Γεώργιος Καλαμογδάρτης και αδέλφια του ο Ηλίας και ο Παναγιώτης.

Ως κτηματίας και σταφιδέμπορος ασχολήθηκε με την εμπορική ζωή της πόλης, συμμετέχοντας ως μέλος και μέτοχος στο διοικητικό συμβούλιο της «Ελληνικής Οινοποιητικής Εταιρείας».

Γιοί του ήταν ο Ιωάννης και ο Ηλίας. Αναφέρεται ότι δεν είχε μόρφωση ανάλογη της θέσεως του και πιθανότατα να μην είχε σπουδάσει ή δεν είχε τελειώσει τις σπουδές του. Ήταν φιλάνθρωπος και βοηθούσε τους πάντες που είχαν ανάγκη και ειδικά τους πένητες.

Πολιτεύτηκε για τριάντα έξι (36) χρόνια έχοντας εκλεγεί πέντε (5) φορές βουλευτής και τρεις (3) δήμαρχος. Το 1858 διορίστηκε δήμαρχος Πατρέων αλλά καθαιρέθηκε το 1862 επειδή δεν πήρε μέρος στην εκστρατεία εναντίον του Όθωνα.

Το 1866 εκλέχθηκε δήμαρχος Πατρέων στις πρώτες εκλογές για το αξίωμα, και παρέμεινε μέχρι το 1870 οπότε έχασε από τον Γεώργιο Ρούφο.

Το 1875 επανεκλέχθηκε και παρέμεινε στην θέση έως ότου αποσύρθηκε το 1879.

Το 1876, επί δημαρχίας του, διαμορφώθηκε η Πλατεία Υψηλών Αλωνίων, ενώ το 1879 σημειώθηκε το μεγαλύτερο περίσσευμα στον Δήμο Πατρέων, 111.226,52 δραχμές.

Στις βουλευτικές εκλογές του εκλογές του 1881 εκλέχτηκε βουλευτής Πατρών με 5.149 ψήφους και ήταν τρίτος στην Επαρχία Πατρών. Το 1895 απέτυχε να εκλεγεί βουλευτής Αχαΐας, ενώ το ίδιο χρόνο διορίστηκε νομάρχης Ευβοίας.

Κατά την 1η θητεία του ως δήμαρχος Πατρέων: Γεννιέται ο Κωστής Παλαμάς, ο Κλαους αγοράζει 60 στρέμματα με στόχο να ξεκινήσει τη λειτουργία οινοποιίας, Ιδρύεται στην Πάτρα Ναυτική τράπεζα, ο Ανδρέας Ρηγόπουλος οραματίζεται τη Δημοκρατική Ομοσπονδία των Ηνωμένων Κρατών της Ευρωπης!!!!

Κατά τη 2η θητεία του: Παραχωρείται εθνικό οικόπεδο στην κοινότητα των Άγγλων στην Πάτρα για την ανέγερση του Αγγλικανικού Ναού του Άγιου Ανδρέα, Επιβάλλεται νέος φόρος για κατασκευή των δυο προκυμαίων στο λιμάνι της Πάτρας, Έκδοση της εφημερίδας Φορολογούμενος, Αρχίζει η ανέγερση του εργοστασίου και των αποθηκών "Achaia Clauss"

Κατά τη 3η θητεια του: Η πλατεία Υψηλών Αλωνίων μετονομάζεται σε Μπενιζελου Ρούφου, Ιδρύεται στην Πάτρα ο Δημοκρατικός Σύλλογος, ο πρώτος σύλλογος με σοσιαλιστικές τάσεις, Αρχίζει η κατασκευή της πλατείας Τριών Συμμάχων,  στο Πατρινό Καρναβάλι εμφανίζονται τα πρώτα αληθινά άρματα, Ιδρύεται στην Πάτρα παράρτημα του Ερυθρού Σταυρού, Κτίζεται η Αγγλικανική εκκλησία του Αγ.  Ανδρέα, Ιδρύεται στην Πάτρα η πρωτη σχολή Λαού από τον "Αχαϊκό Σύλλογο", Βγαίνει στην Ελλάδα για πρώτη φορά φωτογραφία σε αίθουσα δικαστηρίου όταν ο Σ. Καλυβωκας φωτογραφίζει τον πρόεδρο του Κακουργιοδικείου Πατρών επάνω στην έδρα.

*Η οικογένεια Καλαμογδάρτη συνδέθηκε με δεσμούς αίματος, εκτός απο την οικογένεια του Μητροπολίτη Γερμανού και με άλλες ισχυρές οικογένειες της Πάτρας όπως με την οικογένεια Λόντου, Παπαλεξοπούλου, Bertiny, Πετιμεζά, Δρακοπούλου, Green και Παπαδιαμαντοπούλου.

Η πολιτεία τίμησε την προσφορά των μελών της οικογενείας δίνοντας σε μια κεντρική οδό της Πάτρας το όνομα του Περικλή Καλαμογδάρτη. Σημαντικό για την ιστορική μνήμη της οικογένειας είναι ότι μέχρι τις μέρες μας συναντάται το τοπωνύμιο Καλαμογδαρταίικα στα Βραχνέικα, μέρος στο οποίο είχαν μεγάλες εκτάσεις γής.

Επίσης μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα στην συνοικία του Χαλκωματά ακουγόταν το τοπονύμιο "Αμπελώνες του Καλαμογδάρτη", αφού στην περιοχή εκείνη ήταν  το κυρίως σπίτι της οικογενείας.

Η πλατεία Γεωργίου Α' παλιότερα ονομαζόταν "πλατεία Καλαμογδάρτη".

Ο οικογενειακός τάφος διατηρείται ακόμα και σήμερα στο Α΄ νεκροταφείο Πατρών.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις