Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ο Ναός της Παναγίας στη Νόρμαν που δεν έγινε ποτέ και που θα άλλαζε μια ολόκληρη περιοχή

Ο Ναός της Παναγίας στη Νόρμαν που δεν έ...
Παπαδάκου Γωγώ
[email protected]

Ξεκίνησε το έργο με πολλές προοπτικές αλλά...

Στο χάρτη του 1902 που ακολουθεί εμφαίνεται το τμήμα από την οδό Νόρμαν (δεξιά στη φωτ.) μέχρι το τέρμα της οδού Αγίας Σοφίας (αριστερά). Διακρίνεται ο αρκτικός λιμενοβραχίων, ο μόλος Τριάντη δηλαδή στην Καρόλου, ο σιδηροδρομικός σταθμός και ο υπό ανέγερση ιερός ναός της Παναγίας του Καρμήλου, στο κομμάτι που για χρόνια ήταν γήπεδο του Αχιλλέα, λούνα-παρκ, και ακολούθως σχολείο και σούπερ-μάρκετ.

Το οικόπεδο αυτό, 20 στρεμμάτων, απέναντι από τον Αγιο Αλέξιο, αγοράστηκε από την Καθολική Εκκλησία της Πάτρας, το 1895, με σκοπό να κτισθεί εκεί μεγαλοπρεπής ναός αφιερωμένος στην Παναγία, με την ονομασία «Παναγία του Ροδαρίου», σε ανάμνηση της νίκης του Χριστιανικού στόλου εναντίον του Οθωμανικού στην ναυμαχία της Ναυπάκτου (Lepando) το 1571. Ηταν μία απόφαση του τότε πάπα Λέοντος του XIII.

Το ξεκίνημα των εργασιών έγινε σε ειδική μεγαλοπρεπή τελετή από τον τότε αρχιεπίσκοπο των Καθολικών Γαϊτάνο Δεάγγελο στις 24/9/1895.

Η μακέτα του ναού της Παναγίας του Ροδαρίου,

Η μακέτα του ναού της Παναγίας του Ροδαρίου,

Η μακέτα του ναού της Παναγίας του Ροδαρίου,

H περιοχή σήμερα. Αντί του ναού (και παραλίγο αεροδρομίου) αποκτήσαμε τελικά γήπεδο, λούνα-παρκ και εν τέλει σχολείο και σούπερ- μάρκετ

H περιοχή σήμερα. Αντί του ναού (και παρ...

H περιοχή σήμερα. Αντί του ναού (και παραλίγο αεροδρομίου) αποκτήσαμε τελικά γήπεδο, λούνα-παρκ και εν τέλει σχολείο και σούπερ- μάρκετ

Δυστυχώς όμως μετά τον θάνατο του πάπα Λέοντα XIII, το 1903, σταμάτησε η χρηματοδότηση του έργου αλλά και οι έρανοι για την κατασκευή του ναού. Το έργο, λόγω του μεγάλου κόστους, ακυρώθηκε.

Σίγουρα αν είχε κατασκευαστεί ο ναός, θα είχε αλλάξει φυσιογνωμία η περιοχή. Ο καθολικός ναός, αφιερωμένος στο Αγιο Ανδρέα, φτιάχτηκε χρόνια αργότερα στη Μαιζώνος, ενώ η ιδέα για τον μεγαλοπρεπή ναό της Παναγίας του Ροδαρίου, προκάλεσε παρόμοιο ενδιαφέρον των Ορθοδόξων Πατρινών, που λίγο αργότερα έβαλαν μπρος για την κατασκευή μεγαλοπρεπούς ναού για τον πολιούχο της Πάτρας, τον Αγιο Ανδρέα.

*στοιχεία και φωτογραφίες από έρευνα του Τάσσου Σταθόπουλου.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις