Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Συγκινεί το «αντίο» των καθηγητών του αδικοχαμένου εύζωνα Σπύρου Θωμά

Πάτρα: Συγκινεί το «αντίο» των καθηγητών...

Ο Σπύρος ήταν απόφοιτος του 1ου Γενικού Λυκείου της Πάτρας

Συγκλονίζει ο αποχαιρετισμός των καθηγητών του αδικοχαμένου Πατρινού εύζωνα Σπύρου Θωμά, ο οποίος έφυγε ξαφνικά από τη ζωή στις 21 Φεβρουαρίου. Ο Πατρινός στρατιώτης που υπηρετούσε στην Προεδρική Φρουρά βρισκόταν στη μονάδα του, όταν αισθάνθηκε ξαφνικά αδιαθεσία και κατέρρευσε.

Ο Σπύρος Θωμάς είχε αποφοιτήσει από το 1ο Γενικό Λύκειο της Πάτρας και οι καθηγητές του, τον αποχαιρέτησαν με τα εξής κείμενο, που υπογράφουν η Διευθύντρια και ο Σύλλογος Διδασκόντων. Το κείμενο επιμελήθηκε η Φιλόλογος Φωτεινή Γκλαβά:

«Τα παρακάτω λόγια αφιερώνονται στη μνήμη του πρόωρα εκλιπόντος αγαπητού μας μαθητή, Σπυρίδωνος Θωμά του Χρίστου, ο οποίος απεβίωσε, ασκώντας τη στρατιωτική του θητεία, ως εύζων της Προεδρικής Φρουράς, στις 21 Φεβρουαρίου 2019.

«Θρηνώ και οδύρομαι, όταν εννοήσω τον θάνατον», ψάλαμε το μεσημέρι της 23ης Φεβρουαρίου, απόσπασμα, από το νεκρώσιμο ιδιόμελο τροπάριο του μεγάλου υμνωδού, Ιωάννου του Δαμασκηνού, στον αγαπητό μας μαθητή, Σπυρίδωνα.

Πράγματι, από το πρωί της 22ας Φεβρουαρίου, όταν διαδιδόταν η είδηση για την απώλεια του μαθητή μας, Σπύρου Θωμά του Χρίστου, σύσσωμη η εκπαιδευτική και μαθητική κοινότητα του 1ου Λυκείου Πατρών, θρηνεί.

Όλοι μας, θρηνούμε για την αιφνίδια αποδημία του αγαπημένου μας παιδιού και οι καρδιές μας θα είναι δια παντός ραγισμένες.

Είναι εκείνο το παιδί που ήταν γεννημένος λεβέντης, πραγματικός εύζων! Με όλο του το χαρισματικό παρουσιαστικό, την αγέρωχη και ευθυτενή κορμοστασιά του, την περικαλλή μορφή του, την έμφυτη ευγένεια και αρχοντιά του μαγνήτιζε τα βλέμματά μας! Τελευταία φορά, είχαμε την τύχη, την ιδιαίτερη χαρά και τιμή να τον δούμε στις αρχές του τρέχοντος μήνα, όταν ήρθε να παραλάβει γεμάτος καμάρι και ενθουσιασμό, τους βαθμούς του αδελφού του Χρίστου, που φοιτά επίσης στο σχολείο μας, στη Β΄ Τάξη. Στο πρόσωπο του Σπύρου ξεχώριζες πάντα το σπινθηροβόλο βλέμμα και το ευγενικό του χαμόγελο!

Κατά τη διάρκεια της φοίτησής του στο 1ο Λύκειο Πατρών, διέπρεπε με την έφεσή του τόσο στα γράμματα, όσο και στις αθλητικές και τις ποικίλες σχολικές εκδηλώσεις. Κατά την αποφοίτησή του από το σχολείο μας, τον Ιούνιο του 2012, με γενικό βαθμό απολυτηρίου Άριστα, τον συνόδευαν οι έπαινοι και τα εύγε όλων μας, που συνεχίστηκαν με την επιτυχή εισαγωγή του στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών, την άριστη απόδοσή του στις φοιτητικές του υποχρεώσεις, έως και την πρόσφατη αποφοίτησή του! Το ίδιο πνεύμα αυτοθυσίας και αταλάντευτης αφιέρωσης τον διέκρινε και στον αθλητισμό, ειδικότερα στον τομέα της καλαθοσφαίρισης, καθώς ήταν μέλος σπουδαίας αθλητικής ομάδας. Οι έπαινοι και οι διακρίσεις ήταν ατελεύτητοι, όσο και η ίδια, η αστείρευτη, θέληση του Σπύρου για ζωή, δημιουργία, πρόοδο, αγώνα, μαχόμενου πάντα στην πρώτη γραμμή, ακόμα και όταν η πατρίδα τον κάλεσε να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία, ως εύζων, άγρυπνος φρουρός στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, τιμώντας όλους τους νεκρούς ήρωες…

Και εδώ, ως προπορεύτηκε, αρίστευσε, ως Άριστος των αρίστων, ο αναχωρητής μας από τον γήινο και μάταιο τούτο κόσμο. «Τὸ νικᾶν αὐτόν αὑτόν πασῶν νικῶν πρώτη τε καὶ ἀρίστη», κατά τον Σταγειρίτη φιλόσοφο. Η προικισμένη του φύση, μα προπάντων η φλογερή του καρδιά τού χάρισαν έως σήμερα μια λαμπρή θητεία! Και για αυτό το λόγο, αισθανόμαστε αδήριτη την ανάγκη να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας και τις εγκάρδιες ευχαριστίες μας στον πρόωρα χαμένο μαθητή μας, που ωστόσο ο Θεός τον αξίωσε να φύγει από κοντά μας, ως ήρωας, «περνώντας στην ουράνια και φωτοφόρο φρουρά, μαζί με τους Ταξιάρχες και τους Αγγέλους, φυλάσσοντας τον θρόνο του Κυρίου, με την ενάρετη παρουσία του ενώπιον του Σωτήρος μας», όπως μας καθησύχασε η ολόθερμη προσλαλιά του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου της πόλεως μας, κ.κ. Χρυσοστόμου, στην εξόδιο ακολουθία του Σπυρίδωνος.

Θα θέλαμε, ολοκληρώνοντας το ταπεινό μας κείμενο, να εκφράσουμε τα από βάθους καρδίας συλλυπητήριά μας στους υπέροχους γονείς και τον εκλεκτό αδελφό του και νυν μαθητή μας στη Β΄ Τάξη, Χρίστο Θωμά.

Ευχόμαστε τα τελευταία λόγια του Σπύρου να θερμαίνουν για πάντα τις ψυχές όλων μας: «Γίνε κάποιος που κανείς δεν θα σκεφτόταν ότι μπορούσες να γίνεις» και «Αν δεν σταθούμε για κάτι, θα πέσουμε για τίποτα». Και ο Σπύρος μας με το προσωπικό του παράδειγμα και την ευψυχία του έγινε μόνος του άξιος να αγαπηθεί! Το δικό του ηρωικό μεγαλείο, η ανδρειωμένη του ψυχή, η υπερηφάνεια του, ας είναι αιώνιο παράδειγμα προς μίμηση και η αγάπη και η ελπίδα που φώτιζαν το πρόσωπό του ας σκορπίζουν μακριά κάθε θλίψη και ας χαρίζουν έναν κόσμο γεμάτο χαμόγελα!

Καλό Παράδεισο, στον αγαπημένο μας μαθητή!»

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις