Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ένα οδοιπορικό εκεί όπου οι εικόνες λειτουργούν σαν χρονομηχανή! Οι συνοικίες Βλατερό - Τριτάκη της Πάτρας

Ένα οδοιπορικό εκεί όπου οι εικόνες λειτ...

Δείτε ΦΩΤΟ

Βλατερό ή όπως μας το είπαν οι παλιοί της περιοχής, Εσχατοβούνι. Είναι ο τελευταίος (έσχατος) λόφος του Δασυλίου και γι' αυτό και πήρε το όνομα Εσχατοβούνι. Στους πρόποδές του είναι η περιοχή Γούβα. Και ειδικότερα μια γειτονιά που έχει κρατήσει όλες τις εικόνες και τις μυρωδιές απο την παλιά Πάτρα. Η συνοικία Τριτάκη.

Η καθεμία απο τις παρακάτω εικόνες ισσοδυναμεί με χιλιάδες λέξεις, αρώματα, ιστορίες, αναμνήσεις απο το παρελθόν, που ευτυχώς αντέχουν και στο παρόν.

ΣΥΝΟΙΚΙΑ ΤΡΙΤΑΚΗ

Η συνοικία Τριτάκη, σύμφωνα και με το wikipedia, αποτελεί μέρος του Βλατερού και πήρε το όνομα της από τον Κρητικό συνταγματάρχη Νικόλαο Τριτάκη. Στην περιοχή είχε αγοράσει το 1866 είκοσι ένα στρέμματα ο Τριτάκης, ο οποίος κατοικούσε στη Πάτρα απο το 1824. 

Τα συγκεκριμένα στρέμματα είχαν παραχωρηθεί στον Εμμανουήλ Παπανικολάκη απο τον Καποδίστρια για αποικισμό Κρητικών αλλά αυτός μεταβίβασε τα διακαιώματα στον Τριτάκη. 

Το κράτος δεν αναγνώρισε την μεταφορά με αποτέλεσμα να χρειαστεί δικαστική απόφαση (184/1876) του Αρείου Πάγου για να λυθεί η υπόθεση.

ΒΛΑΤΕΡΟ

Το Βλατερό είναι συνοικία της Πάτρας στο κέντρο της πόλης.

Είναι η παλιότερη συνοικία της Κάτω Πάτρας και αναφορές για την ιστορική της προέλευση έχουν γραφτεί και στο ελληνικό wikipedia

Η ονομασία "ΒΛΑΤΕΡΟ" προέρχεται από την Λατινική λέξη blattea, που σημαίνει πορφύρα, και από αυτήν προέρχεται το βαφικό κόκκινο υγρό που έβαφαν τα μεταξωτά υφάσματα που προορίζονταν για βασιλείς και πλούσιους. 

Στην περιοχή υπήρχαν πολλές τέτοιες βιοτεχνίες κατά την Βυζαντινή περίοδο οι οποίες άνηκαν στην Αρχόντισσα Δανιηλίδα. Την εποχή της Τουρκοκρατίας υπήρχε το Μοναστήρι Άγιος Νικόλαος.

Στη συνοικία υπάρχει ο βυζαντινός ναός του Αγίου Νικολάου ο παλιότερος που διασώζεται στην πόλη. Επί τουρκοκρατίας εδώ βρίσκονταν τα προξενία των ξένων χωρών, ενώ η συνοικία κάηκε από τους Τούρκους με την κήρυξη της επανάστασης του 1821.

Οι δρόμοι στενοί, το κοντράστ των νέων και των παλιών κτισμάτων χαρακτηριστικό!

Πατρινοί μας υποδέχτηκαν με χαμόγελα. Μόλις είχαν βγει απο τον ιερό ναό του Αγ. Νικολάου στην περιοχή τους. Γνωρίζουν οτι ζουν σε μια πανέμορφη γωνιά της πόλης, τόσο έξυπνα κρυμένη παρά το γεγονός οτι βρίσκεται στο κέντρο της Πάτρας. Εχουν όμως και τα προβληματά τους. Το κάστρο χρειάζεται συντήρηση, οι δρόμοι καθαριότητα και όταν βρέχει προκαλούνται επικίνδυνα πλημμυρικά φαινόμενα σε διάφορα σημεία.

Oι φωτ. είναι των Γιάννη Πεφάνη και Tεό Αλεξίου / postin.gr

Γνωρίζουν την κατάσταση και επιλέγουν να ζουν και να κινούνται στα σοκάκια, τα σκαλάκια, και τα στενά των μόλις 2 μέτρων της περιοχής. Ο χρόνος στο Βλατερό τη συνοικία Τριτάκη και τις άλλες γειτονιές της Ανω πόλης έχει σταματήσει.. πολύ όμορφα!

Γιάννης Πομώνης

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις