Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPOTLIGHT

/

Σαν σήμερα έφυγε από τη ζωή ο Άλκης Στέας, η ψυχή του Πατρινού Καρναβαλιού! ΒΙΝΤΕΟ

Σαν σήμερα έφυγε από τη ζωή ο Άλκης Στέα...

Το 1999

Στις 9 Μαρτίου 1999 πέθανε στην Αθήνα ο Άλκης Στέας, η φωνή του Πατρινού Καρναβαλιού. Το παρουσίαζε από το 1974 ενώ το 2009 ενώ με την εκδήλωση «Ευτυχείτε!» στο Δημοτικό Θέατρο "Απόλλων", από το πλήρωμα 94, καθιερώθηκε η 9η Μαρτίου ως «Ημέρα Άλκη Στέα».

Ο Άλκης Στέας (1933 - 9 Μαρτίου 1999) ήταν δημοφιλής παρουσιαστής του ελληνικού ραδιοφώνου, της τηλεόρασης και επίσης του Πατρινού Καρναβαλιού. Υπήρξε ο πρώτος τηλεπαρουσιαστής που εμφανίστηκε στους Έλληνες τηλεθεατές, στη διάρκεια της πειραματικής εκπομπής ασπρόμαυρου τηλεοπτικού σήματος της ΔΕΗ κατά την 25η ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη, το 1960. Η εν λόγω εκπομπή ήταν ένα τηλεφωνικό τηλεπαιχνίδι.

Γεννήθηκε στη Σύρο το 1933. Νεαρός ακόμα μετέβη στη Θεσσαλονίκη και ασχολήθηκε με τη διαφήμιση. Ήταν συνιδρυτής μιας από τις παλιότερες εταιρείες του χώρου, με το όνομα ΗΧΩ. Παντρεύτηκε την τραγουδίστρια Νέλλη Μάνου και απέκτησαν έναν γιο, τον Κωνσταντίνο. Σπούδασε Μαθηματικός στη Θεσσαλονίκη.

Είχε γίνει ήδη γνωστός στο πανελλήνιο από το ραδιοφωνικό "τηλεφωνικό παιγνίδι" που μεταδίδετο από τον τότε στρατιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό Θεσσαλονίκης με πρώτους χορηγούς τα ξυραφάκια "ASTOR" και στην συνέχει τη σοκολατοποιϊα "ΠΑΥΛΙΔΟΥ".

Στη συμπρωτεύουσα επίσης άρχισε να παρουσιάζει το φημισμένο Φεστιβάλ τραγουδιού του τότε ΕΙΡ. Καθιερώθηκε στη θέση αυτή και παρουσίαζε συνεχώς το θεσμό επί περιπου 25 χρόνια. Επίσης, ήταν από τους πρώτους παραγωγούς του Κρατικού Ραδιοφωνικού Σταθμού Μακεδονίας.

Με τη διεύρυνση της αγοράς της διαφήμισης, ο Στέας πήγε στην Αθήνα και εργάστηκε σε γραφείο της εταιρείας του. Στο πλευρό του θεατρικού συγγραφέα Λάκη Μιχαηλίδη παρήγαγε πολλά γνωστά διαφημιστικά συνθήματα της εποχής. Παράληλα ο Στέας συνέχισε τη δουλειά του ως παρουσιαστής και παρουσίαζε το Πατρινό καρναβάλι (από το 1974) και διάφορα τηλεπαιχνίδια, όπως το "Αν εχεις γνώσεις διαβαινε". Στο κοινό είχε γίνει γνωστός με τό ρήμα "Ευτυχήτε" (η ορθή γραφή κατά την εποχή της εκφωνήσεως (λόγω υποτακτικής) και έτσι έχει αποτυπωθεί σε όλα τα οπτικά αρχεία), που επαναλάμβανε στην προσφώνηση - εκφώνηση - αποφώνηση όλων των εκπομπών του.

*Κηδεύτηκε από το ναό του Αγίου Αλεξάνδρου στο Παλαιό Φάληρο.

Ο ΑΛΚΗΣ ΣΤΕΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΛΗΡΩΜΑ 94

Ο Άλκης Στέας ήταν ένας από τους 94 κυνηγούς του 1ου Αποκριάτικου Θησαυρού που διοργανώθηκε στην Πάτρα το 1966. Η ομάδα του κατετάγη τρίτη και πήρε ως αναμνηστικό μία χάλκινη μάσκα του Δήμου Πατρέων. Από το 1967 ανέλαβε την παρουσίαση του παιχνιδιού του Κρυμμένου Θησαυρού, που, με τη συμβολή του, αναδείχτηκε στην κορυφαία εκδήλωση του Πατρινού Καρναβαλιού. Με μία μόνο απουσία, στα μέσα της δεκαετίας του 1980, ο Άλκης Στέας έδινε κάθε χρόνο το παρόν στο Πατρινό Καρναβάλι, ως διοργανωτής και παρουσιαστής.

Το 1988 συμμετείχε για πρώτη φορά στον Κρυμμένο Θησαυρό το «Πλήρωμα 94» («Πλήρωμα 4» για εκείνη τη χρονιά, με 44 μέλη και τίτλο «Χαρούμενοι Αη-Βασίληδες»). Ο Άλκης Στέας έδωσε στο «94» εύφημο μνεία, ως το πλήρωμα με τον χαμηλότερο μέσο όρο ηλικίας (13,5 ετών!). Από το 1990, ως «Πλήρωμα 94» πλέον, η καρναβαλική ομάδα δεν έλλειψε ποτέ από τον Κρυμμένο Θησαυρό και το Πατρινό Καρναβάλι. Το 1996 ο Άλκης Στέας ανακηρύσσεται επίτιμος δημότης του Δήμου Πατρέων, για την συνολική προσφορά του στο Πατρινό Καρναβάλι και στο κοινωνικό σύνολο της Πάτρας.

Στις 31 Ιανουαρίου 1999 ο εκ των υπευθύνων του Πληρώματος 94, Πέτρος Ψωμάς πήρε συνέντευξη από τον Άλκη Στέα. Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Around (τεύχος Φεβρουαρίου 1999), με τίτλο την πιο χαρακτηριστική του αποστροφή «Θέλω να πεθάνω στην Πάτρα και να ’ναι Καρναβάλι».

Στις 21 Φεβρουαρίου του 1999 ο Άλκης Στέας παρουσίασε το τελευταίο του Πατρινό Καρναβάλι, μαζί με την Νατάσα Τραγουστή. Στις 9 Μαρτίου 1999 έφυγε από κοντά μας, οριστικά. Στις 4 Σεπτεμβρίου 2007 το «Πλήρωμα 94» μετεξελίχθηκε στην ομώνυμη Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, με κύριο σκοπό την στήριξη και διάδοση του Πατρινού Καρναβαλιού, παραμένοντας όμως παράλληλα ένα ενεργό πλήρωμα στο κυνήγι του Κρυμμένου Θησαυρού και στις παρελάσεις.

Η ΑΜΚΕ «Πλήρωμα 94» λειτούργησε για 94 μήνες διοργανώνοντας 94 δράσεις υπό τις κατηγορίες «Παιχνίδια Πλοήγησης», «Καρναβαλοτάξιδα» και «Εκδηλώσεις Μνήμης». Το 2008 το «Πλήρωμα 94» πρότεινε την καθιέρωση της «Ημέρας Άλκη Στέα», στις 9 Μαρτίου κάθε χρόνου. Η πρόταση έγινε με καρναβαλικό τρόπο, το τελευταίο τριήμερο της Αποκριάς: Στους δημότες της Πάτρας και στους επισκέπτες της μοιράστηκαν φακελάκια ζάχαρης (σε συνδυασμό με τον τίτλο της χρονιάς για το «94»: «Την περνάμε ζάχαρη») που ανέγραφαν την πρόταση.

Στις 9 Μαρτίου 2008, ανήμερα της τελευταίας Κυριακής της Αποκριάς, η αποδοχή της πρότασης από τον κόσμο και τους φορείς της πόλης ήταν εμφανής. Η 9η Μαρτίου θα ήταν πλέον η μέρα του! Τον Φεβρουάριο του 2009 εστάλη από το «Πλήρωμα 94» σχετικό αίτημα στο Υπουργείο Εσωτερικών, ώστε να επισημοποιηθεί η καθιέρωση της «Ημέρας Άλκη Στέα». Στις 9 Μαρτίου 2009, ακριβώς δέκα χρόνια από τον θάνατο του, ο Δήμος Πατρέων, η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και το Πλήρωμα 94 τίμησαν για πρώτη φορά την «Ημέρα Άλκη Στέα», στην πόλη της Πάτρας, με μία εκδήλωση –την πρώτη Εκδήλωση Μνήμης της σειράς- υπό τον τίτλο «Ευτυχείτε», στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων. Έκτοτε η «Ημέρα Άλκη Στέα» τιμάται κάθε χρόνο κυρίως στην Πάτρα, με εκδηλώσεις πολιτιστικών σωματείων, προβολές οπτικοακουστικού υλικού που θυμίζουν τον αείμνηστο παρουσιαστή, ανοιχτές συζητήσεις με αφορμή την ανάμνηση του, ραδιοφωνικές εκπομπές και τηλεοπτικές αναφορές κ.α. Η «Ημέρα Άλκη Στέα» το 2015 γιορτάστηκε και στη Σύρο, γενέτειρα του Άλκη Στέα, όπου το «Πλήρωμα 94» τον τίμησε με ειδική εκδήλωση-θεατρικό, σε σενάριο, σκηνοθεσία και εκτέλεση των ίδιων των μελών του.

φωτό από facebook

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Spotlight