Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Η οδός Σατωβριάνδου και η οδός Τζουρτζ με τα υπέροχα αρχοντικά τους

Η οδός Σατωβριάνδου και η οδός Τζουρτζ μ...

Περνώντας από το σημείο μεταφέρεσαι χρονικά σε άλλη εποχή

Η Πάτρα έχει μεγάλη ιστορία με τα υπέροχα νεοκλασικά, δίπατα οικήματα και αρχοντικά της κι ας χάθηκαν πολλά από αυτά την εποχή της αντιπαροχής, του ρετιρέ και των πολυκατοικιών. Μία από τις γωνιές της Αχαικής πρωτεύουσας που διατηρεί κάτι από το χρώμα μίας άλλης εποχής, βρίσκεται εδώ κοντά στο thebest.gr, σ’ έναν ήσυχο μικρό δρόμο που ξεκινά από την οδό Σατωβριάνδου, πάνω από την Αγγλικανική εκκλησία του Αγίου Ανδρέα και καταλήγει στην οδό Καρόλου αφού πρώτα συναντηθεί με την Γκότση.

Είναι η οδός Τζουρτζ. Παράξενο όνομα που χρειάστηκε να το αναζητήσουμε στην Wikipedia για να μάθουμε σε ποιον ακριβώς ανήκει. Η οδός Τζουρτζ λοιπόν είναι ένας δρόμος χωρίς υπερβολή με πανέμορφα αρχοντικά (μετρήσαμε γύρω στα 7 με 8 σπίτια), τα περισσότερα ευτυχώς καλοδιατηρημένα και φρεσκαρισμένα (ένα μάλιστα έχει στην πρόσοψη του ένα απαλό, διακριτικό ροζ/σομόν χρώμα) που αποπνέουν το άρωμα και την εικόνα μίας άλλης εποχής, της αρχοντούπολης που ήταν η Πάτρα.

Ο Τζουρτζ λοιπόν που λέγαμε, ήταν Φιλέλληνας Βρετανοιρλανδός από το Κορκ που έζησε από το 1784 έως τον Μάρτιο του 1873. Ο σερ Ρίτσαρντ Τσωρτς (Sir Richard Church) ή Τζουρτζ, υπήρξε στρατιωτικός που υπηρέτησε για την Βρετανία. Το 1827 τον κάλεσαν οι Έλληνες για να αναλάβει την αρχιστρατηγία του στρατού ξηράς και στη συνέχεια έλαβε τις θέσεις του αρχηγού της Δυτικής Ελλάδος, Σύμβουλου της Επικρατείας, πληρεξούσιου στην Α΄ Εθνοσυνέλευση των Αθηνών το 1843 και γερουσιαστή το 1844.

Πέθανε στην Αθήνα το 1873 και ετάφη δημοσία δαπάνη στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών.

Όπως αναφέρει η Wikipedia, μετά την άφιξη του Ιωάννη Καποδίστρια (πρώτου Κυβερνήτη της ελεύθερης από τους Τούρκους, Ελλάδας), ο Τζουρτζ στάλθηκε στη Δυτική Στερεά Ελλάδα, όπου το 1829, τέθηκε επικεφαλής των στρατευμάτων της Δυτικής Ελλάδος και με τη βοήθεια στολίσκου στον οποίο συμμετείχε ο Άστιγξ - Hastings (στην Πάτρα υπάρχει η οδός Άστιγγος) με την «Καρτερία» και άλλα 5 πολεμικά, με σκοπό τον αποκλεισμό του Αμβρακικού Κόλπου, κατάφερε να κυριεύσει τη Βόνιτσα, το Αιτωλικό και το Μεσολόγγι. Ήταν μία από τις τελευταίες πράξεις του πολέμου της απελευθέρωσης που όρισαν τα σύνορα της Ελλάδας εκτός της Πελοποννήσου, στη Στερεά Ελλάδα.

*Στον όμορφο δρόμο της Τζουρτζ στην Πάτρα, υπάρχει και η παλιά οικία του σταφιδέμπορου και ευεργέτη της Πάτρας Γεωργίου Τριάντη, με μία υπέροχη καταπράσινη και σκιερή αυλή όπου σήμερα στεγάζεται το 2ο Σύστημα Πρoσκόπων Πάτρας.

Δίπλα από το κτίριο αυτό, είναι το σπίτι του Πατρινού πρωταθλητή της άρσης βαρών Δημητρίου Τόφαλου (1877-1966) που χρειάζεται ανακαίνιση/ανακατασκευή.

Η φωτ. είναι από την διπλανή οδό Σατωβριάνδου, από το γκρουπ στο facebook Patras Memories - Αναμνήσεις απ' την παλιά Πάτρα

Επιμέλεια: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις