Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Τέμπη
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ιάσονας Φωτήλας:Θα αντικατασταθεί άμεσα το πεπαλαιωμένο σύστημα επικοινωνίας της ΕΛ.ΑΣ.;

Ιάσονας Φωτήλας:Θα αντικατασταθεί άμεσα ...

Ερώτηση στον υπουργό Εσωτερικών

Σε ένα επιπλέον πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελληνική Αστυνομία, αυτό της «επικοινωνίας», αναφέρεται με ερώτησή του προς τον Υπουργό Εσωτερικών ο Ιάσονας Φωτήλας, βουλευτής Αχαΐας.

Το απαρχαιωμένο αναλογικό σύστημα που χρησιμοποιεί η αστυνομία δεν είναι πλέον λειτουργικό, αφού είναι σχετικά εύκολο να «παρακολουθήσεις» το εν λόγω σύστημα με την αγορά ενός ασυρμάτου από ένα συμβατικό μαγαζί ή απλά με το «κατέβασμα» εφαρμογής στο κινητό. Επίσης, σύμφωνα με δημοσιεύματα υπάρχει δωρεά από την Βρετανική κυβέρνηση μαζί με Έλληνες επιχειρηματίες για ένα νέο σύστημα επικοινωνιών που θα αποφέρει σημαντικά οφέλη στην ΕΛ.ΑΣ. Για το λόγο αυτό ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός για ποιους λόγους το σύστημα TETRA δεν έχει ακόμη τεθεί στη διάθεση της ΕΛ.ΑΣ. και πότε αναμένεται να χρησιμοποιηθεί. Επίσης, εάν λαμβάνονται επιπρόσθετα μέτρα ασφαλείας στην επικοινωνία των αστυνομικών δεδομένου ότι οι συνομιλίες τους μέσω του ασυρμάτου μπορούν να «υποκλαπούν».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

Προς τον Υπουργό Εσωτερικών

Θέμα: Θα αντικατασταθεί άμεσα το πεπαλαιωμένο σύστημα επικοινωνίας της ΕΛ.ΑΣ;

Οι σκηνές που εκτυλίχθηκαν το μεσημέρι της Τετάρτης 14/12/2016 σε εργοστάσιο γνωστής αλλαντοποιίας – με τους δράστες να μη διστάζουν να πυροβολήσουν δύο εκ των επικεφαλής της επιχείρησης αλλά και άτομα της ομάδας ΔΙΑΣ - έφεραν στην επιφάνεια όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελληνική Αστυνομία. Πολλά από τα προβλήματα αυτά τα έχω ήδη αναδείξει με ερωτήσεις μου: την έλλειψη αλεξίσφαιρων γιλέκων, την ελλιπή συντήρηση των αστυνομικών αυτοκινήτων, την ανύπαρκτη συντηρητική εκπαίδευση των αστυνομικών.

Το συμβάν της Τετάρτης ανέδειξε μία ακόμα έλλειψη ή αλλιώς ένα ακόμα πρόβλημα: αυτό της «επικοινωνίας». Σύμφωνα με δημοσιεύματα αλλά και τις καταγγελίες της ΠΟΑΣΥ, οι αστυνομικοί που ενεπλάκησαν στο περιστατικό της Τετάρτης προσπαθούσαν να επικοινωνήσουν με τα κεντρικά προκειμένου να λάβουν εντολές και να ενημερώσουν για την κατάσταση την οποία αντιμετώπιζαν χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Το απαρχαιωμένο αναλογικό σύστημα που χρησιμοποιεί αυτή τη στιγμή η αστυνομία δεν είναι πλέον λειτουργικό. Επιπλέον, είναι σχετικά εύκολο να «παρακολουθήσεις» το εν λόγω σύστημα με την αγορά ενός ασυρμάτου από ένα συμβατικό μαγαζί ή απλά με το «κατέβασμα» εφαρμογής στο κινητό. Ως εκ τούτου, είναι εύκολο για οποιονδήποτε θέλει να μπορεί να γνωρίζει τις κινήσεις της αστυνομίας. Στο σημείο αυτό πρέπει να επισημανθούν και οι κίνδυνοι που δημιουργούνται από αυτή τη «γνώση», αφού κακοποιά στοιχεία ή οι «γνωστοί – άγνωστοι» των αβάτων της Αθήνας μπορούν να μαθαίνουν όλες τις κινήσεις της αστυνομίας από πριν.

Τέλος, σύμφωνα με δημοσιεύματα υπάρχει δωρεά από την Βρετανική κυβέρνηση μαζί με Έλληνες επιχειρηματίες για ένα νέο σύστημα επικοινωνιών Tetra που θα μπορούσε άμεσα να αποκτήσει η ΕΛ.ΑΣ. Η ενεργοποίηση του συγκεκριμένου συστήματος θα αποφέρει σημαντικά οφέλη στην Ελληνική αστυνομία όπως ένα «τερματικό» στα χέρια του κάθε αστυνομικού με το οποίο θα μπορεί άμεσα να επικοινωνεί με το κέντρο επιχειρήσεων ή με συναδέλφους του αλλά και να στέλνει τη φωτογραφία του υπόπτου για ταυτοποίηση. Δίνει επίσης τη δυνατότητα στο κέντρο επιχειρήσεων να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή που βρίσκονται οι αστυνομικοί μεταδίδοντας πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο, ενώ τα «κλειδιά» κρυπτογράφησης των επικοινωνιών θα τα κατέχει η ίδια η ΕΛ.ΑΣ. και όχι η εταιρεία πάροχος. Η συνολική αξία του συστήματος κοστολογείται στα 25 εκατ. ευρώ.

Δεδομένων των προεκτεθέντων ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

  1. 1. Αληθεύουν τα εν λόγω δημοσιεύματα; Αν ναι, για ποιους λόγους το σύστημα TETRA δεν έχει ακόμα τεθεί στη διάθεση της αστυνομίας; Πότε αναμένεται να χρησιμοποιηθεί; Ποιο είναι το σχετικό χρονοδιάγραμμα;
  2. 2. Λαμβάνονται επιπρόσθετα μέτρα ασφαλείας στην επικοινωνία των αστυνομικών δεδομένου ότι οι συνομιλίες τους μέσω του ασυρμάτου μπορούν να «υποκλαπούν»; Αν ναι, ποια είναι αυτά;

Ο ερωτών βουλευτής

Ιάσονας Φωτήλας- Αχαΐας

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις