Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Ανάλυση των εκλογικών αποτελεσμάτων σε Πάτρα και Περιφέρεια από τον Θόδωρο Λουλούδη

Ανάλυση των εκλογικών αποτελεσμάτων σε Π...

Σύμφωνα με το Exit Poll

To άρθρο βασίζεται στα αποτελέσματα των Exit Poll που πραγματοποίησε η DATA RC για τον τηλεοπτικό σταθμό Patra TV (7/11 και 14/11) και σε 6 από τις δημοσκοπήσεις που πραγματοποιήθηκαν από την DATA RC κατά την προεκλογική περίοδο (5/11, 1/11, 21/10, 23/9, 19/9 και 8/9).

Σκοπός του είναι να παρουσιάσει την εξέλιξη της πρόθεσης ψήφου και όχι να την εξηγήσει, είτε στο τμήμα που επηρεάστηκε από το γενικό πολιτικό σκηνικό (μνημόνιο κ.λπ.) είτε στο τμήμα που επηρεάστηκε από τα πρόσωπα και την προεκλογική τακτική των συνδυασμών.

Στο γράφημα 1 καταγράφονται τα ευρήματα όλων των ερευνών για την πρόθεση ψήφου (Α’ γύρου).

Στο γράφημα 2 καταγράφονται τα ευρήματα όλων των ερευνών για την πρόθεση ψήφου στον Β’ γύρο.

Στα γραφήματα 3 έως 6 καταγράφεται η διαχρονική πορεία των επιλογών των εκλογέων των κομμάτων (2009).

Στον πίνακα 1 καταγράφονται οι επιλογές όλων των παρατάξεων, ως προς την πρόθεση ψήφου, όπως καταγράφηκαν στο Exit Poll της 7/11, στην έρευνα της 11/11 και στο Exit Poll της 14/11.

Στον πίνακα 2 καταγράφονται οι επιλογές παρατάξεων και κομμάτων ως προς την πρόθεση ψήφου Β’ γύρου, όπως
καταγράφηκαν στο Exit Poll της 7/11, στην έρευνα της 11/11 και στο Exit Poll της 14/11.

Σχόλια για τις εκλογές στον Δήμο Πατρέων

Ξεκινάμε με την ανάλυση της συμμετοχής στον πρώτο και στον δεύτερο γύρο. Στον πίνακα που ακολουθεί φαίνονται: στην πρώτη στήλη τα πραγματικά ποσοστά των παρατάξεων στον πρώτο γύρο. Στην δεύτερη στήλη τι δήλωσαν οι ψηφοφόροι του Β γύρου ως προς την ψήφο του πρώτου γύρου και στην τρίτη στήλη η διαφορά. Βλέπουμε ότι το 7,1% όσων ψήφισαν στον δεύτερο γύρο δεν είχαν ψηφίσει στον πρώτο (αυτοί ψήφισαν τον κ. Δημαρά σε ποσοστό 60%). Από το 16,61% του πρώτου γύρου του κ. Χριστόπουλου δεν πήγε να ψηφίσει το 4,61%, από τον κ. Πελετίδη το 5,99% κ.λ.π.

Για τον κ. Κατσικόπουλο: Όταν ξεκίνησε η προεκλογική εκστρατεία ο κ. Κατσικόπουλος είχε σημαντικό
προβάδισμα. Στην πορεία και για περισσότερο από έναν μήνα είχε καθοδική πορεία (οι λόγοι έχουν αναφερθεί σε προηγούμενα σημειώματα). Τις τελευταίες 2 εβδομάδες πριν τον πρώτο γύρο η πορεία του συνδυασμού ήταν θετική. Ιδιαίτερα τις τελευταίες ημέρες πριν τις εκλογές του πρώτου γύρου. Κατά την προεκλογική περίοδο η πρώτη θέση του κ. Κατσικόπουλου δεν χάθηκε, ούτε μπήκε σε κίνδυνο, σε οποιοδήποτε σημείο. Την Κυριακή του Α’ γύρου στο ερώτημα του Exit Poll σχετικά με την ψήφο την Β’ Κυριακή είχε μικρότερο ποσοστό από ότι ο κ. Δημαράς. Αυτό επιβεβαιώθηκε την 15/11. Ως προς τα κόμματα: Ξεκίνησε την προεκλογική καμπάνια με το 60% του ΠΑΣΟΚ, στην πορεία υπήρξαν πολλά σκαμπανεβάσματα και τελικά έφτασε το 62% στον πρώτο γύρο. Στον δεύτερο γύρο τον επέλεξε το 70 % του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Αρχικά τον επέλεγε το 14% του εκλογικού σώματος της Ν.Δ. Τελικά έχασε ένα τμήμα από τον κ. Χριστόπουλο και έτσι στον πρώτο γύρο τον επέλεξε το 7%. Στον δεύτερο γύρο τον επέλεξε το 11 % της Ν.Δ.

Για τον κ. Δημαρά: Κατά την εκκίνηση της προεκλογικής περιόδου η θέση του κ. Δημαρά ήταν διαμορφωμένη ισχυρά. Τον επέλεγε πάνω από το 30% του εκλογικού σώματος. Τον πρώτο μήνα, και όσο ο κ. Κατσικόπουλος ασχολείτο με την συγκρότηση του ψηφοδελτίου του, η πορεία της παράταξης του κ. Δημαρά ήταν ανοδική. Έφτασε και το 34%. Ακολούθησε πτώση η οποία εντάθηκε όσο πλησίαζε ο χρόνος των εκλογών του πρώτου γύρου και κορυφώθηκε τις τελευταίες ημέρες. Πρέπει να αναφέρουμε ότι στις δημοσκοπήσεις εκείνης της περιόδου η προτίμηση στον κ. Δημάρα εκφραζόταν σταθερά πάνω από το ποσοστό που τελικά έλαβε στον πρώτο γύρο, σε αντίθεση με το ποσοστό των κ.κ. Κατσικόπουλου και
Χριστόπουλου που αποτυπωνόταν σωστά και την μικρή υποεκτίμηση της Αριστεράς. Οι μετακινήσεις των
τελευταίων ημερών εξηγούν την απόκλιση της Αριστεράς όχι όμως και του κ. Δημαρά. Η πιθανότερη εξήγηση είναι ότι ο κ. Δημαράς, όπως και οι άλλοι ανεξάρτητοι υποψήφιοι στην Ελλάδα, την τελευταία στιγμή έχασε ισχυρές δυνάμεις, αφού το τμήμα των εκλογέων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ (πάνω από 10%) που ήθελε να στείλε ένα καθαρά «αντιμνημονιακό» μήνυμα στην κυβέρνηση επέλεξε να το κάνει με επιλογή αριστερών ψηφοδελτίων.

Στις εκλογές του Α’ γύρου στο ερώτημα του Exit Poll σχετικά με την ψήφο την Β’ Κυριακή είχε καλύτερη
θέση από ό,τι ο κ. Κατσικόπουλος, στοιχεία που επιβεβαιώθηκε την 14/11. Ως προς τα κόμματα: Ξεκίνησε
την προεκλογική καμπάνια με το 18% του ΠΑΣΟΚ, στην πορεία υπήρξαν πολλά σκαμπανεβάσματα και
τελικά έφτασε το 19% στον πρώτο γύρο. Στον δεύτερο γύρο τον επέλεξε το 25% του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ως προς
την ΝΔ: αρχικά τον επέλεγε το 37%. Τελικά έχασε ένα τμήμα από τον κ. Χριστόπουλο και έτσι στον πρώτο
γύρο τον επέλεξε το 21%. Στον δεύτερο γύρο τον επέλεξε το 75,8% της Ν.Δ.

Για τον κ. Χριστόπουλο: Κατά την εκκίνηση της προεκλογικής περιόδου η θέση του κ. Χριστόπουλου ήταν η ισχνότερη που έχει ποτέ καταγραφεί για υποψήφιο της Ν.Δ. Τον επέλεγαν λίγο περισσότεροι από το 10% του εκλογικού σώματος (ή το 25% της Ν.Δ.). Ξεκίνησε μια πορεία ανόδου, αλλά με ρυθμό που δεν επαρκούσε ώστε να βρεθεί στη 2η θέση και να ξεπεράσει τον κ. Δημαρά. Η πορεία του σε όλη την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ήταν θετική και δεν ανακόπηκε ούτε μια φορά. Τελικά τον επέλεξε το 54% της Ν.Δ. Ως προς το ΠΑΣΟΚ: Κινήθηκε σε πολύ μικρά ποσοστά και δεν ξεπέρασε το 9%.

Για τον κ. Πελετίδη: Η εκκίνηση του κ. Πελετίδη ήταν στο όρια του ποσοστού που έλαβε το 2006. Λίγο πάνω από 10%. Στη συνέχεια, σε όλη την προεκλογική περίοδο, είχε ανοδική πορεία. Τις τελευταίες ημέρες κέρδισε μεγάλο μέρος των αναποφασίστων, κύρια όσων ψήφισαν με πολιτικά κριτήρια και ήθελαν να εκφράσουν τη δυσαρέσκεια τους στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Ως προς τα κόμματα: Αρχικά τον επέλεγε το 3% του εκλογικού σώματος της Ν.Δ. Τελικά στον πρώτο γύρο τον επέλεξε το 9%. Ως προς το ΠΑΣΟΚ κινήθηκε σε πολύ μικρά ποσοστά. Ως προς το ΚΚΕ, με πολλά σκαμπανεβάσματα κατέληξε στο 75% του κόμματος που αποτελεί την υψηλότερη συνοχή υποψηφίου κόμματος.

Οι δημοσκοπήσεις στον Δήμο Πατρέων για τις εκλογές για Περιφερειάρχη

Οι δημοσκοπήσεις από την πρώτη στιγμή έδιναν στον κ. Κατσιφάρα πολύ μεγάλο ποσοστό. Ένα μήνα πριν τις εκλογές είχε ποσοστό που, εάν επιβεβαιωνόταν, θα εκλεγόταν από τον πρώτο γύρο. Τις τελευταίες δύο
εβδομάδες όμως είχε καθοδική πορεία με διαρροές κύρια προς τα μικρότερα αριστερά κόμματα. Πολύ πιθανά η ομιλία του κ. Παπανδρέου στην Πάτρα ώθησε τμήμα εκλογέων στα αριστερά ψηφοδέλτια ως επιλογή διαμαρτυρίας ενάντια στα οικονομικά μέτρα.Την εβδομάδα που μεσολάβησε μεταξύ των δυο εκλογών το ποσοστό του κ. Κατσιφάρα διευρύνθηκε πολύ.

Ο κ. Παπαναστασίου είχε μια διαρκώς θετική πορεία η οποία όμως είχε πολύ χαμηλή εκκίνηση και καθ όλη
τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου διατηρήθηκε σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Ο κ. Καραθανασόπουλος είχε μια διαρκώς θετική πορεία με άλματα κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Ξεκίνησε από το 5,2% και κατέληξε σε ποσοστό μεγαλύτερο του 13%.

Tα Exit Poll

Σας παρουσιάζουμε τα αποτελέσματα του exit poll σε σύγκριση με τα πραγματικά.

Θεόδωρος Λουλούδης

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις