Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

FOOD

/

Όταν το τουρλού συναντά το ρατατούιγ και ο μουσακάς την κρέμα μπουγάτσας...

Όταν το τουρλού συναντά το ρατατούιγ και...

Μαγειρεύοντας με την Ανδριάνα Φοή

Το μπριάμ το γνωρίζουμε όλοι, το λέμε και τουρλού!
Συγγενικές συνταγές με ελάχιστες παραλλαγές που συνηθίζονται ανά την Ελλάδα είναι το σοφικό, το συμπεθεριό και τη σοφεγάδα.
Πρώτο ξαδερφάκι του τουρλού είναι το ρατατούιγ, από τα πιο γνωστά φαγητά της παραδοσιακής κουζίνας του γαλλικού νότου, και στην επικαιρότητα τα τελευταία χρόνια από την ομώνυμη ταινία (Ratatouille), όπου ένας συμπαθέστατος αρουραίος ταξιδεύοντας στο Παρίσι βρίσκει την ευκαιρία να κυνηγήσει τ' όνειρό του και να δημιουργήσει γκουρμέ αριστουργήματα.
Η ελληνική με τη γαλλική κουζίνα δεν συναντιούνται συχνά, ίσως αυτό το φαγητό να είναι και η μοναδική τους αξιόλογη προσέγγιση που καταλήγει σε παρόμοιο γευστικό αποτέλεσμα.
Το μπριάμ είναι φαγητό εντελώς εποχικό.
Στηρίζεται στη φρεσκάδα και τη νοστιμιά των λαχανικών, στην ισορροπία των γεύσεων και στην τεχνική του ψησίματος που δεν πρέπει να αφήσει τα λαχανικά να λιώσουν.
Εμείς σας προτείνουμε μια διαφορετική συνταγή του μπριάμ εύκολη και το ίδιο απολαυστική, καθώς και μία γευστικότατη παραλλαγή του μουσακά με κρέμα μπουγάτσας.
Η λέξη μουσακάς προέρχεται από το αραβικό "musaqqa‘a", το οποίο σημαίνει κρύο. Σε αυτή τη συνταγή δεν φτιάχνεται με τη γνωστή κρέμα μπεσαμέλ και κιμά, αλλά με κρέμα μπουγάτσας και φρέσκια ντομάτα που τον κάνει πιο δροσερό και ελαφρύ.
Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο δοκιμάστε τις παρακάτω συνταγές και εκμεταλλευτείτε τις γεύσεις των φρέσκων καλοκαιρινών λαχανικών λίγο πριν την άφιξη του φθινοπώρου!!

ΜΟΥΣΑΚΑΣ ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΜΠΟΥΓΑΤΣΑΣ

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 6- 8 ΑΤΟΜΑ

Για τα λαχανικά

● 1 ½ kg μελιτζάνες κομμένες σε φέτες 1 cm

● 4 ντομάτες ώριμες αλλά σφιχτές

● 4 πατάτες μέτριες

● ½ φλ. τσαγιού φύλλα φρέσκου δυόσμου ψιλοκομμένα

● ½ φλ. τσαγιού ελαιόλαδο

Για την κρέμα


● 1 lt γάλα φρέσκο πλήρες

● 150gr σιμιγδάλι ψιλό

● 150gr τριμμένο κεφαλοτύρι

● 2 αυγά βιολογικά

● 2 κ.σ. τριμμένη φρυγανιά

● αλάτι

● πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για την κρέμα


Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα και μόλις πάρει βράση, προσθέτουμε το σιμιγδάλι ανακατεύοντας διαρκώς σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, μέχρι να αρχίσει η κρέμα να
πήζει.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα αυγά ανακατεύοντας συνεχώς, τα οποία έχουμε χτυπήσει, και το τριμμένο κεφαλοτύρι. Προσθέτουμε το πιπέρι και το αλάτι με προσοχή γιατί το κεφαλοτύρι είναι ήδη αλμυρό.

Για τα λαχανικά
Κόβουμε τις φέτες μελιτζάνας σε πάχος 1 εκ., τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε για 20’-30’ σε ένα σουρωτήρι. Τις ξεπλένουμε καλά, τις στραγγίζουμε από το νερό και τις σκουπίζουμε με πανί για να φύγει η υγρασία.
Λαδώνουμε μία λαμαρίνα και απλώνουμε τις φέτες μελιτζάνας σε μονή στρώση, τις λαδώνουμε με ένα πινέλο καλά και τις αλατοπιπερώνουμε. Τις ψήνουμε στο grill για 10’.
Τις βγάζουμε από τον φούρνο και τις αφήνουμε να κρυώσουν.
Κόβουμε τις πατάτες σε φέτες και τις τηγανίζουμε. Τις βάζουμε σε δίσκο με απορροφητικό χαρτί για να στραγγίξει το λάδι.
Κόβουμε τις ντομάτες σε λεπτές στρογγυλές ροδέλες.
Σ’ ένα πυρίμαχο ταψί βάζουμε μία στρώση με πατάτες, συνεχίζουμε με μία στρώση μελιτζάνας και από πάνω μία στρώση ντομάτας. Σκορπίζουμε το μισό δυόσμο και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με μελιτζάνα, ντομάτα και δυόσμο και τελειώνουμε το μουσακά μας με μελιτζάνα.
Προσθέτουμε την κρέμα μας πάνω από τις μελιτζάνες και πασπαλίζουμε με την τριμμένη φρυγανιά.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200⁰ C για 20 ′-25′ μέχρι να χρυσίσει η επιφάνεια της κρέμας μας.

Tip: Το αλάτισμα βοηθάει στο να ξεπικρίσουν οι μελιτζάνες και να τις βοηθήσει να αποβάλλουν το νερό που περιέχουν και να μην απορροφήσουν λάδι κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος.

Τι πίνουμε;

Ένα φρέσκο Αγιωργίτικο όπως το ID AGIORGITIKO της ΑΧΑΙΩΝ ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ.

ΜΠΟΥΡΕΚΙ ΜΕ ΠΙΚΑΝΤΙΚΟ ΜΠΡΙΑΜ

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 6 ΑΤΟΜΑ

● 1 φύλλο ζύμης κουρού

● 1 κρεμμύδι

● 2 τσακώνικες μελιτζάνες

● 2 κολοκυθάκια μέτρια

● 2 ώριμες μέτριες ντομάτες ξεφλουδισμένες, κομμένες σε κομμάτια

● 2 πατάτες μέτριες

● 1 πιπεριά Φλωρίνης

● 2 σκελίδες σκόρδο χοντροκομμένο

● 1 κ.σ. ψιλοκομμένος μαϊντανός

● ½ φλ. τσαγιού ελαιόλαδο

● 2 κ.γ τζίντζερ τριμμένο

● ½ κ.γ. κόλιανδρο τριμμένο

● ½ κ.γ. κάρι γλυκό (προαιρετικά)

● αλάτι

● πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένουμε τα κολοκυθάκια, την πιπεριά, τις μελιτζάνες και το κρεμμύδι πολύ καλά και τα κόβουμε σε μέτριους κύβους (όχι πολύ μικρούς για να μη λιώσουν).
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε κύβους και αυτές. Σε μια κατσαρόλα με βαρύ πάτο σοτάρουμε πρώτα τις πατάτες για 2’-3’ σαν να τηγανιστούν λίγο.
Στη συνέχεια προσθέτουμε τη πιπεριά, το κολοκύθι, τη μελιτζάνα και το κρεμμύδι και σοτάρουμε για 2’-3’ ακόμα.
Ρίχνουμε την ντομάτα, το μαϊντανό, το τζίντζερ, τον κόλιανδρο, το αλάτι και το πιπέρι, σκεπάζουμε τη κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 3’. Τα υλικά μας βράζουν στα υγρά τους.
Εάν χρειασθεί παραπάνω υγρό προσθέτουμε ½ φλ. χυμό ντομάτας (όχι παραπάνω).
Το αφήνουμε να παγώσει πολύ καλά.
Στρώνουμε ένα φύλλο ζύμης κουρού, το ανοίγουμε για να λεπτύνει και πασπαλίζουμε το φύλλο με τριμμένη φρυγανιά. στο σημείο που θα τοποθετηθεί η γέμιση.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 o C.
Απλώνουμε τη γέμισή μας κατά μήκος του φύλλου από τη πλατιά του επιφάνεια, φροντίζοντας να μην περιέχει σάλτσα η γέμιση μας. Κλείνουμε τις άκρες και τυλίγουμε σε ρολό.
Το τοποθετούμε σ’ ένα πυρέξ αφού πρώτα το έχουμε λαδώσει και φροντίζουμε η ένωση του φύλλου να βρίσκεται στο πάτο του πυρέξ.
Στη συνέχεια με ένα πινελάκι λαδώνουμε την επιφάνεια του ρολό και ψήνουμε στους 180 o C για 10’.
Η συνταγή που σας προτείνω είναι ουσιαστικά παραλλαγή και πάντρεμα δύο συνταγών της Ελένης Ψυχούλη και της Μυρσίνης Λαμπράκη, δύο πολύ γνωστών και σπουδαίων γυναικών chef.

Tip: Πριν τοποθετήσουμε τη γέμιση του μπριάμ στο φύλλο πρέπει να ελέγξουμε ότι έχει κρυώσει εντελώς, αλλιώς το φύλλο θα διαλυθεί και θα τρυπήσει. Αντί για ρολό μπουρέκι μπορούμε να κάνουμε ατομικά μπουρεκάκια ή τετράγωνα μεγάλα σαν πουγκιά.

Τι πίνουμε;
Ένα φρέσκο Αγιωργίτικο όπως το ID AGIORGITIKO της ΑΧΑΙΩΝ ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Life