Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών για θαλάσσιο μέτωπο: «Ένας επιβαλλόμενος απολογισμός»

Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών για θαλάσσιο...

Αναλυτικά η ανακοίνωση

Ανακοίνωση εξέδωσε η Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών, σχετικά με την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πατρέων για το θαλάσσιο μέτωπο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Μετά την τελευταία, (31/8/2016), ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πατρέων και με την επιβαλλόμενη συνέχιση της διαπραγμάτευσης, όπως αυτή η απόφαση προβλέπει, η Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών, θεωρεί απαραίτητη την συνολική της τοποθέτηση, την ανάλυση των συνθηκών της τρέχουσας συγκυρίας, τα καθήκοντα του επόμενου διαστήματος, την πορεία και την κριτική της για όλα όσα μεσολάβησαν τα προηγούμενα, από το 2010 και μετά, χρόνια, την στάση φορέων, παρατάξεων και παραγόντων και τι από αυτά αποδείχτηκε κρίσιμο.

Ψηφίσαμε την τελευταία απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Προσπαθήσαμε, και συμβάλλαμε, η απόφαση αυτή να είναι και διεκδικητική και ομόφωνη. Επιμείναμε να περιληφθεί στην Σύμβαση Οριστικής Παραχώρησης, ειδική μνεία για την απόδοση του τμήματος Αγίου Νικολάου- Θεσσαλονίκης, μετά την μετεγκατάσταση του Εμπορικού λιμανιού στην νέα του θέση, ζητήσαμε, η Κυβέρνηση να εξαγγείλει το έργο της κατασκευής του.

Πρέπει, οι πάντες να συνειδητοποιήσουν, ότι η παραχώρηση δεν έχει ολοκληρωθεί. Είμαστε σε θετικό δρόμο, αλλά ακόμα στο στάδιο της εξαγγελίας και των υποσχέσεων. Είμαστε έτοιμοι, να εργαστούμε μαζί με την Δημοτική Αρχή, μαζί με την Πόλη και τους φορείς, για να ολοκληρωθεί η διαδικασία στον συντομότερο δυνατό χρόνο. Έχουμε την γνώμη, ότι ο χρόνος, υπό την προϋπόθεση της ενεργού ενασχόλησης του αρμόδιου Υπουργού Επικρατείας, μπορεί να συντμηθεί στους δύο, το πολύ, μήνες.

Συμφωνούμε, δεδομένης της Σύμβασης Προσωρινής Παραχώρησης, ότι ο Δήμος πρέπει σύντομα να αρχίσει δράσεις, να εκπονήσει μελέτες, να αναζητήσει χρηματοδοτήσεις, για την ανάπλαση των υπό παραχώρηση τμημάτων.

Καλούμε στον στόχο αυτό, να συνδράμουν και οι Δημοτικές Παρατάξεις που ομονόησαν, η κάθε μια από την σκοπιά της, καλούμε επίσης και τους αντιπροσωπευτικούς φορείς της Πόλης.

Λίγα πράγματα για το παρελθόν και την προϊστορία

Η Πρωτοβουλία μας, σταθερά οργανωμένη και παρούσα, από τις αρχές του 2011, υπήρξε ο πρώτος φορέας, όχι που έθεσε το ζήτημα της παραχώρησης του Παραλιακού Μετώπου, αλλά που το έκανε πρόβλημα των πολιτών και του αγώνα τους.

Προκάλεσε επανειλημμένες συσκέψεις με άλλους μαζικούς φορείς, έκανε πολλές ανακοινώσεις και δημοσιεύσεις, συγκέντρωσε πάνω από σαράντα χιλιάδες υπογραφές και οργάνωσε τον Απρίλιο και τον Μάιο του 2011 δύο πολυάνθρωπα συλλαλητήρια στον μόλο της Αγίου Νικολάου.

Πλέον, ήταν αδύνατη η αδιαφορία στο πρόβλημα και από τον Δήμο και την τότε Δημοτική Αρχή. Προσχώρησε με σαφήνεια στο αίτημα, οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου υπήρξαν επίσης σαφείς, αν και όχι ομόφωνες, και το νερό μπήκε σε κάποιο αυλάκι. Όχι ορμητικό, αλλά πάντως επικλινές.

Ήταν φυσικό, η διεκδίκηση αυτή να δημιουργήσει αντιπάλους. Και φανερούς, στην Κυβέρνηση και στα Υπουργεία καθώς και στην τότε Διοίκηση του ΟΛΠΑ και αφανείς, στους κύκλους των επιχειρηματικών συμφερόντων. Τοπικών δορυφορικών συμφερόντων και μεγάλων υπερτοπικών.

Δυσκολίες μεγάλες δημιούργησαν, τόσο η παθητική στάση των κομμάτων Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, όσο και η στάση της παράταξης της σημερινής Δημοτικής πλειοψηφίας. Διαφορετική στην ποιότητα και την προσέγγιση της, υποστήριζε την απελευθέρωση του χώρου και την διασφάλιση του κοινόχρηστου χαρακτήρα του, χωρίς την παραχώρηση του στον Δήμο. Την θέση αυτή, την είχε καλύψει και πολιτικά δια του Βουλευτή Αχαΐας, σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Χρειάστηκε χρόνος, χρειάστηκε η υπογραφή της Σύμβασης Προσωρινής Παραχώρησης, χρειάστηκε να γίνει Δημοτική Αρχή, για να υιοθετήσει πλήρως το αίτημα, για το οποίο, είχαν γίνει αγώνες, κινητοποιήσεις, παραστάσεις σε αρμοδίους, εν τέλει αίτημα για το οποίο είχε σημειωθεί η πρώτη νίκη.

Η Πρωτοβουλία, στο διάστημα αυτό, απέδειξε την προσήλωση της στο αίτημα, τον υπερκομματικό της χαρακτήρα, δεν έβαλε κανέναν απέναντι της πλην των ουσιαστικών αντιπάλων, δεν προσαρτήθηκε από καμιά Κυβέρνηση, ήταν δυναμικά διεκδικητική απέναντι σε όλες, δεν χειροκρότησε κανέναν, θεωρώντας το αίτημα δίκαιο και αυτονόητο, κατήγγειλε με παρρησία όσους το υπονόμευαν, μικρούς και μεγάλους.

Δεν θα επανέλθουμε, στα όσα μεσολάβησαν για την υπογραφή της Σύμβασης Προσωρινής Παραχώρησης. Έχουν καταγραφεί και είναι πλήρως αποτυπωμένα. Θα ασχοληθούμε με λίγα λόγια για την αδιάκοπη προσπάθεια υπονόμευσης και ακύρωσης της σύμβασης αυτής.

Παρουσιάζουμε, τρία διαχρονικά διαφορετικά στοιχεία:

1. Η Διοίκηση του ΟΛΠΑ, συνεχώς υπαναχωρεί, εκτιμούμε με την καθοδήγηση του Υπουργείου Ναυτιλίας, και τον Οκτώβριο του 14, μονομερώς!! ανακαλεί την δική του υπογραφή. Βεβαίως, γνώριζαν, ότι μόνο με αμοιβαία συναίνεση μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο.

2. Ο Υπουργός Ναυτιλίας κ. Βαρβιτσιώτης, προφορικά, σε σχετική ημερίδα, λέει ότι είναι αναγκαία η κατάργηση της Σύμβασης και η απόδοση στην Πόλη μόνο του τμήματος Αγίου Νικολάου-Γούναρη.

3. Τον Αύγουστο του 15, ο νέος Υπουργός κ. Δρίτσας, πρότεινε σχέδιο, που κονιορτοποιούσε τις πολιτικές Πρωθυπουργικές δεσμεύσεις και προϋπέθετε την κατάργηση της Σύμβασης Προσωρινής Παραχώρησης.

Δικαίως, το Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά και η δική μας Πρωτοβουλία, απέρριψαν το σχέδιο αυτό, και με αποφασιστικότητα, άνοιξαν τον δρόμο των σημερινών εξελίξεων.

Είμαστε βέβαιοι, ότι με την ολοκλήρωση της σημερινής φάσης και την υπογραφή της πράξης Οριστικής Παραχώρησης, δικαιούμαστε να αναφερόμαστε με περηφάνια στην δική μας καθοριστική συμβολή.

Αλλά, πρωτίστως επιφορτιζόμαστε με την ευθύνη, εμείς και όλοι, να συνεχίσουμε και να ολοκληρώσουμε την διεκδίκηση της απόδοσης ολόκληρου του Παραλιακού Μετώπου. Και του τμήματος Αγίου Νικολάου-Θεσσαλονίκης. Το χρωστάμε στην πόλη και στις επόμενες γενιές.

Η Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών, θα συνεχίσει να ασχολείται με αυτό και άλλα σοβαρά προβλήματα της Πόλης. Μπροστά μας, είναι το θέμα της διέλευσης του Τραίνου, που απαιτεί τον συναγερμό των δυνάμεων όλων. Δήμου και φορέων. Με κάθε τρόπο, θα είμαστε παρόντες.»

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χρήστος Πατούχας: Οι ενστάσεις για τους όρους της παραχώρησης του θαλασσίου μετώπου

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις