Διέφυγαν μετά την καταστολή του πραξικοπήματος
23.59: Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ταγίπ Ερντογάν είχε ο Αλέξης Τσίπρας πριν από λίγο, με πρωτοβουλία του Τούρκου προέδρου. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε στον πρόεδρο της Τουρκίας, ότι σχετικά με το ζήτημα των επιβαινόντων στο τουρκικό ελικόπτερο, οι διαδικασίες εξέτασης των αιτήσεων ασύλου, θα είναι σύντομες αλλά θα υπάρξει απόλυτος σεβασμός στα όσα προβλέπουν το διεθνές δίκαιο και οι συνθήκες για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Βάσει των ίδιων πηγών, ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε στον Αλέξη Τσίπρα τις ευχαριστίες του για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης και του ίδιου κατά την εκδήλωση της χθεσινής απόπειρας πραξικοπήματος, και ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι η προσήλωση στις αξίες της δημοκρατίας και της συνταγματικής νομιμότητας είναι ζήτημα αρχής για τον ελληνικό λαό.
22.38: Στην βάση του στην Τουρκία επιστρέφει με άλλο πλήρωμα το τουρκικό ελικόπτερο που χρησιμοποίησαν το πρωί του Σαββάτου 8 αξιωματικοί που κατέφυγαν στην Ελλάδα ζητώντας άσυλο.
Αργά το βράδυ ένα άλλο ελικόπτερο του ίδιου τύπου έφτασε στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης και μετέφερε το τετραμελές πλήρωμα που είναι απαραίτητο για την πτήση του blackhawk. Οι τούρκοι αεροπόροι επιθεώρησαν το ελικόπτερο και αναχωρούν για την Τουρκία.
21.55: Οι 3 ταγματάρχες, 3 λοχαγοί και 2 αρχιλοχίες από την Τουρκία που βρίσκονται στην Αλεξανδρούπολη, είπαν στις ελληνικές Αρχές:
Οι προϊστάμενοι μας στη μονάδα είχαν ενεργό ρόλο στο πραξικόπημα και οι εντολές που μας έδωσαν χθες βράδυ ήταν να πάρουμε τα ελικόπτερα και να τα προσγειώσουμε σ’ ένα ξέφωτο έξω από την Κωνσταντινούπολη και να περιμένουμε εντολές. Αυτό κάναμε. Όμως, κατά τη διάρκεια της νύχτας φοβηθήκαμε για τη ζωή μας καθώς οι ταραχές και οι συμπλοκές ήταν πια σώμα με σώμα. Είδαμε δολοφονίες και αποκεφαλισμούς και τότε καταλάβαμε ότι αν μέναμε στη Τουρκία θα μας σκότωναν.
Στη συνέχεια, οι Τούρκοι στρατιωτικοί περιέγραψαν γιατί πήραν την απόφαση να έρθουν στην Ελλάδα.
Ανοίξαμε τους χάρτες και διαπιστώσαμε ότι η πιο κοντινή και ασφαλής διαδρομή ήταν για εμάς η Ελλάδα και το πιο κοντινό αεροδρόμιο αυτό της Αλεξανδρούπολης.
Αμέσως μετά ζήτησαν αφενός να επικοινωνήσουν με τις οικογένειές τους αφετέρου να τους παρασχεθεί δικηγόρος.
Είχαν βγάλει από τις στολές τους τα διακριτικά και παρακάλεσαν να τους δοθούν ρούχα για να φορέσουν.
Οι ελληνικές Αρχές έχουν την πληροφορία ότι στη γειτονική χώρα κρύβονται και άλλοι στρατιωτικοί που περιμένουν να δουν την εξέλιξη με το αίτημα ασύλου των συγκεκριμένων στρατιωτικών για να επιχειρήσουν και αυτοί, με τη σειρά τους, να μπουν στην Ελλάδα με το ίδιο αίτημα, όπως γράφει το CNN Greece.
21.42: Ελικόπτερο απογειώθηκε από τη βάση της Καλλίπολης της Τουρκίας, που μεταφέρει πλήρωμα με ιπτάμενο μηχανικό για να παραλάβουν το ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη, με το οποίο έφτασαν στην Ελλάδα οι οχτώ στρατιωτικοί, οι οποίοι έχουν ζητήσει άσυλο.
Το πλήρωμα θα παραλάβει το ελικόπτερο για να το επιστρέψει στη βάση του.
Την πληροφορία μετέδωσε η ΕΡΤ.
Επίσης, όπως έγινε γνωστό από κυβερνητικές πηγές, τη Δευτέρα θα ξεκινήσει η διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων ασύλου, που όπως δήλωσαν θα υποβάλουν οι οκτώ συλληφθέντες. Η διαδικασία θα πραγματοποιηθεί στην Αλεξανδρούπολη, όπου θα μεταβούν μεταφραστές. Θα διαρκέσει 8 ημέρες και εάν υπάρξει έφεση θα διαρκέσει περίπου επιπλέον 8 ημέρες. Συνολικά η όλη διαδικασία του ασύλου θα διαρκέσει 15-16 ημέρες.
Παράλληλα, θα εξελίσσονται οι διαδικασίες έκδοσης, οι οποίες διαρκούν περίπου ανάλογο χρονικό διάστημα.
20.21: Η έκδοση των οκτώ στρατιωτικών, οι οποίοι κατέφυγαν το μεσημέρι στην Αλεξανδρούπολη με στρατιωτικό ελικόπτερο και δήλωσαν ότι θα ζητήσουν πολιτικό άσυλο, είναι δύσκολο να αποτραπεί εφόσον εμπλέκονται στην απόπειρα πραξικοπήματος, σύμφωνα με κύκλους του Μεγάρου Μαξίμου, τους οποίους επικαλείται η naftemporiki.gr. Σε κάθε περίπτωση, υπογραμμίζουν πηγές της κυβέρνησης, θα τηρηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι κρίσιμες για την έκβαση αυτής της υπόθεσης είναι οι εκτιμήσεις για το εάν με την έκδοση των «οκτώ» στη χώρα τους, θα τεθεί σε κίνδυνο η ζωή τους. Σημειώνουν επίσης ότι οι Συμβάσεις απαγορεύουν την έκδοση ανθρώπων σε χώρες όπου ισχύει η θανατική ποινή.
Σε αυτή την παράμετρο, σύμφωνα με τις πηγές της κυβέρνησης, κατά τις επικοινωνίες που είχαν ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με τον Τούρκο ομόλογό του, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου απάντησε ότι στην Τουρκία δεν ισχύει η θανατική ποινή.
Τη Δευτέρα θα ξεκινήσει η διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων ασύλου
Σύμφωνα με τους κύκλους του Μεγάρου Μαξίμου, η διαδικασία για την εξέταση των αιτήσεων ασύλου θα ξεκινήσει τη Δευτέρα, στην Αλεξανδρούπολη, όπου θα μεταβούν μεταφραστές. Θα διαρκέσει οκτώ ημέρες και, εάν υπάρξει έφεση, θα διαρκέσει περίπου επιπλέον οκτώ ημέρες. Δηλαδή, εξηγούν οι ίδιες πηγές, συνολικά η όλη διαδικασία του ασύλου θα διαρκέσει 15-16 ημέρες. Παράλληλα, θα εξελίσσονται οι διαδικασίες έκδοσης, οι οποίες διαρκούν περίπου ανάλογο χρονικό διάστημα.
Το συντομότερο η επιστροφή του ελικοπτέρου
Το συντομότερο δυνατόν αναμένεται να διεκπεραιωθεί η επιστροφή στις τουρκικές αρχές του στρατιωτικού ελικοπτέρου, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, σημειώνοντας ότι θα φτάσει στην Αλεξανδρούπολη ένα δεύτερο τουρκικό ελικόπτερο επανδρωμένο και με παραπάνω πλήρωμα, ώστε να πραγματοποιηθεί η επιστροφή του.
19.36: Αύριο, όπως όλα δείχνουν, θα υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, όπως μετέδωσε πριν από λίγο η ΕΡΤ.
19.23: Σε ανακοίνωσή του, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι, σε ό,τι αφορά το αίτημα χορήγησης ασύλου, ο κ. Κοτζιάς τόνισε στον κ. Τσαβούσογλου πως το θέμα θα εξεταστεί με βάση όσα προβλέπονται από τη σχετική ελληνική και διεθνή νομοθεσία και θα τηρηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες από το Διεθνές Δίκαιο.
Συμπλήρωσε, ωστόσο, πως λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπ’ όψιν ότι οι συλληφθέντες, στη χώρα τους κατηγορούνται για παραβίαση της συνταγματικής νομιμότητας και απόπειρα κατάλυσης της Δημοκρατίας.
Παράλληλα, ο κ. Κοτζιάς επανέλαβε στον Τούρκο ομόλογό του την άποψη της Ελληνικής κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία η απόπειρα ανατροπής της δημοκρατικά εκλεγμένης τουρκικής κυβέρνησης συνιστά πραξικοπηματική και γι’ αυτό κολάσιμη ενέργεια.
Τουρκία:Έκρυθμη ακόμη η κατάσταση - Συνελήφθη ο δικαστής του Συνταγματικού Δικαστηρίου και ο διοικητής της Β' Στρατιάς - Όλα τα κόμματα καταδικάζουν την απόπειρα πραξικοπήματος - ΔΕΙΤΕ LIVE
Λυκουρέζος για τους 8 πραξικοπηματίες που ζητούν άσυλο στην Ελλάδα: δεν πρέπει να εκδοθούν στην Τουρκία
19.17: Σύμφωνα με όσα μεταφέρει η δικηγόρος των Τούρκων στρατιωτικών που βρίσκονται στην Αλεξανδρούπουλη, κ. Βασιλική Μαρινάκη οι οκτώ άνδρες του τουρκικού στρατού αναφέρουν ότι επέβαιναν σε δυο διαφορετικά ελικόπτερα και μετέφεραν τραυματίες, όπως γράφει τα thetoc.gr.
Προσγειώθηκαν στην Κωνσταντινούπολη άφησαν τους τραυματίες και επιβιβάστηκαν όλοι σε ένα ελικόπτερο και διέφυγαν στην Ελλάδα.
19.11: «Είχαμε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιά. Μου είπε ότι οι οκτώ προδότες οι οποίοι κατέφυγαν στην Ελλάδα, θα επιστραφούν το συντομότερο δυνατό». Αυτό έγραψε στο twitter ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
18.42: Όπως μετέδωσε το CNN Turk, ο Τούρκος ΥΠΕΞ λέει ότι μίλησε με τον Έλληνα ομόλογό του και του ζήτησε οι οχτώ στρατιωτικοί που βρίσκονται στην Αλεξανδρούπολη να παραδοθούν στην Τουρκία το συντομότερο δυνατό.
Στον εισαγγελέα κατηγορούμενοι για παράνομη είσοδο στη χώρα (ν. 3386/2005 περί παράνομης εισόδου στη χώρα) αναμένεται να οδηγηθούν σήμερα ή αύριο οι οκτώ πραξικοπηματίες που προσγειώθηκαν με ελικόπτερο στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., πρόκειται για δύο επιλοχίες είναι ηλικίας 37 ετών και ο τρίτος 40 ετών. Οι δύο λοχαγοί είναι ηλικίας 36 και 34 ετών αντίστοιχα και οι δύο ταγματάρχες, 41 χρονών και 35 ετών αντίστοιχα.
17.59: Πίεση στην ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί να ασκήσει η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, για το θέμα των Τούρκων στρατιωτικών που βρίσκονται στην Αλεξανδρούπολη και έχουν ζητήσει άσυλο από την Ελλάδα.
Με κοινή ανακοίνωσή τους, όπως γράφουν tanea.gr, που διακινείται τις τελευταίες ώρες στην Θράκη, το μειονοτικό Κόμμα Ισότητας Ειρήνης και Φιλίας (ΚΙΕΦ), η Πολιτιστική και Εκπαιδευτική Εταιρία της Μειονότητας Δυτικής Θράκης (ΠΕΚΕΜ) και ο Σύλλογος Επιστημόνων της Μειονότητας, καλούν τους πολίτες - μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας, να μεταβούν στις 5 το απόγευμα του Σαββάτου στην Αλεξανδρούπολη, προκειμένου να εκφράσουν την αντίδρασή τους για τις «αποτρόπαιες και προδοτικές πράξεις» των αξιωματικών που έχουν ζητήσει άσυλο από την Ελλάδα.
Στην συνέχεια, σύμφωνα πάντα με την ίδια ανακοίνωση - πρόσκληση, και μετά την επιστροφή τους από την Αλεξανδρούπολη, καλούν τους πολίτες να συγκεντρωθούν έξω από το γενικό προξενείο της Τουρκικής Δημοκρατίας στην Κομοτηνή, για να διαδηλώσουν τη συμπαράστασή τους προς τη νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση της γειτονικής χώρας.
ΝΩΡΙΤΕΡΑ: Ο υπουργός εξωτερικών της γειτονικής χώρας Μεβλούτ Τσαβούσογλου ζήτησε να εκδοθούν στην Τουρκία όσο το δυνατόν νωρίτερα οι 8 επιβαινοντες στο στρατιωτικό ελικοπτερο που προσγειώθηκε στην Αλεξανδρούπολη. «Ζητήσαμε την άμεση έκδοση των οκτώ προδοτών οι οποίοι έχουν καταφύγει με ελικόπτερο στην Ελλάδα» αναφέρει σε μήνυμά του στο «twitter» ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.
Ανακοίνωση ΓΕΕΘΑ: «Αναφορικά με το περιστατικό προσγείωσης τουρκικού στρατιωτικού ελικοπτέρου τύπου Black Hawk στο αεροδρόμιο Αλεξανδρουπόλεως στις 11:51 της 16/7, σας γνωρίζεται ότι προγραμματίζεται η άμεση επιστροφή του στην Τουρκία και η εξέταση από τις αρμόδιες αρχές αιτημάτων ασύλου των επιβαινόντων σε αυτό»,επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Εκπροσώπου Τύπου του ΓΕΕΘΑ.
Στο τουρκικό στρατιωτικό ελικόπτερο τύπου Black Hawk, που προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο "Δημόκριτος" της Αλεξανδρούπολης νωρίτερα σήμερα, επέβαιναν τρεις ταγματάρχες, τρεις λοχαγοί και δύο αρχιλοχίες, σύμφωνα με πηγές του ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Σύμφωνα με ενημέρωση από την Ελληνική Αστυνομία: «Ώρα 11.50 στο αεροδρόμιο της Αλεξαδρούπολης προσγειώθηκε τουρκικό στρατιωτικό ελικόπτερο στο οποίο επέβαιναν οκτώ άνδρες οι οποίοι συνελήφθησαν από αστυνομικές δυνάμεις και οδηγήθηκαν στη διεύθυνση αστυνομίας Αλεξανδρούπολης. Οι συλληφθέντες ζήτησαν πολιτικό άσυλο. Το στρατιωτικό ελικόπτερο φυλάσσεται».
Τουρκία: Από το "μεταμοντέρνο πραξικόπημα" του 1997 στο πραξικόπημα-οπερέτα του 2016- Τελικά ήταν όντως σοβαρή απόπειρα;
Δήλωση Κυβερνητικής Εκπροσώπου, Όλγας Γεροβασίλη, σχετικά με την προσγείωση τουρκικού στρατιωτικού ελικοπτέρου στην Αλεξανδρούπολη:
«Σήμερα το πρωί, στρατιωτικό τουρκικό ελικόπτερο, εξέπεμψε σήμα κινδύνου εισερχόμενο στον ελληνικό εναέριο χώρο και ζήτησε την άδεια αναγκαστικής προσγείωσης.
Το ΓΕΕΘΑ αμέσως επικοινώνησε με την πολιτική ηγεσία και ο Υπουργός Άμυνας Π. Καμμένος με τον Πρωθυπουργό Α. Τσίπρα. Δόθηκε εντολή δύο μαχητικά αεροσκάφη να συνοδέψουν το ελικόπτερο μέχρι την ασφαλή προσγείωσή του στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης.
Εκεί η Ελληνική Αστυνομία συνέλαβε τους 8 επιβαίνοντες στο στρατιωτικό ελικόπτερο, οι οποίοι δήλωσαν ότι θα ζητήσουν πολιτικό άσυλο.
Η Ελληνική Κυβέρνηση έχει επικοινωνήσει με τις τουρκικές Αρχές, προκειμένου να διεκπεραιωθεί το συντομότερο δυνατόν η επιστροφή του στρατιωτικού ελικοπτέρου στις τουρκικές Αρχές.
Σε ότι αφορά τους οκτώ συλληφθέντες θα τηρηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες από το Διεθνές Δίκαιο, ωστόσο λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψη ότι οι συλληφθέντες, στη χώρα τους κατηγορούνται για παραβίαση της συνταγματικής νομιμότητας και απόπειρα κατάλυσης της Δημοκρατίας».
13.10 Τουρκικό στρατιωτικό ελικόπτερο με οκτώ άτομα ζήτησε και έλαβε άδεια για έκτακτη προσγείωση στην Αλεξανδρούπολη, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ. Πρόκειται για ελικόπτερο Black Hawk της τουρκικής αστυνομίας και έφτασε στη χώρα χωρίς σχέδιο πτήσης.
265 οι νεκροί στην απόπειρα πραξικοπήματος-Φόβοι για νέα επιχείρηση αν και ο Ερντογάν ελέγχει πλήρως την κατάσταση- Ακυρώνονται ελληνικές πτήσεις-ΔΕΙΤΕ LIVE
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες εξέπεμψε σήμα κινδύνου στις 11:45 το πρωί και προσγειώθηκε στην Αλεξανδρούπολη στις 11:51. Όταν μπήκε στο FIR Αθηνών σηκώθηκαν δύο ελληνικά F16 για να συνοδεύσουν το Black Hawk που προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης "Δημόκριτος".
Και οι οκτώ είναι στρατιωτικοί που έχουν αφαιρέσει τα διακριτικά τους από τις στολές τους.
Και τα οκτώ άτομα συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στην αστυνομική διεύθυνση Αλεξανδρούπολης. Κρατούνται για παράνομη είσοδο στη χώρα μας. Ζήτησαν πολιτικό άσυλο και το ελικόπτερο φυλάσσεται. Την υπόθεση αναλαμβάνουν πλέον οι εισαγγελικές αρχές.
*βιντεο από: gatzoli.gr, e-evros.gr
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr










