Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPOTLIGHT

/

Πάτρα:Μια βόλτα στο Μαρκάτο - Το χθες και το σήμερα μιας κεντρικής, εμπορικής συνοικίας μέσα από εικόνες

Πάτρα:Μια βόλτα στο Μαρκάτο - Το χθες κα...

Μια περιοχή με μακραίωνη ιστορία και ξεχωριστό "χρώμα"

Περπατώντας στο Μαρκάτο το πέρασμα από το χθες στο σήμερα της πόλης είναι διαρκές και γοητευτικό. Στο κένρο της Πάτρας υπάρχει μια "γωνιά" που σε παραπέμπει σε εποχές άλλων δεκαετιών. Τότε όπου ακόμα και οι πόλεις είχαν γειτονιές, οι οποίες δεν μοιάζουν σε τίποτα με τις σημερινές των μικρών ή μεγαλύτερων πόλεων. Η γειτονιά ήταν και κοινότητα, δεν έμενε απλά ο ένας δίπλα στον άλλο, ενώ πολλές φορές και τα μαγαζιά γίνονταν η κινητήρια δύναμη και σημεία συνάντησης.

 

Της Ελευθερίας Μακρυγένη

Το Μαρκάτο έχει τη δική του μακραίωνη ιστορία.Περπατώντας στους δρόμους γύρω από την πλατεία Καποδιστρίου (Μαρκάτου) , όπου υπάρχει και η προτομή του, στο πάνω μέρος της Ερμού, στην Αλ. Υψηλάντου, στην Ηφαίστου διακρίνεις τα «σημάδια» μιας παλιά Πάτρας, μια παλιάς εμπορικής περιοχής αλλά και τα «αποτυπώματα» του σήμερα.

Από τη μία τα μαγαζιά που πωλούν στρατιωτικά  και κυνηγετικά, ρούχα, τραγιάσκες, χρώματα, σιδηρικά κι εργαλεία, κι από την άλλη ένα παλιό κουρείο κι ένα περίπτερο που σήμερα παραμένει κλειστό.

Στα μαγαζιά αυτά βλέπεις αντικείμενα που κάποιοι έχουν δει μόνο σε παλιές ελληνικές ταινίες, όπως η ζυγαριά με τα σταθμά, τα χάλκινα σκεύη, το τηλέφωνο τοίχου.

Στην περιοχή συναντά κανείς κι ένα από τα παλιότερα καταστήματα τροφίμων, το παντοπωλείο του Πανόπουλου στην Ερμού και Ηφαίστου, το οποίο πρόσφατα κατέβασε ρολά.

Το Μαρκάτο σύμφωνα με τη Βικιπαίδεια, είναι κεντρική συνοικία της Πάτρας όπου το 1699 οι Ενετοί κάτοχοι της Πάτρας έκτισαν τη Δημοτική αγορά. Η λέξη είναι Ιταλική και σημαίνει Αγορά.

Επί τουρκοκρατίας η αγορά αυτή θα γκρεμιστεί, αλλά η ονομασία παραμένει μέχρι σήμερα, η περιοχή πάντως σήμερα θεωρείται το κέντρο της αγοράς της Πάτρας και δικαίως διατηρεί και το όνομά της. Τα παλιά κτίρια της αγοράς ήταν πανομοιότυπα με μαγαζί κάτω και κατοικία στον επάνω όροφο, η είσοδος για την κατοικία βρισκόταν πάντα σε πλαϊνό σοκάκι για να είναι όλη η πρόσοψη ελεύθερη για το κατάστημα. Όλα είχαν καμάρες και μία από αυτές ήταν πιο μεγάλη για να περνάνε από κάτω τα κάρα με τα εμπορεύματα.

To Μαρκάτο  παραμένει και σήμερα μια «ζωντανή» περιοχή του κέντρου της Πάτρας. Παλιά και νεότερα μαγαζιά εξακολουθούν να προσελκύουν τον κόσμο όχι μόνο για εμπορικές και καταναλωτικές ανάγκες αλλά και για στιγμές ανάπαυλας και διασκέδασης. Άλλωστε και παλιότερα το Μαρκάτο δεν είχε και δεν έχει  μόνο εμπορικά καταστήματα. Διέθετε και τους χώρους για την αναψυχή, ανάλογα με την εποχή. Παραδοσιακά καφενεία, μεζεδοπωλεία, ταβέρνες , μπυραρίες, ουζερί, bar  και καφέ συνυπάρχουν σε μια περιοχή που περιλαμβάνει τμήμα του πεζόδρομου της Ηφαίστου, η οποία γνωρίζει μέρες νέας δόξας στην προτίμηση των Πατρινών , των φοιτητών και όχι μόνο, που θέλουν να απολαύσουν μια έξοδο είτε μεσημεριανές , είτε βραδινές ώρες.

Carte Postale

Carte Postale

Carte Postale

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Spotlight