Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Από τη Ρωσία με αγάπη

Από τη Ρωσία με αγάπη

Του Διονύση Ζακυνθινού

Δεν ξέρω εάν το έχετε πάρει χαμπάρι, αλλά την ώρα που εμείς ψάχνουμε να βρούμε τα κουκιά στην προεδρική εκλογή, προσπαθώντας να «ψήσουμε» κάποιους «ανεξάρτητους» βουλευτές να μας πουν τι θα κάνουν, αναλύοντας ακόμη και την… ποσόστωση με την οποία ψηφίζει ο Μελάς, από την προσφιλή μας και αγαπημένη μας Ρωσία στάλθηκε ένα σημαντικό μήνυμα.

Για την ακρίβεια, το μήνυμα το έστειλαν οι αγορές στη Ρωσία, που έκαναν το ρούβλι της να κατρακυλάει τις τελευταίες μέρες και κατ’ επέκταση την οικονομία της να πέφτει σε δίνη, εξαιτίας κυρίως της πτώσης της τιμής του πετρελαίου.

Ναι, μιλάμε για τη χώρα στην οποία  προσβλέπουμε παραδοσιακά σε κάθε δύσκολη περίσταση για βοήθεια. Μια βοήθεια που ποτέ, όμως, δεν έρχεται. Και αυτό, το βίωσαν σκληρά, σχετικά πρόσφατα, οι αδελφοί μας οι Κύπριοι.

Τι έπαθε η Ρωσία; Είδε τις περιβόητες αγορές να επιτίθενται με σφοδρότητα στο ρούβλι. Είδε πολίτες της να σπεύδουν σε ανταλλακτήρια πανικόβλητοι για να ξεφορτωθούν τα ρούβλια τους, κυριευμένοι από το φόβο της κατακόρυφης πτώσης που είχε σημειώσει το ρωσικό νόμισμα  τη δεκαετία του 1990. Και είδε την κεντρική τράπεζα της να παίρνει απεγνωσμένα μέτρα, σε μια απέλπιδα να «φρενάρει» την πτώση του εθνικού νομίσματος της.

Με άλλα λόγια, κάτι οι δυτικές κυρώσεις ως αντίποινα για τη στάση της Ρωσίας στην ουκρανική κρίση, κάτι και η πτώση της τιμής του πετρελαίου, και οι αγορές έδειξαν στον Πούτιν (στον επίδοξο, για πολλούς, σωτήρα του Έθνους μας) ποιος κάνει τα κουμάντα και ποιος είναι το «αφεντικό».

Ναι, μιλάμε για τις ίδιες αγορές που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας ονειρεύεται ότι θα τις χορέψει πεντοζάλη!

Κάπου εδώ, νομίζω, τα σχόλια περιττεύουν και καλό θα είναι να κοιτάξουμε κάποια στιγμή, κατάματα, την πραγματικότητα.

Είμαστε μια χρεοκοπημένη χώρα, που δεν μπορεί να ζήσει χωρίς δανεικά, και γι’ αυτό είμαστε δέσμιοι των δανειστών μας. Όλα τα άλλα, είναι (ανέξοδα) λόγια για εγχώρια κατανάλωση.

Καλές οι διακηρύξεις του Σαμαρά ότι δεν θα επιτρέψει σε κανέναν (!) να παίξει με τις θυσίες του ελληνικού λαού, καλοί και οι τσαμπουκάδες του Τσίπρα προς τους έξω, ωστόσο η πικρή αλήθεια είναι ότι όποια κυβέρνηση κι αν σχηματιστεί την επόμενη μέρα θα τα βρει μπαστούνια.

Η Ρωσία με τη δική της περιπέτεια  μάς έστειλε ένα χρήσιμο μήνυμα. Απομένει αυτό να αξιολογηθεί και να ερμηνευθεί κατάλληλα από τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου, πριν έρθουν τα πολύ χειρότερα για όλους μας.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις