Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Σύλληψη στην Κύπρο κατηγορούμενου για κατασκοπεία

Σύλληψη στην Κύπρο κατηγορούμενου για κατασκοπεία

Μετά από αίτημα των ΗΠΑ στην Ιντερπόλ

Στο επίκεντρο βρέθηκε η Κύπρος για την υπόθεση κατασκοπείας που αφορά τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, ύστερα από τη σύλληψη την Τρίτη 29 Ιουνίου στο διεθνές αεροδρόμιο Λάρνακας του Καναδού Ρόμπερτ Κρίστοφερ Μέτσος. Για την ίδια υπόθεση έχουν συλληφθεί στις ΗΠΑ άλλα δέκα άτομα. Ο Ρόμπερτ Κρίστοφερ Μέτσος (Robert Christopher Μetsos), 54 ετών, κάτοχος αμερικανικού διαβατηρίου, συνελήφθη ενώ ήταν έτοιμος να αναχωρήσει για τη Βουδαπέστη. Στον έλεγχο διαβατηρίων του αεροδρομίου Λάρνακας οι αστυνομικοί διαπίστωσαν ότι το όνομα του βρισκόταν στον κατάλογο των ατόμων που απαγορευόταν η έξοδος τους από το έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η Ιντερπόλ είχε αποστείλει στην Κυπριακή Δημοκρατία το προηγούμενο Σάββατο διεθνές ένταλμα σύλληψης του Κρίστοφερ, ύστερα από αίτηση των ΗΠΑ, οι οποίες καταζητούν τον φυγόδικο για να δικαστεί στην Νέα Υόρκη για κατασκοπεία προς όφελος της Ρωσίας και για ξέπλυμα "βρώμικου" χρήματος, ποσών που εκτιμάται ότι ξεπερνούν τα 40 χιλιάδες αμερικανικά δολάρια.

Ο καταζητούμενος οδηγήθηκε στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας και η αρμόδια δικηγόρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ζήτησε την κράτηση του για 30 μέρες, μέχρις ότου φτάσουν στην Κύπρο τα επίσημα έγγραφα από την Ουάσιγκτον, με τα οποία ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης θα καταθέσει εξουσιοδότηση για έναρξη της διαδικασίας έκδοσης του Κρίστοφερ στην πολιτεία της Νέας Υόρκης.

Ο δικηγόρος του Κρίστοφερ κατέθεσε ένσταση για την κράτηση του πελάτη του και ζήτησε να αφεθεί ελεύθερος καταβάλλοντας εγγύηση 20 χιλιάδων ευρώ και με την υποχρέωση να παρουσιάζεται καθημερινά στον Κεντρικό Αστυνομικό Σταθμό Λάρνακας και να παραδώσει τα ταξιδιωτικά του έγγραφα.

Ο Κρίστοφερ είχε φθάσει στην Κύπρο στις 17 Ιουνίου και διέμενε μόνος του σε διαμέρισμα κεντρικού ξενοδοχείου της Λάρνακας.

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας έκρινε ότι οι υποθέσεις που αντιμετωπίζει ο Κρίστοφερ είναι πολύ σοβαρές.

Η νομοθεσία προβλέπει πέντε χρόνια φυλάκιση για κατασκοπεία και είκοσι χρόνια φυλάκιση για το ξέπλυμα "βρώμικου" χρήματος και όρισε την 29 Ιουλίου ως ημέρα έναρξης της διαδικασίας έκδοσης του φυγόδικου στις ΗΠΑ.

Το Δικαστήριο αποφάσισε να αφεθεί ελεύθερος ο Κρίστοφερ μέχρι την έναρξη της διαδικασίας έκδοσης του με τους περιοριστικούς όρους την οποία έθεσε ο συνήγορος του.

Το μήνυμα που πήρε η κυπριακή Αστυνομία από τις αρχές των ΗΠΑ όσον αφορά στον Ρόμπερτ Κρίστοφερ Μέτσος έκανε λόγο "και για άλλα πρόσωπα με τα οποία συνεργαζόταν ως πράκτορας δίνοντας μυστικές πληροφορίες στη Ρωσία" σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Κυπριακής Αστυνομίας, Μιχάλης Κατσουνωτός.

Ο Μιχάλης Κατσουνωτός επεσήμανε ότι "οι αρχές των ΗΠΑ ενημερώθηκαν για τη σύλληψη του συγκεκριμένου προσώπου και τώρα αναμένεται να μας υποβληθούν τα έγγραφα, στη βάση των οποίων αιτείται η έκδοση του στις αμερικανικές αρχές και η διαδικασία ενώπιον του Δικαστηρίου Λάρνακας θα ξεκινήσει εντός ενός μηνός από σήμερα".

Σύμφωνα με τα έγγραφα της Ιντερπόλ το συγκεκριμένο πρόσωπο καταζητείται από τις αρχές των ΗΠΑ για δύο αδικήματα, συνωμοσία για δράση ως μη εγγεγραμμένος πράκτορας ξένης χώρας και συνωμοσία για ξέπλυμα "βρώμικου" χρήματος.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις