Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Τέμπη
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πλημμύρισαν από πιστούς σήμερα που τιμάται η Ύψωση του Τιμίου Σταυρού, οι ιεροί ναοί της Πάτρας

Πλημμύρισαν από πιστούς σήμερα που τιμάτ...
Μαρτάτος Tάκης

Στην Παντάνασσα το πρωί πραγματοποιήθηκε και αρτοκλασία προς ευλογία του Φαρμακευτικού Συλλόγου Πατρών

Κατάμεστοι από πιστούς ήταν σήμερα το πρωί οι ιεροί ναοί της Πάτρας καθώς στις 14 Σεπτεμβρίου τιμάται από την εκκλησία μας η Παγκόσμια Ύψωση του Τιμίου Σταυρού που θεωρείται μία πολύ σημαντική μέρα και εορτή στη διάρκεια του εκκλησιαστικού έτους.

Μάλιστα η μέρα αυτή χαρακτηρίζεται ως αντίστοιχη με την Μεγάλη Παρασκευή, γι’ αυτό και επιβάλλεται αυστηρή νηστεία από τους πιστούς Χριστιανούς. Στις 14 Σεπτεμβρίου λοιπόν σύμπασα η Ορθοδοξία τιμά τον Σταυρό του Κυρίου Ιησού Χριστού, ο οποίος χαρακτηρίζεται ως το «καύχημά» και η δόξα των χριστιανών.

Το πρωί της Παρασκευής στον ιερό ναό της Παντανάσσης Πατρών, πλήθος πιστών έσπευσε για να προσκυνήσει τον Τίμιο Σταυρό που ως γνωστό βρήκε η Αγία Ελένη στα Ιεροσόλυμα γύρω στο 330 μ. Χ., και να λάβει ως ευλογία λίγο βασιλικό μιας και το συγκεκριμένο φυτό που αποπνέει μοναδική ευωδιά, είχε σύμφωνα με την εκκλησιαστική παράδοση φυτρώσει στο σημείο του Γολγοθά όπου και ανευρέθηκε το Τίμιο Ξύλο του Σταυρικού μαρτυρίου του Ιησού Χριστού και Σωτήρα μας.

Όπως ανέφερε ο αρχιμανδρίτης π. Τιμόθεος Παπασταύρου στο Θείο κήρυγμα του σήμερα το πρωί στην Παντάνασσα, ο Τίμιος Σταυρός θεωρείται στην εκκλησιαστική Ορθόδοξη παράδοση από την ημέρα του εντοπισμού και ανεύρεσης του ως «πρόσωπο», το τρίτο της εκκλησίας μας μετά τον Ιησού Χριστό και την Υπεραγία Θεοτόκο. Ο Σταυρός δεν αποτελεί απλώς ένα κομμάτι ξύλο αλλά έχει καθαγιαστεί από το μαρτύριο και το αίμα του Ιησού Χριστού και γι’ αυτό το λόγο έχει το συμβολισμό ενός προσώπου.

Γι’ αυτό και σήμερα το απόγευμα στον εσπερινό που θα ψαλεί στους ιερούς ναούς, ακούγονται οι Χαιρετισμοί προς τον Τίμιο Σταυρό. Ο πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Παπασταύρου στη δική του σύντομη ομιλία θύμισε το γεγονός του Μεγάλου Κωνσταντίνου που είδε θαυμαστό όραμα, στα 312 μ.Χ., με τον Σταυρό φωταγωγημένο, γεγονός που τον παρακίνησε μαζί με την μητέρα του την Αγία Ελένη να ψάξουν, να βρουν και να υψώσουν τον Τίμιο Σταυρό.

Ο π. Γεώργιος Παπασταύρου αναφέρθηκε και στη σημειολογία του Σταυρού καθώς και στον συμβολισμό που έχει στην Ελληνική σημαία ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και σε όσους στους δύσκολους καιρούς που ζούμε, σπεύδουν να τον καταπατούν και να μην τον σέβονται.

Να σημειώσουμε ακόμα ότι στην Παντάνασσα της Πάτρας σήμερα έγινε και η Απόδοση της εορτής του Γενέσιου της Υπεραγίας Θεοτόκου ενώ το απόγευμα στο τέλος του εσπερινού η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Παντάνασσας θα μεταφερθεί και θα τοποθετηθεί και πάλι στο θρόνο της στο δεξιά επάνω μέρος του ιερού ναού.

Επίσης στην διάρκεια της πρωινής Θείας λειτουργίας τελέστηκε το πρωί αρτοκλασία του συλλόγου Φαρμακοποιών Πάτρας (ο Τίμιος Σταυρός θεωρείται ο προστάτης τους) καθώς και του Πατρινού φιλανθρωπικού σωματείου «Τίμιος Σταυρός».

Επίσης κατ’ εντολή των ιερέων βγήκε δίσκος προς ενίσχυση του ραδιοτηλεοπτικού σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών «Λύχνος» που αντιμετωπίζει προβλήματα βιωσιμότητας.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις