Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Οι περίφημες κιθάρες Gibson κατασκευάζονται από εξωτικά ξύλα παράνομης υλοτομίας

Οι περίφημες κιθάρες Gibson κατασκευάζον...

Η Gibson Guitar Company συμφώνησε να πληρώσει πρόστιμο 300.000 δολαρίων στην κυβέρνηση των ΗΠΑ

Φημίζεται για τις ηλεκτρικές κιθάρες της, που «σημάδεψαν» τον blues και rock ήχο στα χέρια μουσικών όπως οι B.B. King, Eric Clapton, Jimmy Page, Jeff Beck και -πιο πρόσφατα- ο Slash των Guns N' Roses. Τα ίδια ξύλα, στα οποία οι Gibson οφείλουν εν μέρει την ποιότητα και τη φήμη τους, βρέθηκαν στο επίκεντρο ομοσπονδιακής έρευνας στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς αποκαλύφθηκε ότι αποτελούν προϊόν παράνομης υλοτομίας και εισήχθησαν παράνομα στη χώρα.

Χθες, το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης έκλεισε το φάκελο της υπόθεσης χωρίς ποινικές διώξεις, αφού η Gibson Guitar Company συμφώνησε να πληρώσει πρόστιμο 300.000 δολαρίων και να παραδώσει φορτία ξύλου τριανταφυλλιάς από την Ινδία και εβένου από τη Μαδαγασκάρη, η συνολική αξία των οποίων εκτιμάται σε 419.000 δολάρια. Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, η υπόθεση έχει αναζωπυρώσει τη συζήτηση για το κατά πόσο «η αυστηρή εφαρμογή ενός νόμου του 1900 για την προστασία [των δασών] συνιστά απειλή για τις θέσεις εργασίας».

Το σκάνδαλο ξέσπασε πέρυσι, όταν υπάλληλοι της αμερικανικής Υπηρεσίας Αλιευμάτων και Aγριας Ζωής πραγματοποίησαν έφοδο στα κεντρικά της Gibson, στο Νάσβιλ, και κατέσχεσαν περίπου 100 κιθάρες και ημιτελείς ταστιέρες από έβενο, τις οποίες η εταιρία είχε παραλάβει από προμηθευτή της το 2008-2009, διακόπτοντας παράλληλα την παραγωγή νέων προϊόντων.

«Η Gibson αναγνώρισε ότι δεν έλαβε μέτρα όταν ενημερώθηκε ότι η αγορά εβένου Μαδαγασκάρης είναι κατά παράβαση της νομοθεσίας, η οποία αποσκοπεί στον περιορισμό της υλοτομίας και στην προστασία πολύτιμων ειδών ξύλου», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Βοηθός Γενικού Εισαγγελέα Ινιάθια Μορένο. «Η Gibson σταμάτησε να παραλαμβάνει ξυλεία από τη Μαδαγασκάρη και αναγνώρισε ότι έχει καθήκον να προστατεύεται από την απόκτηση ξύλου παράνομης προέλευσης, διασταυρώνοντας πρώτα τις συνθήκες παραγωγής και εξαγωγής του - κάτι που είναι προς όφελος των αμερικανικών επιχειρήσεων και των Αμερικανών καταναλωτών.»

Εμπόριο φτερών για καπέλα

Ο νόμος, με βάση τον οποίο κινήθηκαν οι αρχές, υιοθετήθηκε πριν από ένα και πλέον αιώνα για να θέσει αρχικά περιορισμούς στο εμπόριο φτερών που χρησιμοποιούνταν σε καπέλα. Πριν από λίγα χρόνια τροποποιήθηκε για να καλύψει την ξυλεία και άλλα φυτικά προϊόντα, υποχρεώνοντας τις εταιρίες να εξηγούν από πού προέρχονται τα υλικά τους και απαγορεύοντας την αγορά αγαθών, τα οποία εξήχθησαν κατά παράβαση της νομοθεσίας της χώρας προέλευσης.

Η ποινή που επιβλήθηκε στην Gibson θεωρήθηκε αυστηρή, δεδομένου ότι το ξύλο που χρησιμοποιείται για την κατασκευή μουσικών οργάνων δεν συνιστά παρά ένα μικρό ποσοστό επί της ξυλείας που διακινείται παγκοσμίως. Η απόφαση όμως αποτελεί ένα μήνυμα προς όλες τις εταιρίες του κλάδου να είναι πιο αυστηρές με τους προμηθευτές τους και τα προϊόντα που παραλαμβάνουν.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις