Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Κορυφώνονται οι διαβουλεύσεις για τη συγκρότηση κυβέρνησης - Δεν βάζει βουλευτές του ή πρώην υπουργούς στην Κυβέρνηση ο Βενιζέλος

Κορυφώνονται οι διαβουλεύσεις για τη συγ...

Εκφράζονται ενστάσεις στο εσωτερικό της Δημοκρατικής Αριστεράς

17:51 Κορυφώνονται οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης, με όλες τις πληροφορίες και εκτιμήσεις να συγκλίνουν για εξεύρεση οριστικής λύσης μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης, οπότε και εκπνέει η προθεσμία, που έχει ο Αντώνης Σαμαράς με τη διερευνητική εντολή. Ο πρόεδρος της ΝΔ θα επισκεφθεί αύριο τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια και εφόσον έχει, όπως όλα δείχνουν, εξασφαλίσει τη συμφωνία ικανών δυνάμεων, για να συγκροτήσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, τότε θα λάβει και εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Ήδη υπάρχουν οι βασικές παράμετροι της συμφωνίας του Αντώνη Σαμαρά ΝΔ με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, ενώ και οι δύο αναμένουν τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτη Κουβέλη να συμμετάσχει στο σχήμα συνεργασίας.

Ο κ. Κουβέλης έχει ζητήσει χρόνο για να λάβει και την τελική έγκριση των συλλογικών οργάνων του κόμματός του και προς τούτο απόψε συνεδριάζει η κεντρική επιτροπή της ΔΗΜΑΡ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι επιφυλάξεις στελεχών, που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ αρχίζουν να κάμπτονται, όμως βουλευτές όπως οι Γιάννης Πανούσης, Νίκος Τσούκαλης, Οδυσσέας Βουδούρης και άλλοι εξακολουθούν να έχουν ενστάσεις.

Οι τρεις αρχηγοί βρίσκονται σε συνεχείς τηλεφωνικές επικοινωνίες, προκειμένου να διευθετηθούν δύο ειδών θέματα, προκειμένου να οριστικοποιηθεί η συμφωνία. Το πρώτο θέμα αφορά στις προγραμματικές δεσμεύσεις της νέας κυβέρνησης με σημεία αιχμής τα αιτήματα του κ. Κουβέλη για τη θέσπιση της απλής αναλογικής και τη διαμόρφωση νέας πολιτικής για τη λαθρομετανάστευση.

Το δεύτερο θέμα αφορά στα πρόσωπα, όπου εκτυλίσσεται ένα άγριο παρασκήνιο. Αυτή η διαδικασία ίσως πάρει κάποιο χρόνο, καθώς τόσο ο Φώτης Κουβέλης, όσο και ο Ευάγγελος Βενιζέλος προσεγγίζουν τη στελέχωση με πολλές επιμέρους επισημάνσεις. Ο μεν κ. Κουβέλης δεν θέλει σε πόστα κλειδιά πρόσωπα, που προκαλούν το κεντροαριστερό κοινό, ούτε και υπουργούς της τελευταίας περιόδους, φωτογραφίζοντας παράγοντες των κυβερνήσεων Παπανδρέου και Παπαδήμου.

Ο κ. Βενιζέλος δεν επιθυμεί κατ’ αρχήν να τροφοδοτήσει το κόμμα του με στελέχη πρώτης γραμμής, ενώ προωθεί πρόσωπα όπως τη Φώφη Γεννηματά και τον Γιώργο Ζανιά, καθώς και νυν υπηρεσιακούς υπουργούς της επιλογής του ΠΑΣΟΚ όπως τον Γιάννη Στουρνάρα και Ναπολέοντα Μαραβέγια. Ενδεικτικό της διάθεσης του κ. Βενιζέλου είναι ότι ο ίδιος απέρριψε τις σκέψεις να αναλάβει αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών και στη νέα κυβέρνηση!

Τους υπηρεσιακούς υπουργούς Αντώνη Μανιτάκη (για το Δικαιοσύνης) και Αντώνη Ρουπακιώτη (για το Εργασίας) φαίνεται να προκρίνει η ΔΗΜΑΡ.

16:31 Το ΠΑΣΟΚ δεν προτίθεται να συμμετέχει στην κυβέρνηση που αναμένεται να σχηματιστεί απόψε ή αύριο, με κοινοβουλευτικά του στελέχη ή πρώην υπουργούς. Αυτή την εντύπωση αποκόμισαν οι βουλευτές του κόμματος, οι οποίοι συναντήθηκαν σήμερα το μεσημέρι με τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Όπως φάνηκε, πάντως, στη χθεσινή συνεδρίαση της στενής ομάδας στελεχών την οποία έχει συγκροτήσει ο κ. Βενιζέλος υπάρχουν στελέχη τα οποία διαφωνούν με τη θέση αυτή.

Η τελική θέση του ΠΑΣΟΚ, όπως αναφέρει το ΑΠΕ,  αναμένεται να διευκρινιστεί σήμερα μέχρι το βράδυ, καθώς θα συνεδριάσει και πάλι η ομάδα των «επτά» (Κ. Σκανδαλίδης, Μ. Ανδρουλάκης, Α. Διαμαντοπούλου, Μ. Χρυσοχοϊδης, Α. Λοβέρδος, Π. Ευθυμίου και Ν. Ανδρουλάκης), υπό τον κ. Βενιζέλο.

Οι εξελίξεις δεν αποκλείεται να επιταχυνθούν και απόψε να υπάρξει συνάντηση των Αντ. Σαμαρά, Ευ. Βενιζέλου και Φ. Κουβέλη, κάτι που δεν απέκλειε η Ιπποκράτους. Οι πληροφορίες αναφέρουν, επίσης, ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δίνει μεγάλο βάρος στη συγκρότηση διαπραγματευτικής ομάδας, η οποία θα αναλάβει τις διαπραγματεύσεις με τους κοινοτικούς εταίρους.

Αύριο, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, θα συνεδριάσει στις 10 το πρωί, υπό την προεδρία του κ. Βενιζέλου η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.

13:15 Πρόσωπα κοινής αποδοχής σε κρίσιμα υπουργεία- κοινό πρόγραμμα για ασφάλεια, υγεία, παιδεία, μετανάστευση, αναθέρωση του Συντάγματος...

Μετά τη συμφωνία Βενιζέλου- Κουβέλη το μόνο που απομένει πλέον είναι μία τριμερής ή μία συνάντηση των αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Αυτό θα γίνει μόλις ολοκληρωθεί η ανταλλαγή σημειωμάτων στο τρίγωνο ΝΔ- ΠΑΣΟΚ- ΔΗΜΑΡ. Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης αποδέχονται τον Αντώνη Σαμαρά ως πρωθυπουργό, ζητούν, όμως, πρόσωπα κοινής αποδοχής σε κρίσιμα υπουργεία.

Επιπλέον, θέτουν θέμα πολιτικής συμφωνία στους τομείς της ασφάλειας, της μετανάστευσης, της παιδείας, της υγείας και της αναθεώρησης του Συντάγματος.

Από την ατζέντα που θέτουν οι αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ γίνεται αντιληπτό ότι θα δώσουν τις ψήφους τους μόνο με ισχυρά ανταλλάγματα. Είναι πιθανό να τεθεί και θέμα εκλογικού νόμου, ενώ θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι θα αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών.

Τους όρους που έχει θέσει, προκειμένου να μετάσχει σε μια κυβέρνηση συνεργασίας με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, επανέλαβε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, μετά τη συνάντησή του με τον Ευάγγελο Βενιζέλο το πρωί της Τρίτης στη Βουλή.

Ο κ. Κουβέλης έθεσε ως βασική προϋπόθεση την σταδιακή απαγκίστρωση από το Μνημόνιο, και υποστήριξε ότι η συμφωνία για τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας μπορεί να προχωρήσει εντός της ημέρας, εφόσον υπάρξει προγραμματική σύγκλιση και «σύμπτωση» στη φερεγγυότητα των προσώπων, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο κ. Βενιζέλος μίλησε για την ανάγκη σχηματισμού κυβέρνησης το συντομότερο δυνατό, αλλά και για την παράλληλη δημιουργία μίας «εθνικής διαπραγματευτικής ομάδας», στην οποία κάλεσε να συμμετάσχουν και δυνάμεις που δεν θα βρίσκονται στην κυβέρνηση, «φωτογραφίζοντας» τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με συνεργάτες του κ. Βενιζέλου, η εθνική διαπραγματευτική ομάδα σύμφωνα με την πρόταση Βενιζέλου θα λειτουργεί παράλληλα με την κυβέρνηση και ως εκ τούτου θα μπορούν να συμμετέχουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Τις επόμενες ώρες, ο κ. Βενιζέλος αναμένεται να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Αντώνη Σαμαρά.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις