Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Χωρίς τέλος η ταλαιπωρία

Χωρίς τέλος η ταλαιπωρία
Ξανάλατος Νίκος

Ούτε χθες καταβλήθηκαν τα 70 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν στις οφειλές του Μαρτίου

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι φαρμακοποιοί, ενώ δεν φαίνεται να έχει τέλος και η ταλαιπωρία των ασθενών. Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ), Κωνσταντίνος Λουράντος, τόνισε χθες ότι δεν σταματά η αναστολή χορήγησης φαρμάκων με πίστωση.

Ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) δεν τους είχε καταβάλει έως χθες τα 70 εκατομμύρια ευρώ, με τα οποία «κλείνουν» οι οφειλές του προς τους φαρμακοποιούς για τον περασμένο Μάρτιο.

«Δεν έχουμε πια καμία εμπιστοσύνη στις διαβεβαιώσεις για καταβολές χρημάτων, ακόμα και όταν προέρχονται από καλοπροαίρετους ανθρώπους», σχολίασε ο πρόεδρος του ΦΣΑ, αναφερόμενος στον υπουργό Υγείας Χρήστο Κίττα.

Την ίδια ώρα, χιλιάδες βαρέως πάσχοντες αγωνιούν για τα φάρμακά τους. Με πρωτοβουλίες του κ. Κίττα ομαλοποιείται σταδιακά η χορήγησή τους από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και τα νοσοκομεία. Ο ΕΟΠΥΥ φέρεται να έχει προχωρήσει στις παραγγελίες, αλλά ο ρυθμός εφοδιασμού των φαρμακείων του δεν είναι επαρκής και δεκάδες ασθενείς ζουν ένα καθημερινό άγχος.

Μέσα σε τρεις μέρες, δηλαδή την περασμένη Παρασκευή, τη Δευτέρα και την Τρίτη, 84 άνθρωποι κατήγγειλαν στην ειδική τηλεφωνική υπηρεσία του ΦΣΑ ότι δεν μπορούν να βρουν το φάρμακό τους. Πρόκειται για καρκινοπαθείς, άτομα με πολυνευροπάθεια, υπερπαραθυρεοειδισμό, πολλαπλή σκλήρυνση, νεφροπάθειες, ψωρίαση, ωχρά κηλίδα και καρδιακή ανεπάρκεια.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών κ. Γιώργος Καστρινάκης τόνισε χθες ότι οι κινητοποιήσεις των φαρμακοποιών και η έλλειψη νοσοκομειακών σκευασμάτων αποτελούν έναν εφιάλτη για τους πάσχοντες. Ενας λήπτης μοσχεύματος "εξήγησε" χρειάζεται κάθε μήνα φάρμακα αξίας 1.000 ευρώ, με εισόδημα που συχνά δεν ξεπερνά τα 600: «Ο άνθρωπος αυτός πρέπει να επιλέξει αν θα φάει ή θα πάρει τη θεραπεία του».

Η εκπρόσωπος του Συλλόγου Καρκινοπαθών, κ. Καλλιόπη Μεταξά, ανέφερε ότι καθημερινά δέχεται δεκάδες τηλεφωνήματα από ασθενείς οι οποίοι αναζητούν τα φάρμακά τους. Ανάλογες επισημάνσεις έκανε και ο πρόεδρος του Συλλόγου πασχόντων από σκλήρυνση κατά πλάκας κ. Ιωάννης Θεοδωράκης, λέγοντας ότι η εξεύρεση φαρμάκων έχει γίνει αγώνας δρόμου για τους ασθενείς.

ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΠΙΚΡΑΜΜΕΝΟΥ ΣΤΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
Ξεμπλοκάρετε προμήθειες για να μη χαθούν ζωές

Να επισπευσθούν οι διαδικασίες προμήθειας φαρμάκων και υγειονομικού υλικού, για να μη χαθούν ζωές ασθενών, ζητεί ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός από τον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Με δύο επιστολές του ο Π. Πικραμμένος καλεί τον Ι. Καραβοκύρη να προχωρήσει άμεσα η θεώρηση των ενταλμάτων πληρωμής για την προμήθεια ιατροτεχνολογικού υλικού και φαρμάκων: «Επιτακτικοί λόγοι δημοσίου συμφέροντος, οι οποίοι ανάγονται στην προστασία της δημόσιας υγείας, απαιτούν την άμεση λύση του εν λόγω θέματος, με σκοπό να αποφευχθεί η διακινδύνευση ανθρώπινης ζωής και τελικά η αποφυγή απρόβλεπτων γεγονότων, όπως είναι ο θάνατος ασθενών».

Ο κ. Πικραμμένος επισημαίνει ότι «...η παρούσα κυβέρνηση έχει αναλάβει την αποστολή της σύμφωνα με την επιταγή του Συντάγματος και έχει επωμιστεί μεγάλο βάρος, το οποίο καλείται να φέρει εις πέρας, παρά τις όποιες δυσκολίες. Επίσης, λάβετε υπόψη ότι η χώρα τελεί σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. Ως εκ τούτου, η κατεπείγουσα επίλυση των σχετικών εκκρεμών υποθέσεων προμήθειας των νοσοκομείων από το δικαστήριό σας είναι επιτακτική».

Σε προηγούμενη επιστολή του ο πρωθυπουργός είχε επισημάνει ότι έχει δημιουργηθεί σημαντικό και εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα με την καθυστέρηση θεώρησης χρηματικών ενταλμάτων πληρωμής.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις