Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Εκδικάζεται στη Χάγη η υπόθεση για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Εκδικάζεται στη Χάγη η υπόθεση για τις γ...

Κινητοποίηση πολιτών σε Ελλάδα και εξωτερικό με εκδηλώσεις διαμαρτυρίας τις ημέρες της εκδίκασης

Πλησιάζει η ημέρα εκδίκασης στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης της υπόθεσης για τις Γερμανικές αποζημιώσεις. Από τις 12 μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου θα παρουσιάσουν Γερμανία και Ιταλία τα επιχειρήματά τους στην υπόθεση που εξετάζει το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης μετά από την προσφυγή του Βερολίνου με αφορμή τις αποφάσεις ιταλικών δικαστηρίων, που δικαίωσαν θύματα των...ναζιστικών εγκλημάτων.

Το Δικαστήριο θα συνεδριάσει δημοσίως από τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου μέχρι την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011, αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε στη Χάγη. Στις συνεδριάσεις αυτές οι δύο χώρες θα παρουσιάσουν και προφορικά τις θέσεις που είχαν διατυπώσεις γραπτώς.

Για την Ιστορία, στις 21 Οκτωβρίου 2008 το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιταλίας επικύρωσε την απόφαση, που υποχρέωνε το γερμανικό κράτος να αποζημιώσει τις οικογένειες 203 πολιτών οι οποίοι σκοτώθηκαν από το γερμανικό στρατό τον Ιούνιο του 1944 στο Αρέτσο της Τοσκάνης.

Επίσης, στις 26 Νοεμβρίου του ίδιου έτους Εφετείο της Φλωρεντίας καταδίκασε το γερμανικό δημόσιο να αποζημιώσει τις οικογένειες των θυμάτων της σφαγής του Διστόμου, τον Ιούνιο του 1944.

Η Ελλάδα, που έχει λάβει από το Διεθνές Δικαστήριο την έγκριση να παρέμβει στην υπόθεση ως τρίτο μέρος, θα παρουσιάσει τα επιχειρήματά της στις 14 Σεπτεμβρίου.

Η Γερμανία είχε προσφύγει στη Χάγη το Δεκέμβριο του 2008 ζητώντας να αναγνωριστεί ότι τα ιταλικά δικαστήρια παραβιάζουν το προνόμιο της ετεροδικίας του γερμανικού δημοσίου, αποδεχόμενα να εξετάσουν υποθέσεις που αφορούν ναζιστικά εγκλήματα.

Παρά την σιγή των Μ.Μ.Ε. υπάρχει κινητοποίηση πολιτών σε Ελλάδα και εξωτερικό με εκδηλώσεις διαμαρτυρίας τις ημέρες της εκδίκασης:

Κυριακή, 11 Σεπτέμβρη 2011:8.00 μ.μ.: Πληροφορίες και εκδήλωση συζήτηση στο Αυτόνομο Κέντρο, Willem van Outhoornstraat 17

Δευτέρα, 12 Σεπτέμβρη 2011:9.00 π.μ.: Διαδήλωση μπροστά στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (Carnegieplein 2)10:00 π.μ. με 13:00 μ.μ.: Συμμετοχή στο δικαστήριο και το σημείο Πληροφορίες μπροστά από το δικαστήριοΤρίτη, 13 του Σεπτεμβρίου 2011:10.00 π.μ. – 13:00 μ.μ.: Επίσκεψη στη δικαστική διαδικασία. Ατιμώρητα ναζιστικά εγκλήματα σε Δίστομο και Καλάβρυτα - Όχι στην κρατική ασυλία για τα εγκλήματα πολέμου!

Να υπενθυμίσουμε την ορθή απόφαση (έστω και την τελευταία στιγμή) του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με την οποία η Ελληνική κυβέρνηση θα ασκήσει τη δυνατότητα παρέμβασης στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης στην εκκρεμή διαφορά Γερμανίας-Ιταλίας για καταβολή αποζημιώσεων λόγω των σφαγών και των καταστροφών κατά την περίοδο της γεμανικής κατοχής.

Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση παραστέκεται στους κατοίκους του μαρτυρικού Διστόμου που ενώ είχαν δικαιωθεί από ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια στα αιτήματά τους για καταβολή αποζημιώσεων, δεν μπορούσαν να εκτελέσουν την απόφαση κατάσχεσης κρατικής γερμανικής περιουσίας.

Εξ αυτού οι κάτοικοι του Διστόμου υποχρεώθηκαν να προσφύγουν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης μαζί με την Ιταλία, η οποία είχε στραφεί κατά της Γερμανίας για ζημιές που υπέστη και εκείνη από τους ναζί στη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς το εν λόγω Δικαστήριο δικάζει μόνο διαφορές μεταξύ κρατών.

Βέβαια, και ενώ η ημέρες πλησιάζουν, δεν βλέπουμε καμία ενέργεια της πολιτικής ηγεσίας του τόπου με εύλογο το ερώτημα τις ετοιμότητάς τους ή των... πιέσεων που ασκούνται σε αυτή....

Και ρωτάμε από τα Μαρτυρικά Καλάβρυτα έχει προγραμματιστεί καμία κινητοποίηση; υπάρχει καμία επίσημη ανακοίνωση, πρωτοβουλία και ενημέρωση των πολιτών από τους επίσημους φορείς;

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις