Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Ερώτηση Σπαρτινού για τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα

Ερώτηση Σπαρτινού για τα μη ηλεκτροδοτού...

Τι απάντησε ο Αλέξανδρος Χαρίτσης

Σε απάντηση προχώρησε το Υπουργείο Εσωτερικών σε ερώτηση που κατέθεσαν 32 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ αυτών και ο βουλευτής Αχαΐας, Κώστας Σπαρτινός, σχετικά με το ενδεχόμενο  παράτασης της προθεσμίας για τη δήλωση απαλλαγής από τα δημοτικά τέλη, των κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων.

Συγκεκριμένα, με το Άρθρο 222 του Ν.4555/2018 (ΦΕΚ 133/Α΄/19-7-2018), άρθρο το οποίο είχαν καταψηφίσει η ΝΔ, το Ποτάμι, Ένωση Κεντρώων και η ΧΑ, παγιώθηκε νομοθετικά η απαλλαγή των κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων από τα προαναφερθέντα δημοτικά τέλη. Η αυτή διάταξη έδινε εξάμηνη προθεσμία - έως τις 19 Ιανουαρίου του 2019 - σε όλους τους ιδιοκτήτες κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων, που δεν είχαν δηλώσει τα ακίνητά τους στους οικείους Δήμους, να τα δηλώσουν και να απαλλαγούν πλήρως από κάθε χρέωση, εφόσον δεν υπήρχε χρήση και είχε διακοπεί η ηλεκτροδότηση. Ωστόσο, φαίνεται ότι αρκετοί πολίτες ιδιοκτήτες ακινήτων δεν γνωρίζουν την ύπαρξη αλλά και τα οφέλη της παραπάνω διάταξης, με αποτέλεσμα να υπάρχει το ενδεχόμενο να χάσουν τα ευεργετήματά της. Ως εκ τούτου οι βουλευτές ζήτησαν την εξέταση από πλευράς Υπουργείου του ενδεχόμενου παράτασης της ως άνω προθεσμίας.

Στην απάντησή του το Υπουργείο Εσωτερικών αναφέρεται στην άμεση αποστολή αντίστοιχων εγκυκλίων προς τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, αρμόδιες για την ενημέρωση των ΟΤΑ α΄ βαθμού, και συγκεκριμένα με τα υπ’ αριθμ. πρωτ. 39788/31-07-2018 και υπ’ αριθμ. πρωτ. 62859/07-11-2018 έγγραφα, ενώ παράλληλα αναγνωρίζοντας το πρόβλημα που υπάρχει, δεσμεύεται για την παράταση της προθεσμίας με άμεση νομοθετική ρύθμιση το αμέσως ερχόμενο διάστημα.

Δείτε το πλήρες κείμενο της απάντησης του Αλέξανδρου Χαρίτση.

Σε απάντηση της ανωτέρω Ερώτησης, που κατέθεσαν οι Βουλευτές στους οποίους κοινοποιείται το παρόν, με θέμα «Παράταση της προθεσμίας για τη δήλωση απαλλαγής από τα δημοτικά τέλη, των κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων», κατά λόγο αρμοδιότητας, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

Κατόπιν της ψήφισης και θέσεως σε ισχύ των διατάξεων του ν. 4555/2018, μεταξύ των οποίων και του άρθρου 222, το Υπουργείο Εσωτερικών προχώρησε έγκαιρα, στο πλαίσιο του θεσμικού του ρόλου και εκτελώντας την επιτελική του λειτουργία, στην προετοιμασία και αποστολή εγκύκλιων
οδηγιών προς τους ΟΤΑ α’ βαθμού, αναφορικά τόσο με το περιεχόμενο όσο και τον τρόπο εφαρμογής των νέων ρυθμίσεων.

Συγκεκριμένα, η Διεύθυνση Οικονομικών Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών προχώρησε στην αποστολή, προς τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και τους ΟΤΑ της χώρας, του υπ’ αριθμ. πρωτ. 39788/31-07-2018 εγγράφου με θέμα «Γνωστοποίηση διατάξεων του ν. 4555/2018 (Α’133)», ενώ ειδικά για την εφαρμογή του άρθρου 222 ακολούθησε σε μεταγενέστερο χρονικό διάστημα η παραγωγή ειδικών διευκρινήσεων οι οποίες και εστάλησαν στους ΟΤΑ α΄ βαθμού, μέσω των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, με το υπ’ αριθμ. πρωτ. 62859/07-11-2018 έγγραφο.

Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι πραγματοποιήθηκαν εκ μέρους του Υπουργείου όλες οι προβλεπόμενες διοικητικές ενέργειες για τη γνωστοποίηση και την προβολή των προνοιών, μεταξύ άλλων, και του άρθρου 222 του ν. 4555/2018, με την περαιτέρω υποχρέωση πρόσφορης και
έγκαιρης ενημέρωσης των ενδιαφερόμενων πολιτών να εναπόκειται, θεσμικά αλλά και πρακτικά, στο επίπεδο διοίκησης που βρίσκεται εγγύτερα σε εκείνους.

Τέλος, και σε ότι αφορά το ζήτημα της παράτασης της προθεσμίας υποβολής δήλωσης περί μη χρήσης των μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων, θα επιθυμούσαμε να σας ενημερώσουμε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών επεξεργάζεται με εντατικούς ρυθμούς νομοθετική ρύθμιση για τη χορήγηση
παράτασης, η οποία θα εισαχθεί προς ψήφιση από τη Βουλή των Ελλήνων εντός του αμέσως επόμενου χρονικού διαστήματος.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις