Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPOTLIGHT

/

Μίλτος Πασχαλίδης στο thebest: Πάντα θυμώνω, όταν "φεύγει" κάποιος. Ο θάνατος είναι ασυγχώρητο πράγμα

Μίλτος Πασχαλίδης στο thebest: Πάντα θυμ...

Για μία εμφάνιση απόψε στο Royal της Ακτής Δυμαίων

Στην Πάτρα επιστρέφει σήμερα ο Μίλτος Πασχαλίδης. Μετά από μια καλοκαιρινή περιοδεία με περισσότερους από 40 σταθμούς σε Ελλάδα και Κύπρο, ο Μίλτος Πασχαλίδης επιστρέφει στις μουσικές σκηνές. «Σταθμός» του αυτή τη φορά η Πάτρα και το Royal Theater.

Με παραμύθια, βαριές κουβέντες, ιστορίες για πεφταστέρια και τραγούδια που ζούνε λαθραία

 

 

Λίγο πριν την εμφάνισή του στην πόλη ο σημαντικός τραγουδοποιός μίλησε στο thebest.gr για τα τραγούδια του, τις απώλειες που του "κοστίζουν" αλλά και για όσα τον κάνουν χαρούμενο.

Με παραμύθια, βαριές κουβέντες, ιστορίες για πεφταστέρια και τραγούδια που ζούνε λαθραία, ο Μίλτος Πασχαλίδης φέτος το χειμώνα στήνει ένα πρόγραμμα, λιγότερο ηλεκτρικό και πιο προσωπικό, με περισσότερα «αδικημένα» τραγούδια από τους 12 προσωπικούς του δίσκους και τις συμμετοχές του σε δίσκους φίλων του, που έχουν λείψει από τις συναυλίες του τα τελευταία χρόνια.

Της Κωνσταντίνας Τσίχλα

 

 

Για άλλη μία φορά στην Πάτρα την οποία  επιλέγετε να επισκέπτεστε συχνά. Τι γίνεται με αυτή την πόλη;

Ε, υπάρχει μία σχέση αγάπης με το κοινό της πόλης. Για εμάς κάθε πόλη που διαθέτει Πανεπιστήμιο είναι προνομιακός χώρος.Τα τελευταία χρόνια λοιπόν υπάρχει μία αμφίδρομη σχέση αγάπης.

Αυτή τη φορά μάθαμε θα ακούσουμε στο πρόγραμμα που θα παρουσιάσετε στο Royal και κάποια αδικημένα τραγούδια… Τι σημαίνει αυτό;

Τα λέμε «αδικημένα» για να συνεννοούμαστε αλλά δεν υπάρχουν «αδικημένα» τραγούδια. Υπάρχουν τραγούδια, λιγότερο δημοφιλή… τα οποία όμως έχουν χρειαστεί τον ίδιο κόπο και αγάπη για να φτιαχτούν… και με αυτή την έννοια είναι καιρός να παίξουμε και μερικά τέτοια τραγούδια.

Τραγούδια που ίσως δεν είχαν την τύχη που θα έπρεπε…

Ναι… υπάρχουν τέτοια τραγούδια.  Έχω γράψει 100-120 τραγούδια και έχω τραγουδήσει 200…Δεν θα μπορούσαν να γίνουν όλα γνωστά… Και αυτό συμβαίνει σε όλους τους συναδέλφους.

Και ο Sting έχει τραγουδήσει 500 τραγούδια, δεν έγιναν όλα επιτυχία.

 

Κάποια λοιπόν τραγούδια έγιναν γνωστά και είναι ωραίο αυτό. Τα καμαρώνω και κατά καιρούς  θέλω να θυμάμαι και αυτά που δεν τα γνωρίζει τόσο πολύ ο κόσμος. Δεν ξεχωρίζω τα τραγούδια αλλά όταν έχεις 1000 άτομα κοινό και ένα τραγούδι, το τραγουδάνε και οι 1000… κι εσύ «ψήνεσαι» και το λες γιατί σου αρέσει να τραγουδάνε όλοι μαζί.

 

Ο θάνατος είναι ασυγχώρητο πράγμα. Πάντα θυμώνω, όταν "φεύγει" κάποιος

 

Πώς είναι να τραγουδάει κανείς για χιλιάδες άτομα;

Είναι τρομακτικό. Δεν ξέρω ποιο ακριβώς νούμερο είναι τα ανθρώπινα μέτρα αλλά όταν για παράδειγμα τραγουδάω στον Βύρωνα και στο κοινό υπάρχουν 5.000 άτομα μου φαίνεται… «έξω-ανθρώπινο».

Αυτό το αισθάνομαι  και πριν ανέβω στη σκηνή και εκείνη την ώρα… αλλά για λίγο. Μετά χάνομαι μέσα στα τραγούδια και δε μετράω κεφάλια. Υπήρχε περίοδος που τραγουδούσα για 100 άτομα. Πρόσεχα όπως προσέχω και με ένα κοινό 5.000 ατόμων.

 

Αυτή τη φορά έχετε επιλέξει να ακούσουμε και ένα αφιέρωμα στον Μάνο Ελευθερίου… Ήταν μία ανάγκη σας;

Ναι… Μου λείπει ο Μάνος. Σαν φίλος, σαν συνεργάτης, σαν πρόσωπο που μας έκανε και αγαπήσαμε τα τραγούδια του. Έφυγε το καλοκαίρι ξαφνικά… μας απειλούσε 30 χρόνια ότι θα πεθάνει και τελικά το έκανε.

Ήταν ένας άνθρωπος πολύ γλυκός που πάντα έλεγε ότι έχει πρόβλημα με την υγεία του. Είχε κάποια προβλήματα αλλά δεν ήταν τόσο τρομερά… Έφυγε τελικά και έμειναν τα τραγούδια και αισθάνομαι ότι θέλω να τα πω και να «μιλήσω» γι αυτόν.

Όσο περνούν τα χρόνια… αισθάνεστε ότι είναι περισσότερες οι απώλειες που «κοστίζουν».

Ναι ρε γαμώτο… είναι! Και δε ξέρω άλλον τρόπο να τις αντιμετωπίζω από το να λέω ξανά και ξανά τα τραγούδια που μένουν πίσω. Ο θάνατος, όπως έχει πει και η Κική Δημουλά, είναι ασυγχώρητο πράγμα. Πάντα θυμώνω, όταν φεύγει κάποιος.

Η τραγωδία είναι ότι μένουμε να λέμε τις ίδιες ιστορίες . Δεν θα ζήσουμε καινούργιες για να έχουμε να λέμε. Όμως αυτή είναι η ζωή.

Να υποθέσω ότι την πιο αισιόδοξη και φωτεινή πλευρά της ζωής, σας τη θυμίζει καθημερινά η κόρη σας…

Και πολλά άλλα πράγματα. Για παράδειγμα κάτω από το σπίτι μου σήμερα έχει λαϊκή και αυτό το βρίσκω όμορφο… μου δίνει χαρά. Μετά το χιόνι… βγήκε ο ήλιος και βλέπω τις γιαγιάδες που έχουν βγει με τα καρότσια… βρίσκω ότι έχει πλάκα. Θα κατέβω κι εγώ να πάρω μανταρίνια… ακόμα και αυτό με κάνει χαρούμενο.

Η κόρη μου είναι ένας βασικός πυλώνας αλλά τα πάντα μπορούν να μου δώσουν χαρά.  Ένα καλό βιβλίο, ένα ωραίο τραγούδι, ένα χάδι, μία νίκη της ΑΕΚ…

Τι είναι αυτό που δεν πρέπει να λείπει από τη ζωή ενός ανθρώπου;

Οι άνθρωποι γύρω του… αυτοί που τον αγαπούν και αυτοί που αγαπάει…

 

Ξεκινήσαμε εμφανίσεις  στον Σταυρό του Νότου τον Νοέμβριο και θα παραμείνουμε μέχρι το Πάσχα. Κάποιες Παρασκευές κάνουμε εξορμήσεις σε κοντινές ή και μακρινές πόλεις

 

Γενικά δίνετε την αίσθηση ότι δεν σταματάτε ποτέ… είναι ιδέα μας;

Δεν είναι! (γελάει). Ισχύει !

Έχετε αισθανθεί ότι θα πρέπει να «μπει ένα φρένο»;

Το έχω σκεφτεί αλλά συνεχώς διαψεύδομαι γιατί δε μπορώ να κάτσω και πολύ «στα αυγά μου». Είναι σαν ένα τραγούδι που έχω γράψει, την «Πηνελόπη». Όταν είσαι ξέμπαρκος , θέλεις να ταξιδέψεις και όταν ταξιδεύεις, θέλεις να αράξεις.

Αυτή η ισορροπία του τρόμου, μας κατατρέχει όλη μας τη ζωή. Έχω πει κάποιες φορές ότι κουράστηκα και στις δύο βδομάδες θέλω να συνεχίσω…

Και τύχη και ατυχία- βάσανο αυτό;

Βάσανο είναι να μην έχεις δουλειά. Το δικό μας είναι ωραίο βάσανο. Αν μπορείς να διαλέγεις πότε θα κάτσεις και πότε θα δουλέψεις, είναι ευλογία.

 

O Μίλτος Πασχαλίδης απόψε στο Royal

Μαζί του οι:

Θύμιος Παπαδόπουλος – Πνευστά

Πάρις Περυσινάκης – Λύρα, Μαντολίνο

Νίκη Γρανά – Πιάνο, Ακορντεόν, Τραγούδι

Δημήτρης Μουτάφης – Μπάσο

Ηλίας Δουμάνης – Τύμπανα

Πασχάλης Κολέντσης

Οργάνωση Παραγωγής: STRAY MUSIC

Την Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2019, στις 22:00 στο Royal, Παλαιό Πτωχοκομείο, Ακτή Δυμαίων 53, Πάτρα

Info:

Προπώληση: 12 ευρώ / 10 ευρώ (Φοιτητικό, Ανέργων, Πολυτέκνων)
Σημεία Προπώλησης: Discover Bookstore (στενάκι Βούρβαχη 3-5), Γωνιά του Βιβλίου (Αγίου Νικολάου 32), Queen Café (πλ. Υψηλών Αλωνίων), Φάρος εν Πάτραις.
Στην είσοδο: 15 ευρώ
Πληροφορίες – κρατήσεις πάσο: 2610 310120
www.royaltheater.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Spotlight