Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Σαράντα πέντε χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου: Παρούσα θα είναι η Δημοτική αρχή στις εκδηλώσεις

Σαράντα πέντε χρόνια από την εξέγερση το...

Το Σάββατο 17/11 μετά την πορεία θα γίνει εκδήλωση του Δήμου Πατρέων στο θέατρο Μπάρυ

Ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης συμμετείχε  ως επικεφαλής αντιπροσωπείας της Δημοτικής Αρχής στη σύσκεψη φορέων που κάλεσε την Δευτέρα 12/11/2018 ο Σπουδαστικός Σύλλογος ΣΤΕ ΤΕΙ Πάτρας σχετικά με την οργάνωση του φετινού εορτασμού του Πολυτεχνείου.

Στη μαζική σύσκεψη συμμετείχαν φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι, μαθητές, εργατικά σωματεία, το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, φορείς της πόλης και η Επιτροπή Ειρήνης Πάτρας.

Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε αμέσως μετά τη σύσκεψη, μεταξύ άλλων, αναφέρονται τα εξής:

«Το Σάββατο, 17 Νοέμβρη 2018, συμπληρώνονται 45 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Τα μηνύματα του πολυτεχνείου, «ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ», «ΕΞΩ ΟΙ ΗΠΑ ΕΞΩ ΤΟ ΝΑΤΟ» είναι πιο επίκαιρα από πότε, δείχνουν τον δρόμο του αγώνα.

Τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, συνεχίζοντας το έργο των προηγούμενων, πιστή στις κατευθύνσεις της ΕΕ, έχει τσακίσει κάθε δικαίωμα στην δουλειά και την ζωή.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση φέρνει προς ψήφιση σχέδιο νόμου για την Ανώτατη Εκπαίδευση που ενισχύει την κατηγοριοποίηση των αποφοίτων, κάνει την γνώση εμπόρευμα και υποβαθμίζει τις σπουδές μας.

Απαιτούμε να αποσυρθεί το σχέδιο νόμου για την Ανώτατη Εκπαίδευση. Να αυξηθεί η κρατική χρηματοδότηση για την παιδεία στο ύψος των αναγκών μας.

Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες, δίνει δισεκατομμύρια κάθε χρόνο για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ, λεφτά για πολεμικούς εξοπλισμούς, για δεκάδες κοινές ασκήσεις ελληνικών και Νατοϊκών δυνάμεων, για στρατιωτικές αποστολές εκτός συνόρων. Αναβαθμίζουν την βάση του Αράξου 30 χλμ από την Πάτρα για να φιλοξενήσει πυρηνικά όπλα, τη βάση της Ανδραβίδας. Κανένας σήμερα στην πόλη μας, δεν μπορεί να αισθάνεται ασφαλής όταν βλέπει τον Αμερικανό Πρέσβη, να πηγαινοέρχεται στην περιοχή μας.

Παλεύουμε για να μην συμμετέχει η χώρα μας σε αυτούς τους επικίνδυνους σχεδιασμούς,. Απαιτούμε να κλείσουν όλες οι ξένες στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην χώρα μας. Καμία σκέψη για μεταφορά πυρηνικών στον Άραξο.

Καμία ανοχή στην προσπάθεια για αθώωση των δολοφόνων του ΝΑΤΟ, καμία ανοχή στο φασισμό, στο ρατσισμό. Οι λαοί δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν μεταξύ τους.

Όλοι εμείς που ζούμε, μορφωνόμαστε, εργαζόμαστε στην Πάτρα αγωνιζόμαστε για μέτρα αντιπυρικής, αντισεισμικής, αντιπλημμυρικής θωράκισης, για παιδικούς σταθμούς, για χώρους αθλητισμού, αναψυχής. Παλεύουμε κόντρα στην ανεργία που μαστίζει την πόλη. Δεν ανεχόμαστε το 2018 να κινδυνεύουμε από πυρκαγιές, σεισμούς και πλημμύρες λόγω ανυπαρξίας μέτρων προστασίας, να βλέπουμε συνανθρώπους μας να εξαθλιώνονται.

Με βάση τα παραπάνω, προχωράμε στην οργάνωση του φετινού εορτασμού του Πολυτεχνείου, μαχητικά, βάζοντας μπροστά τα δίκαια αιτήματά μας. Έχοντας πείρα από το παρελθόν δεν θα επιτρέψουμε ο φετινός εορτασμός να αμαυρωθεί από οποιαδήποτε μορφή προβοκάτσιας. Δεν θα ανεχτούμε τα δίκαια αιτήματα των φοιτητών, των μαθητών, των εργαζομένων να ταυτιστούν με ενέργειες που δεν έχουν καμία σχέση με το οργανωμένο κίνημα».

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε το πρόγραμμα του φετινού εορτασμού του Πολυτεχνείου, που περιλαμβάνει

•             Κατάθεση στεφανιών, την Παρασκευή 16 Νοέμβρη, στο Παράρτημα και στην Παλιά Ασφάλεια, σημείο συνάντησης στην πλατεία Όλγας, στις 10.30 π.μ.

•             Συγκέντρωση το Σάββατο στις 17 Νοέμβρη, στις 5 μ.μ. στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Όλγας - επί της οδού Κολοκοτρώνη) και πορεία που θα περάσει από το μνημείο του Νίκου Τεμπονέρα.

•             Συμμετέχουμε και στηρίζουμε την απεργία 14 και 28 Νοέμβρη, που έχουν αποφασίσει δεκάδες συνδικάτα και το Εργατικό Κέντρο Πάτρας.

Η Δημοτική Αρχή θα συμμετέχει στις παραπάνω εκδηλώσεις.

Τέλος, μετά την συγκέντρωση και την πορεία  το Σάββατο 17 Νοέμβρη, στις 8:00 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί για 3η συνεχή χρονιά εκδήλωση  του Δήμου Πατρέων στο θέατρο Μπάρυ (Σανταρόζα 7 και Καρόλου). Θα χαιρετήσει η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Κατερίνα Γεροπαναγιώτη και θα ακολουθήσει αφιέρωμα για τα γεγονότα του Πολυτεχνείου από το Χορευτικό Τμήμα και τη Λαϊκή Ορχήστρα του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις