Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Ιερώνυμος: "Άλλο συμφωνία, άλλο πρόθεση να συμφωνήσουμε" - Συγκαλείται η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος - ΒΙΝΤΕΟ

Ιερώνυμος: "Άλλο συμφωνία, άλλο πρό...

Τι δήλωσε μετά τη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου

«Άλλο συμφωνία, άλλο πρόθεση να συμφωνήσουμε», είπε με νόημα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, στον απόηχο του χθεσινού κοινού ανακοινωθέντος πολιτείας - εκκλησίας, για τον διακριτό ρόλο τους.

Ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε για πρόθεση και καλή διάθεση από την Εκκλησία και την Πολιτεία «να βρούμε λύση σε προβλήματα που χρονίζουν σχεδόν έναν αιώνα» τονίζοντας πως θα ακολουθηθεί μια διαδικασία, το πρώτο βήμα της οποίας ήταν η ανακοίνωση της Τρίτης «θα κάνουμε ό,τι θέλει η Ιεραρχία. Να πούμε στους ιερείς μας, οι οποίοι ανησυχούν, πως ό,τι είναι να γίνει, θα το κάνουμε μαζί. Με όλους τους ιερείς θα βρούμε τρόπο και δεν θα κάνουμε ούτε ό,τι θέλει ο Αρχιεπίσκοπος, ούτε ό,τι θέλει η Σύνοδος, αλλά ό,τι θέλει και εγκρίνει η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδας και ό,τι θέλει η Πολιτεία, που έδειξε την καλή διάθεσή της». Επανέλαβε ότι πρέπει να μπει μια σειρά και πως σκοπός της Εκκλησίας δεν είναι να πλουτίσει».

Το παρασκήνιο της συμφωνίας Τσίπρα - Ιερώνυμου - Συζητούσαν επί τρία χρόνια, υπό άκρα μυστικότητα

Αμβρόσιος: "Μπράβο κύριε Πρωθυπουργέ!Δεν κρύβετε το μίσος σας για τον ιερό κλήρο - Κληρικοί ξεσηκωθείτε"

ΑΥΤΑ είναι τα 15 σημεία της συμφωνίας Πολιτείας-Εκκλησίας

 

Δείτε όλη τη δήλωση του Αρχιεπισκόπου

Η ανακοίνωση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου

Τη σύγκληση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, προκειμένου να λάβει τις τελικές αποφάσεις, μετά τη χθεσινή συνάντηση του αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ανακοίνωσε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος.

 

Επιπλέον, σύμφωνα με το ανακοινωθέν, «Κατά τη συνάντηση δεν επιδιώχθηκε ούτε υπεγράφη κάποια συμφωνία, αλλά εκφράζεται η αμοιβαία "πρόθεση προκειμένου Εκκλησία και Πολιτεία να καταλήξουν σε μία ιστορική συμφωνία που θα πάρει μορφή νομοθετικής ρύθμισης''». Παράλληλα, τονίζεται ότι σε κάθε περίπτωση, σκοπός της τελικής συμφωνίας είναι το κοινό όφελος του λαού και της Εκκλησίας, με βασική προϋπόθεση την προστασία και την πλήρη διασφάλιση των δικαιωμάτων των κληρικών.

 

Εξάλλου, η ΔΙΣ εκφράζει την ικανοποίησή της που πλέον ομολογείται από τον Έλληνα πρωθυπουργό ότι:

 

(α) «αναγνωρίζεται η προσφορά και ο ιστορικός ρόλος της Εκκλησίας στη γέννηση και διαμόρφωση της ταυτότητας του Ελληνικού Κράτους και του Λαού», (β) «στόχος είναι να ενισχυθεί η αυτονομία της Ελλαδικής Εκκλησίας έναντι του Ελληνικού Κράτους», (γ) «αναγνωρίζεται ότι το Ελληνικό Δημόσιο ανέλαβε την μισθοδοσία του Κλήρου, ως αντάλλαγμα για την εκκλησιαστική περιουσία που απέκτησε», (δ) «η αποκαθήλωση των ιστορικών συμβόλων, του Σταυρού από την Ελληνική σημαία και από τα εθνικά μας σύμβολα αποτελούν αστεία κωμικοτραγικά πράγματα» και (ε) «η ύπαρξη της πίστης στην Ελλάδα είναι ένα fact (γεγονός) που δεν μπορεί να παραγραφεί».

 

Τέλος, υπογραμμίζει ότι με την ευκαιρία αυτή, περιμένει από όλον τον πολιτικό κόσμο να συμβάλει καλοπροαίρετα στην προσπάθεια αμοιβαίας κατανόησης και σεβασμού στην παράδοσή μας, ώστε όλοι ενωμένοι να εργαστούμε για το καλό του ελληνικού Λαού και εκφράζει την ελπίδα ότι αυτό το πνεύμα θα επικρατήσει και κατά την επικείμενη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις