Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Η εποχή που ο "Μορέας" της Πάτρας μεσουρανούσε στον τουρισμό - Τα σμόκιν, τα πανάκριβα φορέματα και τα υπερπολυτελή δωμάτια- ΦΩΤΟ

Η εποχή που ο "Μορέας" της Πάτ...

Πριν μετατραπεί σε φάντασμα και ενόψει της νέας... κατάστασης

Η οικονομική και κοινωνική ταυτότητα της Πάτρας στις αρχές του 19ου αιώνα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Όπως περιγράφει και ο Χαρίλαος Τρικούπης στην «Ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης»

"Η πόλις των Πατρών ήκμαζεν υπέρ πάσαν άλλην της Πελοποννήσου διά το εμπόριον και το πολύτιμον προϊόν της σταφίδος. Ευρωπάιζε και υπέρ τας άλλας δια την συχνήν μετά τινών παραθαλλάσιων της Ευρώπης πόλεων εξαιτίας του εμπορίου επιμιξίαν και διά την εν αυτή διαμονήν προξένων ισχυόντων παρά ταις τουρκικαίς αρχαίς και πολλάς σχέσεις προς τους εντόπιους εχόντων. Είχε και φιλόμουσους και φιλόκαλους πολίτας χριστιανούς και ήμερους πολίτας Τούρκους".


Στην Πάτρα το 1821 κατοικούν 28.700 Χριστιανοί και 3.533 Οθωμανοί, μετά την επανάσταση συρρέουν σημαντικές εμπορικές προσωπικότητες από όλο τον ελλαδικό χώρο.

Η Πάτρα σταδιακά αναπτύσσεται πληθυσμιακά καθ’ όλο τον 19ο αιώνα με αποτέλεσμα στις αρχές του 20ου αιώνα να επταπλασιάσει τον πληθυσμό της.

Ανάμεσα σε αυτούς που φθάνουν στην πόλη και ενισχύουν το επιχειρηματικό της δυναμικό ο Αναστάσιος Δ. Αναστασόπουλος από την Κυπαρισία, με τον αδελφό του και τους γιους του άνοιξε υφασματοπωλείο (1890, πρώτη πλεκτική 1892) στην οδό Καλαβρύτων. Αργότερα ιδρύει (1923 –έναρξη λειτουργίας 1925) μεγάλο εριοκλωστήριο στον Άγιο Διονύσιο Πατρών.

*Οι παρακάτω εικόνες είναι από το «Πανελλήνιον Λεύκωμα» της Εθνικής Εκατονταετίας 1821-1921, τόμος Β2, Αθήνα 1925

Αναστάσιος Δ. Αναστασόπουλος Δημήτριος Α. Αναστασόπουλος Κούλης Αν. Αναστασόπουλος Χρήστος Αν. Αναστασόπουλος το «Ιστορικό Λεύκωμα της Αχαϊκής Βιομηχανίας 1825-1975»-Ο Αν. Αναστασόπουλος (1872-1936), ο αδελφός του Χρήστος (πέθανε το 1915) και οι Δημήτριος και Κυριάκος (υιοί του Αναστασίου).

Μετά τον πόλεμο (1953) αντιμετώπισε προβλήματα λειτουργίας και επιβίωσης. Σήμερα το τετράγωνο στεγάζει τις Υγειονομικές Υπηρεσίες του ΙΚΑ (Αγίου Αλεξίου).

Ο Γεώργιος Α. Αναστασόπουλος διευθύνει την εριουργία με τα αδέλφιά του Δημήτριο και Κυριάκο.

«Ανήσυχη» φύση και «κοσμοπολίτης», αργότερα, ακολουθεί δική του πορεία.

Με σπουδές στη Λωζάνη και έντονες ευρωπαϊκές εμπειρίες εμπνεεται το σχέδιο του Μορεα απο τα εκεί ανάκτορα.

Ο ίδιος σχεδίασε τα πάντα για το ξενοδοχείο. Τα έπιπλα, τα παράθυρα ακόμα και τα λευκά είδη τα μαχαιροπιρουνα, τα πιάτα,τις καρέκλες .Ήθελε επισκέπτες υψηλού επιπέδου για το Μορεα. Κύριους με σμόκιν, κυρίες με τουαλέτες.

Τα καλά χρόνια του "MOREAS", 1979

Τελικά απογοητεύτηκε γιατί το όνειρο του ως σύνολο δεν εκπληρωθηκε. Στην πορεία των χρόνων το Μορέας απο κτήριο κόσμημα μετατράπηκε σε κτήριο ...φάντασμα.

Κατα περιόδους είχε μετατραπεί σε κατάλυμα μεταναστών. Άλλες πάλι παρέμενε στοιχειωμένο και άδειο στην παραλιακή ζώνη της Πάτρας.

 

 

Πηγή: Στοιχεία και φωτογραφίες απο τις αναρτήσεις του τεχνικού επιθεωρητή εργασίας Νικόλαου Σαραφόπουλου, (συγγραφέας του «Ιστορικού Λευκώματος Αχαϊκής Βιομηχανίας, 1825-1975» στο patras old photos

Σήμερα τη θέση του Μωρέα που ανακαινίστηκε πλήρως και έχει τελείως διαφορετική εικόνα, λειτουργεί ξενοδοχείο αλυσίδας τουριστικών καταλυμάτων.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις