Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Το φαινόμενο "burn in" σε οθόνες smartphone, pc, αλλά ακόμη και τηλεοράσεις LCD και OLED - Τι είναι και τι μπορείτε να κάνετε - ΦΩΤΟ

Το φαινόμενο "burn in" σε οθόν...
Πομώνης Γιάννης
[email protected] , Facebook Page

Διαβάστε περισσότερα

Burn in. Ο όρος χρησιμοποιείται για να δηλώσει τον μόνιμο αποχρωματισμό σε οποιοδήποτε μέρος του panel μιας οθόνης. Αν και συνεχίζει να λειτουργεί σωστά, υπάρχει μια εμφανής ghost εικόνα που παραμένει όταν η οθόνη είναι ενεργή. Πρόκειται κυρίως για ένα πρόβλημα που αφορά το hardware της συσκευής και όχι ένα το software.

Ακόμη και το λογότυπο του σταθμού που παρακολουθείτε όλη μέρα ή η μπάρα στο κάτω μέρος για πολλές ώρες από ένα ενημερωτικού χαρακτήρα κανάλι, μπορεί μακροπρόθεσμα να προκαλέσει το φαινόμενο burn in και image retention σε τηλεοράσεις OLED.

Ο όρος τοποθετείται χρονικά από την εποχή των τηλεοράσεων PLASMA και πιο συγκεκριμένα στα CRT monitors. Επίσης και τα LCD panels μπορούν να εμφανίσουν παρόμοια προβλήματα, αν και είναι πιο σπάνια, εξαιτίας του τρόπου που λειτουργούν οι οθόνες LCD.

Το ίδιο ισχύει και με τις OLED οθόνες. Κανείς είναι εξαιρετικά δύσκολο αντιληφθεί το πρόβλημα, εκτός αν γνωρίζει τι ακριβώς ψάχνει. Για να συμβεί πρέπει να έχετε για πολύ ώρα την οθόνη ανοιχτή μέχρι να το διαπιστώσετε.

Στα smartphones, το φαινόμενο burn in στις περισσότερες περιπτώσεις σχετίζεται με τα navigation buttons και τη notification bar.

Οι πιο συνήθεις περιπτώσεις burn in οθονών είναι όταν οι κάτοχοι τηλεοράσεων της αφήνουν ανοιχτές σε κάποιο μέσο προβολής με στατικές εικόνες για πολλές ώρες. Τα tests που κάνουν στο rtings πχ είναι ακραίες συνθήκες συνεχούς προβολής στατικών εικόνων.

Στην καθημερινότητα και εφόσον η χρήση της τηλεόρασης είναι normal (με εναλλαγή των μέσων προβολής πχ τηλεόραση, bluray, game console, κτλ ανά χρονικά διαστήματα), τότε δεν θα δείτε ποτέ πρόβλημα.

Όλες οι οθόνες αντιμετωπίζουν σε κάποιο βαθμό αλλαγή του χρώματος με την πάροδο του χρόνου, αν και αυτό είναι κάτι που μπορεί να μετριαστεί με κάποιο software. Όσον αφορά τα σύγχρονα smartphones, το screen burn in μπορεί να εμφανιστεί, ως αποτέλεσμα της διαφορετικής διάρκειας ζωής, μεταξύ των πράσινων, κόκκινων και μπλέ LED subpixels που χρησιμοποιούνται στα OLED panels.

Αν η οθόνη, εμφανίζει προβλήματα burn in, δεν υπάρχουν και πολλά πράγματα που θα πρέπει να κάνετε. Κάποιες εφαρμογές στο Play Store υπόσχονται να διορθώσουν το πρόβλημα, αλλά μην περιμένετε και πολλά. Αν έχετε ανησυχίες σχετικά με το θέμα αυτό υπάρχουν κάποια βήματα που θα σε βοηθήσει να προλάβεις το ghosting effect:

  • Διατήρησε σε χαμηλά επίπεδα τη φωτεινότητα. Η αυξημένη φωτεινότητα μειώνει τη διάρκεια ζωής των LED.
  • Μειώστε τη διάρκεια που η οθόνη θα σβήνει. Με το να απενεργοποιήσετε την οθόνη όταν δεν την χρειάζεστε, βοηθάει στην πρόληψη της εμφάνισης των στατικών εικόνων.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις