Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Πανελλαδικές 2018: Μεγάλο ερωτηματικό η πορεία των βάσεων

Πανελλαδικές 2018: Μεγάλο ερωτηματικό η ...

Του Κυριάκου Σκιαθά

Ολοκληρώθηκαν οι εξετάσεις στα κυρίως μαθήματα και απομένουν τα ειδικά μαθήματα και οι αθλητικές εξετάσεις των ΤΕΦΑΑ για να πέσει η αυλαία των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2018 των ημερησίων και εσπερινών Γενικών Λυκείων.

Εθιμικά από την πρώτη στιγμή ξεκίνησαν οι εκτιμήσεις και οι πιθανές προβλέψεις για τις βάσεις με τις οποίες 104.040 υποψήφιοι θα διεκδικήσουν την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Οι βάσεις εξαρτώνται από τρεις παράγοντες: θέσεις εισακτέων, επιδόσεις υποψηφίων και προτιμήσεις υποψηφίων (Μηχανογραφικό Δελτίο). Όταν οι διαδικασίες των Πανελλαδικών εξετάσεων βρίσκονται σε εξέλιξη, οι όποιες εκτιμήσεις για τις βάσεις απαιτούν μεγάλη προσοχή. Περισσότερο φέτος που οι Πανελλαδικές Εξετάσεις εντάσσονται σε καινούργιο εκπαιδευτικό πλαίσιο:

  • Λειτουργία  26 Πανεπιστημιακών Τμημάτων στο νεοϊδρυθέν Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
  • Κατάργηση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά
  • Περισσότερες θέσεις εισακτέων για Πανεπιστημιακά Τμήματα
  • Τα Επιστημονικά Πεδία μειώνονται από 5 σε 4 στο Μηχανογραφικό Δελτίο του 2018
  • Τα Παιδαγωγικά Τμήματα Δημοτικής Εκπαίδευσης και τα Τμήματα Επιστημών Προσχολικής Εκπαίδευσης (Νηπιαγωγών) εντάσσονται και στα 4 Επιστημονικά Πεδία.
  • Αλλαγή της υπουργικής απόφασης με αριθμό 158964/Ζ1/27.09.16 για τις Αντιστοιχίες Τμημάτων, Εισαγωγικών Κατευθύνσεων και Προγραμμάτων Σπουδών των ΑΕΙ και των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών.

Από τους τρεις προαναφερθέντες παράγοντες που πάγια επηρεάζουν τις βάσεις εισαγωγής, οι επιδόσεις των υποψηφίων θα επηρεάσουν τη φετινή χρονιά περισσότερο.

Ερωτηματικό για τις βάσεις εισαγωγής μέχρι τη δημοσιοποίηση των βαθμολογιών των υποψηφίων, θα αποτελέσει ο αριθμός των αριστούχων στα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας, Μαθηματικά, Φυσική, Αρχαία Ελληνικά, Βιολογία Προσανατολισμού και Ιστορία, ο οποίος και θα επηρεάσει τις φετινές βάσεις. Τα δυσκολότερα θέματα από πέρυσι στα Αρχαία Ελληνικά και στην Ιστορία φαίνεται ότι προβλημάτισαν τους υποψηφίους του 1ου πεδίου. Οι πληροφορίες από τα βαθμολογικά κέντρα για την κακή εικόνα στα Μαθηματικά, τις όχι υψηλές βαθμολογίες στη Φυσική και τις μεσαίες βαθμολογίες των υποψηφίων στη Νεοελληνική Γλώσσα, μάθημα στο οποίο το ποσοστό των αριστούχων κάθε χρόνο δεν υπερβαίνει το 2%, προδιαθέτουν για τις τάσεις που θα εμφανιστούν στο φετινό τοπίο των βάσεων. Τα παιδαγωγικά και τα τμήματα των Νηπιαγωγών θα αποτελέσουν το πανεπιστημιακό «ανάχωμα» πολλών υποψηφίων με αποτέλεσμα την άνοδο των βάσεών τους. Οι βάσεις των τμημάτων του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και οι μεταβολές που θα παρουσιαστούν στις βάσεις των περιφερειακών πανεπιστημίων με το φαινόμενο του «ντόμινο» θα στιγματίσουν τις Πανελλαδικές του 2018.

Σε κάθε περίπτωση οι όποιες προβλέψεις για τις βάσεις στη φετινή πραγματικότητα θεωρούνται παρακινδυνευμένες. Συνιστάται σε όλους τους ενδιαφερόμενους υπομονή. Άλλωστε πιθανότατα γύρω στα τέλη Ιουνίου θα γίνουν γνωστές οι βαθμολογίες των υποψηφίων.

Κοντός ψαλμός αλληλούια!

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις