Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Φωτήλας: Στη Βουλή ο "Απόλλων" και το Ρωμαϊκό Στάδιο της Πάτρας

Φωτήλας: Στη Βουλή ο "Απόλλων"...

ΒΙΝΤΕΟ

 

Στην "αμετροέπεια και στον καθεστωτισμό που επιδεικνύει καθημερινά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ" αναφέρθηκε ο Ιάσονας Φωτήλας, βουλευτής Αχαΐας και αναπληρωτής τομεάρχης υγείας της Νέας Δημοκρατίας, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Επίκαιρης Επερώτησης της ΝΔ για την ανικανότητα της Κυβέρνησης στη χάραξη στρατηγικής και αντιμετώπισης των θεμάτων του Πολιτισμού.

Ο κ. Φωτήλας επισήμανε ότι ο πολιτισμός από τη μια μπορεί να προσφέρει τεράστια οικονομικά οφέλη στη χώρα και από την άλλη να αποτελέσει γέφυρα φιλίας και διαλόγου με τις γειτονικές χώρες. Αντίθετα, ο κυρίαρχος τόνος που δίνει η κυβέρνηση στο χώρο του πολιτισμού είναι η εσωστρέφεια και η διαχείριση της μίζερης πραγματικότητας, με μειωμένους πάντα προϋπολογισμούς. Όσον αφορά στην Πάτρα, οι εργασίες στο Θέατρο «Απόλλων» σταμάτησαν και δεν είναι γνωστό πότε θα ολοκληρωθεί το έργο και έχουν «παγώσει» όλες οι εργασίες ανάδειξης και δεν προχωρούν περαιτέρω ούτε οι απαλλοτριώσεις ούτε οι ανασκαφές στο αρχαίο ρωμαϊκό θέατρο. Επίσης, η κυβέρνηση δεν έχει συγκροτημένη εθνική πολιτική όσον αφορά στην ανάπτυξη των δομών και την ενίσχυση των θεσμών των ΔΗΠΕΘΕ της περιφέρειας. Επιπροσθέτως, τα εκατοντάδες νεοκλασικά κτίρια ρημάζουν, αποτελώντας και κίνδυνο για τους διερχόμενους πεζούς. Ολοκληρώνοντας ο κ. Φωτήλας, τόνισε τις πραγματικά μεγάλες ελλείψεις στα θέματα σύνδεσης του πολιτισμού με τον τουρισμό.

 



Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Πριν από λίγες ημέρες, στις 26 Φεβρουαρίου, ο Υπουργός κ. Βασιλειάδης δήλωνε για έναν φίλαθλο που πέταξε ένα ρολό από ταμειακή μηχανή, τραυματίζοντας έναν άνθρωπο: «Από έναν ηλίθιο, μια ομάδα κινδυνεύει να χάσει το πρωτάθλημα». Μετά τα χθεσινά εγώ θα έλεγα ότι από έναν άλλο «κύριο» - τον χαρακτηρισμό τον αφήνω στον κ. Βασιλειάδη, που κάνει τους χαρακτηρισμούς - μια χώρα κινδυνεύει να χάσει την αξιοπρέπειά της. Όμως, η αμετροέπεια την οποία έδειξε ο συγκεκριμένος κύριος χθες, δεν είναι τυχαία. Είναι η ίδια αμετροέπεια που καθημερινά σχεδόν δείχνουν Υπουργοί και κυβερνητικά στελέχη της Κυβέρνησης. Αμετροέπεια και καθεστωτισμός. Αυτό ζούμε σήμερα.

Κλείνω αυτήν την παρέμβαση δίνοντας συγχαρητήρια στους φιλάθλους του ΠΑΟΚ και στον αρχηγό της ομάδας για τη χθεσινή τους στάση και το ήθος που επέδειξαν.

Πάμε τώρα στα σημερινά. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

«Βρισκόμαστε σ’ ένα σταυροδρόμι· δεν ήμασταν ποτέ απομονωμένοι· μείναμε πάντα ανοιχτοί σ’ όλα τα ρεύματα – Ανατολή και Δύση· και τ’ αφομοιώναμε θαυμάσια τις ώρες που λειτουργούσαμε σαν εύρωστος οργανισμός […] Και η προσωπική μου εμπειρία μου δείχνει πως το πράγμα που με βοήθησε, ήταν η πίστη και η προσήλωσή μου σ’ έναν κόσμο ζωντανών και περασμένων ανθρώπων…]», έλεγε πριν από δεκαετίες ο μεγάλος Γιώργος Σεφέρης και η φωνή του ακούγεται τόσο επίκαιρη σήμερα για τη χώρα μας, που βρίσκεται σε αυτήν την εσχατιά του δυτικού κόσμου.

Γιατί επέλεξα αυτά τα λόγια του κορυφαίου νομπελίστα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι; Διότι πιστεύω ότι η χώρα μας, που βρίσκεται στο σύνορο μεταξύ συγκρουόμενων πολιτισμών και με έναν γείτονα ιδιαίτερα προκλητικό, θα έπρεπε, εκτός από την αμυντική της θωράκιση, να επενδύσει στον πολιτισμό, όχι μόνο γιατί η επένδυση αυτή έχει μεγάλα οικονομικά οφέλη λόγω της τεράστιας πολιτισμικής κληρονομιάς που έχει, αρχαίας, βυζαντινής, νεότερης, αλλά γιατί θα μπορούσε να συμβάλει και στον διάλογο αυτών των πολιτισμών ως γέφυρα φιλίας και διαλόγου. Έχει να επιδείξει προς αυτήν την κατεύθυνση μνημεία και θεσμούς.

Τρανή απόδειξη ο χώρος της Αρχαίας Ολυμπίας, που από την αρχαιότητα ήδη αποτελούσε κατά την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων χώρο εκεχειρίας μεταξύ των τότε πόλεων -κρατών.

Τι κάνει, όμως, αυτή η Κυβέρνηση στη μεγάλη εικόνα; Πήρε, για παράδειγμα, κάποια πρωτοβουλία για την καθιέρωση της ολυμπιακής εκεχειρίας; Απολύτως καμία.

Αντιθέτως, στον χώρο του πολιτισμού, τον κυρίαρχο τόνο τον δίνει η εσωστρέφεια και η διαχείριση της μίζερης πραγματικότητας, με μειωμένους πάντα προϋπολογισμούς. Το δε μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας, παρά τις βελτιωτικές προσπάθειες συνολικά του χώρου ανάδειξης - που γίνονται και δεν τις υποτιμώ - δεν έχει καν κυλικείο τα τελευταία τρία χρόνια, ώστε να προμηθεύονται οι τουρίστες νερό, αναψυκτικά, λόγω του προβλήματος με το ΤΑΠ.

Ανάλογα προβλήματα - τα έθιξε και η κυρία Κεφαλογιάννη - υπάρχουν σε μια σειρά από μουσεία ανά την επικράτεια, με την κατάσταση στο ΤΑΠ να μην προοιωνίζει θετικές εξελίξεις. Για δε το ηλεκτρονικό εισιτήριο, ακόμα υποσχέσεις ακούμε...

Ακόμα και στη νεότερη, όμως, πολιτισμική κληρονομιά, η κατάσταση δεν είναι καλή. Στην Πάτρα, για παράδειγμα, που είναι η πόλη μου, για ένα θέατρο ιδιαίτερης ιστορικής και καλλιτεχνικής αξίας, το «Απόλλων», που κατασκευάστηκε το 1872 σε σχέδια του μεγάλου Γερμανού αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλλερ, παρότι μέσω ΕΣΠΑ ξεκίνησαν μερικώς οι εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης, ξαφνικά σταμάτησαν.

Ποιοι είναι οι λόγοι παύσης των εργασιών; Γραφειοκρατία των Υπουργείων με επικαλυπτόμενες αρμοδιότητες; Εκτός αν είναι κάτι άλλο, κυρία Υπουργέ. Πείτε μας επιτέλους τι είναι και πότε θα δοθεί ολοκληρωμένο το έργο στους Πατρινούς.

Το αποτέλεσμα είναι η απαξίωση του θεάτρου, η ελλιπής λειτουργία του και φυσικά η απαράδεκτη κατάσταση στην οποία σήμερα βρίσκεται.

Μιας και μίλησα για θέατρα στην πόλη της Πάτρας, ανάλογα ζητήματα υπάρχουν και με το αρχαίο ρωμαϊκό θέατρο, το στάδιο της πόλης. Είναι ένα μνημείο που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να αποτελέσει τον «πόσιμο» πολιτισμό. Και εδώ έχουν «παγώσει» όλες οι εργασίες ανάδειξης και δεν προχωρούν περαιτέρω ούτε οι απαλλοτριώσεις ούτε οι ανασκαφές.

Γενικότερα, για τον θεσμό των σύγχρονων θεάτρων στην περιφέρεια, των ΔΗΠΕΘΕ, δεν φαίνεται η Κυβέρνηση να έχει συγκροτημένη πολιτική. Και όμως θα έπρεπε στις βασικές προτεραιότητες μιας εθνικής πολιτικής πολιτισμού να βρίσκεται η ανάπτυξη των δομών και η ενίσχυση των θεσμών της περιφέρειας. Αντί αυτού, στον χώρο των παραστατικών τεχνών η ελληνική περιφέρεια ενισχύεται με ποσό που αντιστοιχεί μόνο στο 3% του συνολικού ποσού επιχορηγήσεων του ΥΠΟΑ στις παραστατικές τέχνες. Αυτά δεν τα λέω εγώ.

Αυτά είναι η επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε σε εσάς, κυρία Υπουργέ, ο καλός συνάδελφος και Βουλευτής Κοζάνης του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μουμουλίδης και συζητήθηκε στη Βουλή, όπου επεσήμανε τα προφανή. Την καταθέτω για τα Πρακτικά.

Επίσης, θα ήθελα μια απάντηση, κυρία Υπουργέ, για τα εκατοντάδες νεοκλασικά κτίρια της πόλης μας. Τα τελευταία χρόνια δεν γίνονται έργα αποκατάστασής τους και έχουν αφεθεί πραγματικά στην τύχη τους. Μία από τις τελευταίες αναλαμπές ήταν το 2006, όταν η Πάτρα ήταν πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης. Αρκετά εξ αυτών σήμερα ρημάζουν στην κυριολεξία, αποτελώντας και κίνδυνο για τους διερχόμενους πεζούς. Τριάμισι χρόνια διακυβέρνησής σας έχουν περάσει και δεν βλέπουμε να έχετε κάνει τίποτα σχετικά και με αυτό το ζήτημα.

Τέλος, θέλω να αναφερθώ στα θέματα σύνδεσης του πολιτισμού με τον τουρισμό και με τις διάφορες μορφές του, όπου είναι πραγματικά μεγάλες οι ελλείψεις. Η προσέλκυση τουριστών σήμερα στα μνημεία της χώρας συνδυάζει την αισθητική απόλαυσή τους με παράλληλη αξιοποίηση των δυνατοτήτων κάθε περιοχής, παρέχοντας εναλλακτικές δραστηριότητες. Η σύνδεση του πολιτισμού με τον τουρισμό και τις ειδικότερες μορφές του, δηλαδή τον ιατρικό τουρισμό ή τον αγροτουρισμό και τόσους άλλους, θα μπορούσε να γίνει πηγή πολύ μεγάλων εσόδων.

Για παράδειγμα, στη Δυτική Ελλάδα υπάρχει εξαιρετικό κλίμα. Τα ξενοδοχεία, σε συνεργασία με εξειδικευμένες ιατρικές μονάδες, θα μπορούσαν να το αξιοποιήσουν αυτό, ώστε η παροχή ιατρικής φροντίδας να συνδυαστεί με πολιτισμικές δραστηριότητες. Εσείς, όμως, δεν έχετε προβεί ούτε καν σε έκδοση της ΚΥΑ για τον αγροτουρισμό που εκκρεμεί από το 2014, που είχε φτιάξει το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο η Νέα Δημοκρατία. Ακούω πάλι υποσχέσεις για το Πάσχα, μετά από τριάμισι χρόνια.

Περιμένω τις απαντήσεις σας, κυρία Υπουργέ, γιατί πιστεύουμε ότι ο πολιτισμός, σε συνέργεια με τον τουρισμό, μπορεί να αποτελέσει συγκριτικό πλεονέκτημα για τη χώρα μας.

Σας ευχαριστώ.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις