Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

FOOD

/

Μυρίζει… τσίκνα

Μυρίζει… τσίκνα

Με την επιμέλεια της Ανδριάνας Φοή

Ποια είναι η αγαπημένη σας γιορτή;

Για πολλούς… και οπωσδήποτε για τους Πατρινούς, η απάντηση είναι η…. Τσικνοπέμπτη!

Η άφθονη κατανάλωση κρέατος, οι οικογενειακές-φιλικές συνάξεις και η μυρωδιά της τσίκνας είναι σοβαροί λόγοι εκδήλωσης αγάπης σε αυτή τη μέρα.

Το έθιμο της Τσικνοπέμπτης κρατά από την αρχαία Ελλάδα και κάθε χρόνο είναι σημείο κατατεθέν της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου.

Η Πέμπτη έχει καθιερωθεί ως η ημέρα της τσίκνας, αφού Δευτέρα και Παρασκευή είναι ημέρες νηστείας και ουσιαστικά από σήμερα  ξεκινούν οι εκδηλώσεις  της Αποκριάς, οι οποίες ποικίλουν σε όλη την Ελλάδα και κορυφώνονται με  την έλευση της Καθαρά Δευτέρας.

Βάζουμε, λοιπόν, τα κάρβουνα στην φωτιά ή ανάβουμε τις ψησταριές μας και τρώμε σήμερα λίγο κάτι διαφορετικό από το γνωστό σουβλάκι με ψωμάκι!  Φτιάχνουμε πρωτότυπες μαρινάτες για τα κρέατά μας , τα συνοδεύουμε με  δροσερές σάλτσες.. και αρχίζουμε το μικρό μας «γλέντι» !

Καλή Τσικνοπέμπτη !!!!

ΧΟΙΡΙΝΑ ΣΟΥΒΛΑΚΙΑ ΜΑΡΙΝΑΡΙΣΜΕΝΑ ΣΕ ΜΕΙΓΜΑ ΓΙΑΟΥΡΤΙΟΥ ΜΕ  ΚΑΡΥ

 

Χρόνος Προετοιμασίας 20’– Μαρινάρισμα 3 ώρες – Ψήσιμο 20’ – Εύκολη

ΥΛΙΚΑ (για 8 σουβλάκια)

  • 1 κιλό χοιρινά  σουβλάκια  σε κομμάτια

  • 1/3 φλ. ελαιόλαδο

  • 1 κ.σ. μουστάρδα  Ντιζόν

  • 2 κ.σ. χυμός λεμονιού (κρατάμε μία λεμονόκουπα)

  • 1 ½ κ.σ. κάρυ (ή πάπρικα καπνιστή)

  • 200 γρ. γιαούρτι αγελαδινό στραγγιστό

  • 1 πιπεριά πράσινη, 1 πιπεριά κόκκινη, 1 πιπεριά κίτρινη (κομμένες σε κομματάκια)

  • ½ κρεμμύδι ξερό (κομμένο σε κομμάτια)

  • Αλάτι

  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το Μαρινάρισμα:

Τρίβουμε τα σουβλάκια μας με την λεμονόκουπα και τα βάζουμε σ’ ένα μπολ.

Σ’ ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε καλά το λάδι, το γιαούρτι, την μουστάρδα, το κάρυ, το λεμόνι και το αλατοπίπερο. Βάζουμε την μισή μαρινάτα στο μπολ με το κρέας και ανακατεύουμε πολύ καλά.

Σκεπάζουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για περίπου 3-4  ώρες, μέχρι να μαριναριστεί  το κρέας και να γίνει τρυφερό.

Την υπόλοιπη σος την διατηρούμε στο ψυγείο και την σερβίρουμε σαν ντίπ.

Όταν το κρέας μας είναι έτοιμο και μαριναρισμένο, περνάμε τα κομμάτια του κρέατος στα καλαμάκια, βάζοντας ενδιάμεσα κομμάτια πιπεριάς από κάθε χρώμα και κομμάτια από το κρεμμύδι.

Πριν τα ψήσουμε τα σκουπίζουμε πολύ καλά από την μαρινάτα, για θα καεί το γιαούρτι και δεν θα ψηθεί το κρέας μας  εσωτερικά.

Συνοδεύουμε με πατάτες φούρνου που έχουμε ψήσει στο αλουμινόχαρτο και με το ντιπ της σάλτσας γιαουρτιού.

Tip

Η φωτιά πρέπει να είναι μέτρια προς δυνατή και κατά την διάρκεια του ψησίματος χρειάζεται να τα γυρίζουμε τακτικά.

Aν δεν μας αρέσει το κάρυ, χρησιμοποιούμε καπνιστή πάπρικα .

Αν χρησιμοποιήσουμε ξύλινα καλαμάκια ,βουτάμε τα καλαμάκια σε νερό για να μην καούν στο ψήσιμο

ΧΟΙΡΙΝΕΣ ΜΠΡΙΖΟΛΕΣ ΜΑΡΙΝΑΡΙΣΜΕΝΕΣ ΣΕ ΜΕΙΓΜΑ ΑΠΟ ΚΡΑΣΙ, ΤΖΙΝΤΖΕΡ & ΔΕΝΔΡΟΛΙΒΑΝΟ

Χρόνος Προετοιμασίας 15’-Μαρινάρισμα 5-6 ώρες- Ψήσιμο- 20’

ΥΛΙΚΑ (για 6 άτομα)

  • 6 μπριζόλες, από τα πλευρά του χοιρινού  ( όχι πολύ χονδρές )

  • Ελαιόλαδο

  • Αλάτι,

  • Πιπέρι

Για την μαρινάτα:

  • 300 ml λευκό, ξηρό κρασί

  • Ξύσμα από 1 ακέρωτο λεμόνι

  • 2 κ.σ. πετιμέζι η μέλι

  • 1 κ.σ. φρέσκο τζίντζερ τριμμένο

  • 5 κλωνάρια φρέσκο δενδρολίβανο ( ή 1 κ.σ. ξερό )

  • 2 σκ. σκόρδου , χοντροκομμένες

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για την μαρινάτα:

Ανακατεύουμε πολύ καλά όλα τα υλικά της μαρινάτας σε ένα ρηχό σκεύος και βάζουμε μέσα τις μπριζόλες.

Τις γυρίζουμε να αλειφθούν παντού με την μαρινάτα. Τις καλύπτουμε με μεμβράνη και τις αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 5-6 ώρες, ώστε να μαριναριστούν καλά και όσο πιο συχνά μπορούμε τις γυρνάμε.

Για το ψήσιμο:

Βγάζουμε τις μπριζόλες από το ψυγείο περίπου 30’ πριν από το ψήσιμο. Τις στραγγίζουμε καλά για να απομακρύνουμε τα στερεά υλικά και κρατάμε την μαρινάτα στην άκρη.

Λαδώνουμε ελαφρώς τις μπριζόλες και σε δυνατή φωτιά αρχικά ,τις ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές. Μετά χαμηλώνουμε την φωτιά και ψήνουμε γυρνώντας τακτικά τις μπριζόλες και αλείφοντάς τες με την μαρινάτα.

Αφού είναι έτοιμες  οι μπριζόλες μας, τις  αλατοπιπερώνουμε όσο είναι ακόμα ζεστές και σερβίρουμε πασπαλιζοντάς με έξτρα  δενδρολίβανο.

Tip

Στην αρχή ψήνουμε σε δυνατή φωτιά 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά και συνεχίζουμε 8-10 λεπτά σε μέτρια φωτιά.

Βασισμένη  σε συνταγή της αείμνηστης σεφ  Εύης Βουτσινά.

ΔΡΟΣΕΡΗ ΣΑΛΤΣΑ ΓΙΑΟΥΡΤΙΟΥ ΜΕ ΦΡΕΣΚΟ ΔΥΟΣΜΟ ΚΑΙ ΣΟΥΜΑΚ

Χρόνος Προετοιμασίας 5’–Εύκολη

ΥΛΙΚΑ (για 8 άτομα)

  • 300 γρ. γιαούρτι πρόβειο η κατσικίσιο

  • 2 κ.σ. φρέσκος δυόσμος ψιλοκομμένος

  • 3 κ.σ. ξίδι από λευκό κρασί ή μηλόξιδο

  • 1 κ.γ. σουμάκ

  • Αλάτι

  • Πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ανακατεύουμε σε ένα μπολ όλα τα υλικά πολύ καλά και διατηρούμε στο ψυγείο.

Αποτελεί καταπληκτικό συνοδευτικό για πατατούλες ψημένες στα κάρβουνα μέσα σε αλουμινόχαρτο.

Το σουμάκ έχει λεμονίζουσα γεύση  και θα το βρείτε στα ράφια των μεγάλων S/M ή στα καταστήματα που πωλούν μπαχαρικά.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Life