Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Υπόλογοι οι πολιτικοί που συμμετείχαν ή αγνοούσαν το «φαγοπότι» της Novartis- Δείτε παραδείγματα από το «πάρτι» στο χώρο του φαρμάκου

Υπόλογοι οι πολιτικοί που συμμετείχαν ή ...
Νασόπουλος Νάσος

Πολιτικά αλλά και ποινικά, σε κάθε περίπτωση

Ένα είναι σίγουρο: στο χώρο του φαρμάκου είχε στηθεί ένα μεγάλο «φαγοπότι», με οργανωτή την Novartis (και άλλες φαρμακευτικές εταιρίες). Το ζήτημα είναι πόσοι και ποιοι πολιτικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες ήσαν προσκεκλημένοι στο «πάρτι» συμμετέχοντας στο «φαγοπότι» και πόσοι (και ποιοι) δεν (έστω) τσιμπολόγησαν, αλλά με την άγνοια ή την αδιαφορία τους, επιβάρυναν τις τσέπες των φορολογουμένων αυξάνοντας τα έσοδα της Novartis και της κάθε Novartis.

Είναι πολλά τα δισεκατομμύρια που δαπανήθηκαν στο χώρο του φαρμάκου τα τελευταία 20 χρόνια

Με βάση τις επίσημες καταγραφές, η φαρμακευτική δαπάνη ξεκίνησε το 2000 με 1,275 δισ. ευρώ και με συνεχώς ανοδική τάση εκτοξεύθηκε το 2009 στα 5,108 δισ. ευρώ.

Το 2010 αρχίζει να πέφτει στα 4,522 δισ., το 2011 στα 3,750, το 2012 στα 2,845 δισ. ευρώ, το 2013 στα 2,371 δισ. ευρώ, το 2014 στα 2,019 δισ. ευρώ ενώ από το 2015 και μετά έχει σταθεροποιηθεί κοντά στα 2 δισ.

Χαρακτηριστικά το 2015 περιορίσθηκε στα 2 δισ. ευρώ, ενώ τις χρονιές 2016, 2017 αλλά και 2018 κυμαίνεται ακόμα πιο χαμηλά στα 1,945 δισ. ευρώ.

Στο διάστημα που παρατηρείται η μείωση της δαπάνης, δεν μειώθηκε τόσο η κατανάλωση των φαρμάκων, αλλά μειώθηκαν σημαντικά οι τιμές τους.

Ενδεικτικά, παραθέτουμε τρία παραδείγματα φαρμάκων της Novartis:

Το φάρμακο EXJADE DISP.TAB 125MG/TAB BTx 28 σε BLISTERS το 2011 πωλείτο στη λιανική 262,86 ευρώ και σήμερα πωλείται 184,37.

Το φάρμακο GILENYA CAPS 0,5MG/CAP BTx28 σε BLIST το 2012 πωλείτο στη λιανική 1.955,38 ευρώ και σήμερα πωλείται 1.643,43.

Το φάρμακο REVOLADE F.C.TAB 50MG/TAB BTx28 σε BLIST το 2011 πωλείτο στη λιανική 3.015 ευρώ και σήμερα πωλείται 1.827,81.

Η εικόνα αυτή εμφανίζεται στην συντριπτική πλειοψηφία των χιλιάδων φαρμάκων που πωλούνται στην Ελληνική αγορά.

Και το μεγάλο ερώτημα είναι: αυτοί που είχαν την ευθύνη διαμόρφωσης της τιμής, το 2000, το 2009, το 2011, το 2012 με ποια κριτήρια τιμολογούσαν το κάθε φάρμακο, τόσο πολύ ακριβότερα σε σχέση με σήμερα;

Δύο τινά συμβαίνουν για τους πολιτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες που είχαν την ευθύνη: ή «λαδώνονταν» για να επιβάλλον ψηλές τιμές, ή είχαν άγνοια και ανεπάρκεια στο να τιμολογήσουν σωστά τα φάρμακα.

Ένα λοιπόν είναι ξεκάθαρο: υπάρχουν σίγουρα τεράστιες πολιτικές ευθύνες και οι Υπουργοί και Υφυπουργοί εκείνων των περιόδων πρέπει να εμφανιστούν στον Ελληνικό λαό και να εξηγήσουν με ποια κριτήρια επέβαλλαν ή συμφωνούσαν να επιβληθούν τόσο υψηλές τιμές.

Όμως στην Ελλάδα, η άγνοια και η αμέλεια συνιστούν και ποινικά αδικήματα, όταν λόγω της άγνοιας ή της αμέλειας παραβιάζονται οι νόμοι ή επιβαρύνεται αδικαιολόγητα το κοινωνικό σύνολο.

Όσοι λοιπόν, δηλώνουν «δεν ήξερα», πρέπει να έχουν εξασφαλισμένη μια θέση στο εδώλιο του κατηγορουμένου ακόμα και για το αδίκημα της άγνοιας ή της αμέλειας. Κι ας απαλλαγούν για λόγους βλακείας (αν προβλέπεται κάτι τέτοιο από τον ποινικό μας κώδικα). Αλλά σίγουρα αυτοί, δεν μπορούν να εμφανίζονται μπροστά στον Ελληνικό λαό ως υποψήφιοι σωτήρες, επειγόντως πρέπει να εγκαταλείψουν την πολιτική.

Πέραν αυτού, θα αποτελεί …θαύμα, αν αποδειχθεί ότι κανένα πολιτικό πρόσωπο  δεν «λαδωνόταν» και απλά η Novartis κερδοσκοπούσε εκμεταλλευόμενη μόνο την άγνοια, την αμέλεια και την πολιτική τους ανεπάρκεια.

Καλά κάνουν λοιπόν οι πολιτικοί που τα ονόματά τους βγήκαν στη φόρα και διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους, καταγγέλλοντας πλεκτάνες και συνωμοσίες εις βάρος τους. Ας μας εξηγήσουν όμως τι φταίει και πληρώναμε τα φάρμακα τόσο πολύ ακριβότερα;

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις