Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Τα «δώρα» Χαρίτση: Ανακαινίζεται ο «Λαδόπουλος», δημιουργείται νέο διοικητήριο της Περιφέρειας

Τα «δώρα» Χαρίτση: Ανακαινίζεται ο «Λαδό...

Ανακοινώσεις στο Περιφερειακό Συνέδριο Ανάπτυξης

Δυο ανακοινώσεις για την Δυτική Ελλάδα και την Πάτρα, έκανε πριν από λίγο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας από το βήμα του αναπτυξιακού συνεδρίου, που διεξάγεται στο λιμάνι της Πάτρας. Ο κ. Χαρίτσης ανακοίνωσε τη ανέγερση νέου διοικητηρίου για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με 20εκ. και την ανακαίνιση των εγκαταστάσεων του πρώην εργοστασίου του Λαδόπουλου σε συνεργασία με δήμο και Περιφέρεια.

Τα «δώρα» Χαρίτση: Ανακαινίζεται ο «Λαδόπουλος», δημιουργείται νέο διοικητήριο της Περιφέρειας

Όπως μεταδίδει ο δημοσιογράφος του thebest.gr Θάνος Χριστακόπουλος ο οποίος παρακολουθεί τις εργασίες του συνεδρίου, ο κ. Χαρίτσης ανακοίνωσε έργα 37εκ. ευρώ από το εθνικός σκέλος επενδύσεων και νέα έργα που προσεγγίζουν τα 40εκ. ευρώ όπως η μετατροπή του ΑΣΟ στην Πάτρα σε κέντρο πολιτισμού με 8εκ. ευρώ.

Την συμφωνία με την Ε.Ε. για την Πατρών-Πύργου με δέσμευση πάνω από 330εκ. ευρώ. 18εκ. ευρώ για την δεύτερη φάση του λιμανιού της Πάτρας (εμπορικό κομμάτι), την πρόοδο των εργασιών για το τρένο με εξασφαλισμένα κονδύλια.

Πάτρα:Τηλεφώνησαν για τοποθέτηση βόμβας στο κτίριο που γίνεται το Συνέδριο, αλλά ήταν φάρσα - ΦΩΤΟ

Για την Δυτική Ελλάδα 52εκ. ευρώ από την ευρωπαϊκή τράπεζα επενδύσεων για οδικές υποδομές. 42εκ. για τα απορρίμματα σε Καλάβρυτα, Ναύπακτο και άλλες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, επιπλέον 25εκ. για τα λύματα της Πάτρας, 28εκ. για μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων κ.α.

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στο χώρο όπου διεξάγεται το Περιφερειακό Συνέδριο- ΦΩΤΟ

Παράλληλα ανακοίνωσε την δέσμευση 8εκ. ευρώ για την μετατροπή των αποθηκών του ΑΣΟ στην Ηλεία σε κέντρο πολιτισμού για το διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου Αρχαίας Ολυμπίας. Χρήματα για το Ξενία της Ναυπάτκου, 290.000 ευρώ για την μελέτη του μουσικού σχολείου Βαρθολομιού που σήμερα στεγάζεται σε κοντένιερς, κονδύλια για το πρόβλημα με τους καταυλισμούς των ΡΟΜΑ κ.α.

Τέλος ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα δωρεάν δανεισμού των Δήμων από την ευρωπαϊκή τράπεζα επενδύσεων για έργα υποδομών. Όπως είπε ο κ. Χαρίτσης οι δήμοι θα υποβάλλουν τις μελέτες, θα δανείζονται και η αποπληρωμή θα γίνεται από τα προγράμματα δημοσίων επενδύσεων και όχι από τους Δήμους.

Σκουρλέτης: Στο τέλος της 4ετίας οι εθνικές εκλογές - Ξεχωριστά αυτοδιοικητικές και ευρωεκλογές - ΗΧΗΤΙΚΟ

Αναλυτικά τα όσα ανέφερε στην ομιλία του για τη Δυτική Ελλάδα ο Αλέξης Χαρίστης:

Συγκεκριμένες παρεμβάσεις στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Γνωρίζουμε ότι η Περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας αντιμετωπίζει αυξημένα προβλήματα. Παρότι διαθέτει σημαντικές παραγωγικές δυνατότητες, τόσο στον αγροτικό τομέα, όσο και στη βιομηχανία και τον τουρισμό, αφέθηκε επί δεκαετίες στην τύχη της χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο για την ανάπτυξη αυτών των δυνατοτήτων και την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της.

Χρηματοδοτούμε μία σειρά παρεμβάσεις στην Περιφέρεια στις υποδομές, στον τουρισμό και τον πολιτισμό.

Το 2017  χρηματοδοτήσαμε την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με 37 εκ € από το εθνικό σκέλος του ΠΔΕ τετραπλασιάζοντας τους πόρους που είχαν δοθεί το 2014 (8 εκ €) ενώ επιπλέον το 2017 εγκρίθηκαν νέα έργα άνω των 37 εκατ. ευρώ.

Έργα για παράδειγμα όπως η μετατροπή του Αυτόνομου Σταφιδοπαραγωγικού Οργανισμού σε σύγχρονο εκθεσιακό κέντρο εδώ στον δήμο της Πάτρας με προϋπολογισμό 8 εκατ. ευρώ περίπου.

Η αναβάθμιση της Πολυτεχνικής Σχολής και της Σχολής Θετικών Επιστημών με 2 εκατ. ευρώ περίπου και πολλά άλλα.

Δύο επίσης πολύ σημαντικά έργα τη χρηματοδότηση των οποίων διασφαλίσαμε αυτές τις μέρες και τα ανακοινώνω από αυτό εδώ το βήμα. Αναφέρομαι στην ανέγερση νέου διοικητηρίου της Περιφέρειας με 20 εκατ. ευρώ και την ανακαίνιση και αξιοποίηση της ιστορικής χαρτοποιίας Λαδόπουλου στην Πάτρα σε συνεργασία με τον Δήμο και την Περιφέρεια.

Μεταφορές

Με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ υλοποιείται ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την επέκταση και αναβάθμιση του οδικού και σιδηροδρομικού δικτύου της Περιφέρειας, καθώς και του λιμένα της Πάτρας. Συγκεκριμένα:

·       Ο αυτοκινητόδρομος Πάτρα – Πύργος με 336 εκατ. ευρώ.

·       Η ηλεκτροκίνηση της νέας διπλής σιδηροδρομικής γραμμής στο τμήμα Κιάτο – Ροδοδάφνη με 69 εκατ. ευρώ.

·       Η νέα διπλή σιδηροδρομική γραμμή στο Διακοπτό - Ροδοδάφνη με 62 εκατ. ευρώ.

·       Η σιδηροδρομική υποδομή στο Τμήμα Ψαθόπυργος -Πατρα (Μποζαϊτικα) με 143 εκατ. ευρώ (CEF).

·       Η νέα διπλή σιδηροδρομική γραμμή υψηλών ταχυτήτων στο τμήμα Ροδοδάφνη– Ψαθόπυργος»  με 358 εκατ. ευρώ (CEF).

·       Η δεύτερη φάση του «Νέου Λιμένα Πατρών» με 18 εκατ. ευρώ που βρίσκεται μάλιστα στο στάδιο της παράδοσης.

·       Έπεται σύντομα η χρηματοδότηση της τελικής φάσης της οδικής σύνδεσης  Ακτίου-Βόνιτσας με την Ιόνια Οδό, με περίπου 132 εκατ. ευρώ.

Ειδικά για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου της Περιφέρειας διαθέτουμε επιπλέον κονδύλι 52 εκατ. ευρώ από ειδικό πρόγραμμα για όλη τη χώρα, που έχουμε φτιάξει για αυτόν το σκοπό συνεργασία με την ΕΤΕπ και την Εγνατία Οδό.

Απόβλητα - Απορρίμματα

Στον κρίσιμο για την ποιότητα ζωής τομέα της διαχείρισης υγρών αποβλήτων χρηματοδοτούνται από το αρμόδιο τομεακό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ μια σειρά από έργα σε όλη την Περιφέρεια, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 42 εκατ. ευρώ (στη Ναύπακτο, το Μεσολόγγι, τα Καλάβρυτα, το Νεοχώρι, το Μενίδι κλπ). Έχουμε επίσης διασφαλίσει άλλα 25 εκατ. ευρώ για τη διαχείριση των λυμάτων στον Δήμο Πάτρας. Επιπλέον έχουν εκχωρηθεί στην Περιφέρεια περισσότερα από 28 εκατ. ευρώ για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων.

 

 

 

Τουρισμός – πολιτισμός

Μόλις τον προηγούμενο μήνα, εγκρίθηκαν 5 εκατ. € από το ΕΣΠΑ για τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων εγκαταστάσεων και δικτύων υποδομών περιοχής Λίμνης Καϊάφα, ώστε να διαμορφωθεί ένα πρότυπο οικοτουριστικό μοντέλο στην περιοχή με αναβαθμισμένες υποδομές.

Επιπλέον, εκτός της σταθερής επιχορήγησης που διασφαλίζουμε, ενισχύουμε τον θεσμό του Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας με 8 εκατ. ευρώ επιπλέον για υποδομές από εθνικούς πόρους.

Τέλος χρηματοδοτούμε την ανακαίνιση του Ξενία της Ναυπάκτου με 2,6 εκατ. ευρώ.

Τεχνική υποστήριξη

Πέρα από το κομμάτι της χρηματοδότησης, πολύ σημαντική είναι και η τεχνική, θεσμική θωράκιση των ΟΤΑ έτσι ώστε αυτοί να είναι σε θέση να ωριμάζουν έργα, να καταθέτουν τις προτάσεις τους κι αυτές να χρηματοδοτούνται από τα Προγράμματα. Δεν έχουν όλοι οι Δήμοι τις ίδιες δυνατότητες, αυτό το γνωρίζουμε πολύ καλά. Σε πάρα πολλές περιπτώσεις, κυρίως οι Δήμοι της Περιφέρειας, κυρίως οι μικροί ορεινοί, οι νησιωτικοί Δήμοι, δεν έχουν ούτε το κατάλληλο εξειδικευμένο προσωπικό ούτε την τεχνική γνώση για να ωριμάσουν και να υλοποιήσουν πολύ σημαντικά έργα.

Γι’ αυτό το λόγο το Μάιο του 2016 υπογράψαμε μια Υπουργική Απόφαση η οποία δίνει τη δυνατότητα αξιοποίησης των δυνατοτήτων που παρέχουν φορείς του Υπουργείου μας όπως είναι η ΜΟΔ αλλά και φορείς όπως είναι η ΕΕΤΑΑ στην οποία συμμετέχει και η Αυτοδιοίκηση και το Υπουργείο Εσωτερικών για την παροχή αυτής της υποστήριξης προς τους Δήμους, στη διαδικασία ωρίμανσης και υλοποίησης σημαντικών έργων.

Πρόσθετη χρηματοδότηση

Επειδή οι ελλείψεις και οι ανάγκες είναι πολύ μεγάλες, αυξήσαμε τον προϋπολογισμό του εθνικού σκέλους του ΠΔΕ από τα 700 εκατ. ευρώ στο 1,3 δις. ευρώ το 2017 . Το 2019 θα ξεπεράσει το 1,5 δις. ευρώ

Επιπλέον, δημιουργήσαμε νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για τη στοχευμένη χρηματοδότηση των τοπικών κοινωνιών, ιδίως των Δήμων που αντιμετωπίζουν και τα μεγαλύτερα προβλήματα.

Ένα τέτοιο εργαλείο είναι το νέο Ταμείο Υποδομών, το οποίο ξεκινάει την λειτουργία του σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων στις αρχές του 2018.  Το Ταμείο θα κινητοποιήσει με την ιδιωτική συμμετοχή πόρους συνολικού προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ και θα παρέχει χρηματοδότηση με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους για την υλοποίηση μικρών και μεσαίων έργων υποδομής σε όλη τη χώρα.

Το συνέδριο, το οποίο οργανώνουν η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, διεξάγεται στο νέο λιμάνι της πόλης και εντάσσεται στον κύκλο των περιφερειακών συνεδρίων, προκειμένου να υπάρξει ένας αποκεντρωμένος διάλογος με κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς, στο πλαίσιο της διαμόρφωσης της «Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής».

Βασικός σκοπός του συνεδρίου είναι η αναλυτική διερεύνηση των παραγωγικών δυνατοτήτων της Δυτικής Ελλάδας, ώστε να τεθούν ποιοτικοί και ποσοτικοί στόχοι για την αναπτυξιακή προοπτική της, στο πλαίσιο ενός συνεκτικού σχεδίου περιφερειακής παραγωγικής ανασυγκρότησης.

Ειδικότερα, μέσω της διαβούλευσης, θα επιδιωχθεί η κατάρτιση ενός οδικού χάρτη ενεργειών σε συνάρτηση αφενός με τις προτεραιότητες της «Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής», αφετέρου με τις πρωτοβουλίες και δράσεις που έχουν ήδη αναπτυχθεί ή σχεδιαστεί από την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, σηματοδοτώντας τη μετάβαση της περιοχής, στην εποχή της δίκαιης ανάπτυξης.

Οι σημερινές εργασίες της πρώτης ημέρας του συνεδρίου ξεκίνησαν με ομιλία του υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη, ενώ προηγήθηκα χαιρετισμοί του περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολου Κατσιφάρα και του δημάρχου Πατρέων Κώστα Πελετίδη.

Οι εργασίες συνεχίζονται με συνεδρίες για την υγεία, την παιδεία, την έρευνα, την αναπτυξιακή πολιτική, τις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα. Στις συνεδρίες είναι προγραμματισμένο να μιλήσουν ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας, Κώστας Φωτάκης, ο υφυπουργός Παιδείας, Δημήτρης Μπαξεβανάκης, ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης.

Οι εργασίες θα κλείσουν με μια ειδική θεματική συνεδρία για το νέο παραγωγικό πρότυπο και την έξοδο από την κρίση, στην οποία θα μιλήσουν ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης και ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Οι εργασίες της δεύτερης ημέρας του συνεδρίου θα συνεχιστούν με συνεδρίες για την διοικητική ανασυγκρότηση, τις δημόσιες υπηρεσίες, τις ψηφιακές υποδομές, την κοινωνική πολιτική, τις εργασιακές σχέσεις, την αλληλέγγυα οικονομία, την αγροτική ανάπτυξη, την ενέργεια, τις υποδομές, το περιβάλλον, την δημόσια περιουσία, την πολιτιστική κληρονομιά, τον τουρισμό και τον αθλητισμό.

Στις συνεδρίες είναι προγραμματισμένο να μιλήσουν ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη, η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, οι αναπληρώτριες υπουργοί Εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου και Θεανώ Φωτίου, ο υφυπουργός Εργασίας, Τάσος Πετρόπουλος, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, ο υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης, ο υπουργός Ναυτιλίας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, ο αναπληρωτής υπουργός, Γιάννης Τσιρώνης και ο υφυπουργός, Βασίλης Κόκκαλης, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος, η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, η υπουργός Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου, η υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά και ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης.

Το συνέδριο θα ολοκληρωθεί στις 19:30 το βράδυ με ομιλία πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ενώ θα έχουν προηγηθεί χαιρετισμοί του προέδρου περιφερειακής ένωσης δήμων Δυτικής Ελλάδας και δημάρχου Αγρινίου, Γιώργου Παπαναστασίου και του περιφερειάρχη, Απόστολου Κατσιφάρα.

Διαβάστε επίσης:

Περιφερειακό Συνέδριο - Αν. Ξανθός: Έχουν δρομολογηθεί οι προσλήψεις 1.500 μόνιμων γιατρών

Πάτρα:Τηλεφώνησαν για τοποθέτηση βόμβας στο κτίριο που γίνεται το Συνέδριο, αλλά ήταν φάρσα - ΦΩΤΟ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις