Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPOTLIGHT

/

Βασίλειος Μαραγκόπουλος: Ο Πατρινός μικροπωλητής που έγινε κατά...τύχη βιομήχανος

Βασίλειος Μαραγκόπουλος: Ο Πατρινός μικρ...

Σαν σήμερα έφυγε από ανακοπή καρδιάς

Ο Βασίλειος Μαραγκόπουλος (Βραχναίικα, 1874 - Αθήνα, 1944) ήταν Έλληνας βιομήχανος και ευεργέτης των Πατρών. Ανέπτυξε μεγάλη φιλανθρωπική δραστηριότητα, διετέλεσε μέλος της Παναχαϊκής και πρόεδρος του Ν.Ο. Πατρών. Ο Μαραγκόπουλος γεννήθηκε στα Βραχνέικα , όπου τελείωσε το σχολαρχείο, ήταν γιος του Γεωργίου Μαραγκόπουλου και είχε άλλα έξι αδέλφια.

Σε ηλικία 20 ετών εγκαταστάθηκε στην Πάτρα και άρχισε να εργάζεται σαν πλανόδιος μικροπωλητής αρχικά κουβαλώντας στον ώμο του το εμπόρευμα, κουβαρίστρες μαντήλια και βελόνες, και έπειτα με ένα χειρόκαρο που απόκτησε, αυτά με τις τρεις ρόδες που το τράβαγε ο ίδιος ο μικροπωλητής πάνω στο οποίο και κοιμόταν. Το 1910 παντρεύτηκε την Μαρίκα Σταθακοπούλου που απέκτησε μαζί της δύο παιδιά.

Το 1912 ένα τυχαίο γεγονός το ρίσκο και η τόλμη του ήταν το πρώτο βήμα για την μετέπειτα εξέλιξη του σε βιομήχανο.

Ο ανδριάντας του βρίσκεται στον προαύλιο χώρο του 409 Στρατιωτικού Νοσοκομείου, στην Πάτρα

Το 1912 στο λιμάνι της Πάτρας βούλιαξε κατά το ήμισυ ένα εμπορικό πλοίο που μετέφερε υφάσματα, το εμπόρευμα βγήκε σε πλειστηριασμό αλλά κανείς δεν το αγόραζε με τον φόβο μήπως έχουν βραχεί τα υφάσματα και έχουν χαλάσει.

Ο Μαραγκόπουλος δανείζεται χρήματα και αγοράζει το εμπόρευμα και στην συνέχεια ξεπλένει τα υφάσματα και τα πουλά κερδίζοντας πολλά χρήματα.

Το 1919 αγόρασε χειροκίνητες καλτσομηχανές που τις έδωσε σε σπίτια που δούλευαν για αυτόν ξεκινώντας την επιχείρησή του, το 1920 χτίζει κατάστημα και το 1927 η εταιρεία του μετατρέπεται σε Ανώνυμος Εταιρεία.

Ο Μαραγκόπουλος ήταν μεγάλος ευεργέτης της Αχαΐας, ανέγειρε το δημοτικό σχολείο των Βραχναιίκων, το σχολείο Παραλίας που τα καλοκαίρια λειτουργούσε σαν κατασκήνωση ΠΙΚΠΑ, αποπεράτωσε το Στρατιωτικό νοσοκομείο Πατρών όπου στην αυλή του σήμερα υπάρχει άγαλμα του. Με προσωπικά του έξοδα περιλθάπτει πρόσφυγες της μικρασιατικής καταστροφής.

Στο Παναχαϊκό και κοντά στην Ζάστοβα ξεκίνησε εργασίες κατασκευής σανατορίου] που σταμάτησαν λόγω του επερχόμενου πολέμου χωρίς ποτέ να τελειώσει.

Για την Φιλανθρωπική του δράση τιμήθηκε με το παράσημο του χρυσού φοίνικα, ανακηρύχθηκε "μέγας εθνικός ευεργέτης" και "ευεργέτης των Βραχνέικων".

Ο Μαραγκόπουλος διετέλεσε μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Παναχαϊκής αλλά και πρόεδρος του Ν.Ο. Πατρών την περίοδο 1937-1940, ήταν αυτός που δημιούργησε την μεγάλη ομάδα του Ομίλου που κατέκτησε στην συνέχεια πέντε πρωταθλήματα Ελλάδος στην υδατοσφαίριση].

Με ενέργειες του Μαραγκόπουλου ο Όμιλος μεταφέρθηκε στον "λιμενοβραχίονα της Γούναρη" σε νέες αθλητικές εγκαταστάσεις με ξύλινες κερκίδες 1000 θεατών.

Μετά τον θάνατο του ο Ν.Ο. Πατρών τον τίμησε με την ετήσια διοργάνωση των αγώνων κολύμβησης και υδατοσφαίρισης "Μαραγκοπούλεια" τα οποία έγιναν από το 1947 ως το 1973 που σταμάτησαν λόγω μόλυνσης των υδάτων του μόλου.

 

*στοιχεία wikipedia

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Spotlight