Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Σε απόγνωση αγρότες από Καπελέτο και Κουρτέσι Ηλείας - Καλλιέργειες μέσα στη λάσπη από ακαθάριστα κανάλια

Σε απόγνωση αγρότες από Καπελέτο και Κου...

Τι λένε

Εικοσιπέντε αγρότες από το Κουρτέσι και το Καπελέτο βρίσκονται σε απόγνωση αφού οι αγροτικές τους καλλιέργειες σε έκταση περίπου 3.000 στρεμμάτων,  βρίσκονται και πάλι έρμαια της λάσπης που έχει δημιουργηθεί από τα ακαθάριστα κανάλια που πλημμυρίζουν και μετατρέπουν την περιοχή σε απέραντη λίμνη.

Η έκταση βρίσκεται στα όρια του Κουρτεσίου και του Καπελέτου, «κάτω» από την ΕΟ Πατρών Πύργου και είναι λίγο χαμηλότερα από την επιφάνεια της θάλασσας. Την διασχίζουν δύο μεγάλοι αποστραγγιστικοί τάφροι, η 23 και η 24 (τομέας ευθύνης ο ΓΟΕΒ Αλφειού-Πηνειού) που καταλήγουν στην περιοχή της Λιμνοθάλασσας του Κοτυχίου. Αυτές οι τάφροι σύμφωνα με τους αγρότες της περιοχής δεν έχουν καθαρισθεί  εδώ και πολλά χρόνια. Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες καθαρίσθηκαν το 2012 αν και οι αγρότες της περιοχής μιλάνε για 20ετία.  Οι αγρότες επίσης υποστηρίζουν ότι δεν έχει καθαρισθεί ούτε το κανάλι του ΤΟΕΒ που συνδέει τις δύο τάφρους το οποίο είναι έτοιμο να πλημμυρίσει αφού τα νερά του δεν έχουν διέξοδο προς τις τάφρους 23 και 24…

«Δεν ξέρουμε γιατί δεν καθαρίζουν τις τάφρους. Υπάρχει απόλυτη σιωπή. Προ μηνών κάτι πήγε να γίνει από τον αντιπεριφερειάρχη αλλά σταμάτησε… Ας μας πεί κάποιος τι να κάνουμε», αναρωτιούνται οι αγρότες της περιοχής.

Παπαδόπουλος Σταύρος-αγρότης

«Στην περιοχή αυτή καλλιεργούμε 25 αγρότες γύρω στα 3.000 στρέμματα. Όλη αυτή η έκταση με την πρώτη βροχή πλημμυρίζει γιατί είναι ακαθάριστοι οι τάφροι 23 και 24 ευθύνης του ΓΟΕΒ και ένα κανάλι ευθύνης του ΤΟΕΒ Μυρτουντίων.  Οι εκτάσεις αυτές μετατρέπονται σε λίμνες  και οι καλλιέργειες πνίγονται. Έχουμε πολλές φορές  καταστραφεί οικονομικά, δεν θα το αντέξουμε πάλι. Πρέπει να φροντίσουν να καθαρίσουν τα κανάλια. Δεν πάει άλλο! Αν δεν μας θέλουν να μας το πούνε να φύγουμε. Γιατί με την συμπεριφορά τους αυτό μας δείχνουν»

 

Σκαλτσάς Νικόλαος-αγρότης

«Η περιοχή έχει γίνει βάλτος δεν μπορούμε να καλλιεργήσουμε τίποτα. Όταν βρέχει η περιοχή Αγγινάρα, Τραμουντάνα και άλλες γίνονται λίμνες. Μιλάμε για καταστροφή. Παλιά πριν γίνουν τα κανάλια δεν ήταν έτσι, η περιοχή δεν πλημμύριζε. Τώρα μιλάμε για καταστροφή »

 

Πράτζαλος Γεώργιος-αγρότης

«Είμαστε περίπου 25 αγρότες, που προσπαθούμε να καλλιεργήσουμε 3.000 στρέμματα, αλλά τα κανάλια του ΓΟΕΒ και του ΤΟΕΒ δεν μας αφήνουν. Ενώ ακόμη δεν έχει βρέξει τα κανάλια όπως βλέπετε είναι έτοιμα να πλημμυρίσουν. Ό, τι καλλιέργεια βάζουμε πνίγεται στην λάσπη. Έχουμε καταστραφεί. Τα κανάλια πρέπει να καθαρισθούν, δεν πάει άλλο!»

 

Κατσανάκης Ιωάννης-αγρότης

«Έβαλα στα χωράφια καρπούζι, καταστράφηκε…Έβαλα πατάτες καταστράφηκαν. Τα κανάλια μας πνίγουν. Πρέπει να καθαρισθούν και το 23 και το 24 από τον ΓΟΕΒ και στη συνέχεια του ΤΟΕΒ. Οι αγρότες που καλλιεργούμε στην περιοχή έχουμε καταστραφεί οικονομικά. Δεν αντέχουμε άλλο»

 

Βαγγελάκος Μάκης-αγρότης

«Ο αντιπεριφερειάρχης έδειξε ενδιαφέρον και προ τριών μηνών έστειλε την μπουλντόζα για να καθαρίσει  και να μπει το «τρακλάιν»  αλλά κάποια στιγμή η μπουλντόζα όπως μας είπαν έπαθε βλάβη, την πήρανε και από τότε περιμένουμε. Από τότε δεν ξαναπάτησε κανείς. Οι τάφροι 23 και 24 έχουν να καθαρισθούν πολλά χρόνια. Τώρα είναι καιρός να τα καθαρίσουν, μετά θα είναι αργά για όλους. Στα δικά μου χωράφια ρίχνω χώμα για να τα ανεβάσω υψομετρικά μήπως και αποφύγω τις πλημμύρες και μια ακόμη καταστροφή»

 

Βαγγελάκος Βαγγέλης-αγρότης

«Όπως βλέπετε έχω θερμοκήπια πίσω από το κανάλι του ΤΟΕΒ και καλλιεργώ πατάτες. Κάθε φορά που βρέχει αν και βάζω ανάχωμα, τα θερμοκήπια πλημμυρίζουν ο τόπος γίνεται βάλτος και αυτό σημαίνει για μένα και τους εργάτες που απασχολώ οικονομική καταστροφή. Επιτέλους οι υπεύθυνοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να καθαρίσουν τα κανάλια»

Νίκος Φάμελος

Πρόεδρος ΓΟΕΒ Πηνειού Αλφειού

Ο πρόεδρος του ΓΟΕΒ Αλφειού Πηνειού κ. Νίκος Φάμελος δήλωσε για το θέμα: «Ο ΓΟΕΒ έκανε καθαρισμούς  σε αρκετά χιλιόμετρα καναλιών στο νομό και την περιοχή  αλλά αυτή την στιγμή δεν υπάρχουν χρήματα. Όμως θα απαιτήσουμε τα χρήματα της έκπτωσης από το Ειδικό Ταμείο Εκτάκτων Αναγκών, κάτι που απαιτεί χρόνο. Με την Περιφέρεια θα προχωρήσουμε σε νέα προγραμματική σύμβαση  για δημοπράτηση. Βέβαια είχε γίνει μια συμφωνία με την Περιφέρεια να γίνει το έργο από την Πολιτική Προστασία αλλά τελικά δεν προχώρησε γιατί δεν υπήρχαν χρήματα. Από την άλλη γνωρίζουμε την στενότητα των ΤΟΕΒ και την ζημιά που έχουν υποστεί οι παραγωγοί.  Όμως αν ο ΤΟΕΒ Μυρτουντίων μπορεί να ανταποκριθεί οικονομικά από τις οφειλές που έχει, πολύ ευχαρίστως να το δημοπρατήσουμε».

 

Παλαιολόγος Χρήστος

Πρόεδρος ΤΟΕΒ Μυρτουντίων

Ο πρόεδρος ΤΟΕΒ Μυρτουντίων κ. Χρήστος Παλαιολόγος δήλωσε: «Ο ΤΟΕΒ Μυρτουντίων είχε καθαρίσει το κανάλι που ανήκει στον τομέα ευθύνης του αλλά τα νερά δεν αποστραγγίζονται αφού υπάρχει πρόβλημα στις τάφρους 23 και 24 του ΓΟΕΒ. Τα νερά δεν έχουν διέξοδο και παραμένουν στο κανάλι. Εμείς πολύ ευχαρίστως να έρθουμε και πάλι αύριο να καθαρίσουμε το κανάλι αλλά τα νερά πώς θα φύγουν αφού υπάρχει πρόβλημα στα μεγάλα κανάλια που ανήκουν στον ΓΟΕΒ;»

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις