Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πώς θα είναι ο φράχτης στο νέο λιμάνι για την παράνομη μετανάστευση - Ένταση και φατρίες μεταναστών στην παραλιακή της Πάτρας

Πώς θα είναι ο φράχτης στο νέο λιμάνι γι...

Στον ανακριτή ο Αφγανός που μαχαίρωσε Πακιστανό

Στον Aνακριτή θα οδηγηθεί στις αρχές της εβδομάδας που έρχεται ο 24χρονος Αφγανός που συνελήφθη από την ΕΛ.ΑΣ για το μαχαίρωμα 23χρονου Πακιστανού, στην ΑΒΕΞ, το πρωί της Πέμπτης, στη συμβολή των οδών Ανθείας και Σουνίου.Ο Πακιστανός τραυματίστηκε στον μηρό και από τον Άγιο Ανδρέα όπου μεταφέρθηκε αρχικά, διακομίστηκε στη συνέχεια στο ΠΓΝΠ, όπου και υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση.

Πρόκειται για το δεύτερο περιστατικό μέσα σε λίγες ημέρες. Στο τέλος Σεπτεμβρίου ομάδες είχαν προκληθεί επεισόδια μεταξύ Αφγανών με αποτέλεσμα ένας να τραυματίσει τρεις ομοεθνείς του.

Ο λόγος των επεισοδίων σύμφωνα με πληροφορίες του thebest.gr είχε να κάνει με το ποιος θα προωθείτο να επιχειρήσει να μπει στο λιμάνι και να επιβιβαστεί λαθραία σε φορτηγό, ώστε να περάσει στην Ιταλία. Εξάλλου, οι συνθήκες κάτω από τις οποίες διαμένουν στο παλιό εργοστάσιο της ΑΒΕΞ είναι αντίξοες ενώ έχουν δημιουργηθεί φατρίες μεταξύ τους με βάση την υπηκοότητα ενώ υπάρχουν και καθοδηγητές που ανεξαρτήτως εθνικότητας καθοδηγούν με το αζημίωτο τους νεοφερμένους που θέλουν να περάσουν τα κάγκελα να μπουν στο λιμάνι και από εκεί να ταξιδέψουν παράνομα για την Ιταλία.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο "έλεγχος" που οδηγεί κάποιες φορές σε διαμάχες αφορά  στο ποιός θα κοιμηθεί πού, καθώς κάποια καταλύματα θεωρούνται καλύτερα συγκριτικά με άλλα, καθώς και στο και ποιος θα προωθηθεί στα κάγκελα ώστε να μπει στο λιμάνι και να επιχειρήσει να περάσει στην Ιταλία Σύμφωνα με πληροφορίες του thebest.gr η αιτία για τα πρόσφατα επεισόδια μεταξύ Αφγανών, τον Σεπτέμβριο, ήταν ο έλεγχος της "απόδρασης" στην Ιταλία.

Πολλοί μετανάστες φτάνουν με το Υπεραστικό ΚΤΕΛ στην Πάτρα και πολλές φορές με ταξί στην περιοχή της ΑΒΕΞ. Σε κάποιες περιπτώσεις έχουν λάβει οδηγίες από ομοεθνείς τους , με το αζημίωτο για να κατευθυνθούν στην παραλιακή και βρίσκουν πρόχειρο κατάλυμα στα εγκαταλελειμμένα εργοστάσια. Μετά τους οργανώνουν σε ομάδες και τους δείχνουν τον τρόπο να εφορμούν και πώς να κρύβονται στα ημιαξόνια κλπ. Παρακολουθούν τους παλιότερους και μετά επιχειρούν κι εκείνοι.

Σε ρεπορτάζ της η Καθημερινή αναφέρθηκε στον Ουασίμ Σαχίντ που προσπαθεί να διαφύγει στην Ιταλία "όμως δεν είναι έτοιμος ακόμη. Ακολουθεί τους πιο έμπειρους σε κάθε τους βήμα για να μάθει. "Παρακολουθώ την τεχνική και θα δοκιμάσω αργότερα" λέει. Ο 32χρονος Πακιστανός πέρασε στην Ελλάδα μέσω του Έβρου πριν από τρεις μήνες. Προσπάθησε να φτάσει από τη βαλκανική οδό στη Σερβία, αλλά βρήκε τα σύνορα ερμητικά κλειστά. Ώσπου πρόσφατα βρέθηκε στην Πάτρα για να δοκιμάσει την τύχη του. "Μου είπαν ότι έπειτα από τρεις ή τέσσερις απόπειρες θα μπω σε κάποιο πλοίο που ταξιδεύει για Ιταλία", λέει. 'Έχω μπερδευτεί όμως, δεν φαίνεται εύκολο".

Στο ίδιο ρεπορτάζ γινόταν αναφορά και στο θέμα των καθοδηγητών. "Μεταξύ των πιο παλιών βρίσκονται και οι αποκαλούμενοι agents (πράκτορες). Υποστηρίζουν ότι είχαν κατορθώσει κάποτε να περάσουν στην Ιταλία και έναντι χρημάτων αναλαμβάνουν να ανοίξουν για άλλους τις πόρτες των κοντέινερ ή να υποδείξουν κρυψώνες ή να καθοδηγήσουν τους πιο άπειρους. Σύμφωνα με μαρτυρίες μεταναστών ζητούν την αμοιβή τους μπροστά και δεν την επιστρέφουν σε περίπτωση αποτυχίας. Τους λένε όμως ότι θα συνεχίσουν να τους βοηθούν για όσο χρειαστεί. Οι περισσότεροι πάντως επιχειρούν το πέρασμα χωρίς καθοδηγητές".

Δρομολογείται η ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας στο λιμάνι της Πάτρας

Από πέρυσι έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες ΟΛΠΑ και Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για τη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ της κατασκευής φράχτη που θα εμποδίζει την είσοδο των μεταναστών στο λιμάνι, οι οποίοι με ευκολία πηδάνε την υπάρχουσα, που απλά είναι διακοσμητική και οριοθετεί τη λιμενική ζώνη της πόλης.

Το έργο τελικά προκηρύχθηκε και ο μειοδοτικός διαγωνισμός έχει προγραμματιστεί για τις 31 Οκτωβρίου στο κτίριο του ΟΛΠΑ. Όπως εξήγησε ο Πρόεδρος του Οργανισμού στο thebest.gr Νίκος Κοντοές από τη στιγμή της ανάθεσης θα χρειαστούν 14 μήνες για την κατασκευή του  φράχτη.

Αν δεν υπάρξουν ενστάσεις από τη στιγμή του διαγωνισμού θα χρειαστεί ένας μήνας για να έχουμε ανάδοχο. Στόχος του ΟΛΠΑ είναι να "τρέξουν" οι εργασίες και ει δυνατόν η περίφραξη να έχει ολοκληρωθεί εντός του 2018.

Όπως περιγράφεται στην περίληψη της διακήρυξης "Ο Οργανισμός Λιμένος Πατρών ΑΕ (Ο.Λ.ΠΑ. Α.Ε.), προκηρύσσει δημόσιο διαγωνισμό με το σύστημα της «ανοικτής διαδικασίας» για την ανάθεση του έργου «Αναβάθμιση Ασφάλειας Λιμένα Πατρών», Υποέργο 1 : «Διαμόρφωση Χώρου Περιπολίας και Επιτήρησης Νοτίου Λιμένα Πατρών» με προϋπολογισμό 1.239.380,00 € (με Φ.Π.Α και αναθεώρηση). Το έργο ανήκει στην κατηγορία εργασιών ΟΔΟΠΟΙΙΑΣ (CPV : 45233120-6) με προϋπολογισμό 999.500,00 € (δαπάνη εργασιών, Γ.Ε. και Ο.Ε., απρόβλεπτα και αναθεώρηση).

Το έργο αφορά την δημιουργία περίβολου περιπολίας μήκους 1.420,00m εσωτερικά και παράλληλα της εξωτερικής περίφραξης, σε ασφαλτοστρωμένο διάδρομο πλάτους 5,00m. Ο περίβολος περιπολίας θα οριοθετηθεί από τους υπόλοιπους χώρους του λιμένα με στοιχεία σκυροδέματος μορφής αντεστραμμένου Ταυ στα οποία θα στηρίζονται φύλλα Plexiglass, συνολικού ύψους 3,00m, ο οποίος θα ελέγχεται και με ηλεκτρονικά μέσα (κάμερες)".

 

"Εμείς θα προσπαθήσουμε να επισπεύσουμε και να ολοκληρωθεί το έργο εντός του 2018, ώστε να ενισχυθεί η ήδη καλή και υψηλή ασφάλεια του λιμανιού, το οποίο σωστά είχαμε προβλέψει ότι θα δέχεται αυξημένες πιέσεις και εδώ και ένα χρόνο έχουμε δρομολογήσει το έργο. Παρά τις αυξημένες ροές ωστόσο λίγοι μετανάστες καταφέρνουν να περάσουν παράνομα στην Ιταλία και αυτό προκύπτει από τα στοιχεία των επιστροφών από την Ιταλία, που παραμένουν στα ίδια χαμηλά επίπεδα", τονίζει ο Πρόεδρος του ΟΛΠΑ.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πάτρα: Σε χειρουργείο υποβλήθηκε ο Πακιστανός που μαχαιρώθηκε από Αφγανό στην ΑΒΕΞ

Για τον έλεγχο της «απόδρασης» στην Ιταλία πλακώθηκαν οι μετανάστες στην παραλιακή της Πάτρας – Οι καθοδηγητές και οι αμοιβές - ΦΩΤΟ

 


Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις