Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Kυριάκος Μητσοτάκης: Ρητή δέσμευση για ψήφο στους Έλληνες του εξωτερικού

Kυριάκος Μητσοτάκης: Ρητή δέσμευση για ψ...

Άρθρο στο greekpost

 

Σαφή δέσμευση υπέρ της εκχώρησης του δικαιώματος ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού παίρνει ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης με άρθρο του στο.ca, ενημερωτική ιστοσελίδα των Ελλήνων του Καναδά, με έδρα το Μόντρεαλ.

Στο άρθρο του ο κ. Μητσοτάκης αναφέρει ότι «οι απόδημοι Έλληνες είναι η πολύτιμη προστιθέμενη  δύναμη, που έχει ανάγκη η Πατρίδα μας, ιδιαίτερα στην πολύ δύσκολη περίοδο που περνά. Πάντοτε, άλλωστε, υπήρξαν πρωτοπόροι στην υπεράσπιση των δικαίων και των δικαιωμάτων του Ελληνισμού. Ήταν – και είναι – οι καλύτεροι πρέσβεις της Ελλάδας στις χώρες όπου διαμένουν, εργάζονται και προκόβουν. Ξέρουμε ότι πρόσφεραν – και είναι έτοιμοι να προσφέρουν -  πολλά στον τόπο που τους γέννησε».

Και προσθέτει:

«Δυστυχώς, η Ελλάδα σήμερα δεν μπορεί να στηρίξει οικονομικά τις δράσεις εκείνες που οφείλει στους Απόδημους. Έχει, όμως, τη δυνατότητα και υποχρεούται να ανταποκριθεί άμεσα στο αίτημά τους να μετέχουν ενεργά στο δημόσιο βίο της χώρας. Ζητούν να είναι συμμέτοχοι στην προσπάθεια ανόρθωσης της Ελλάδας. Και δεν δικαιούμαστε να κωφεύουμε.

Γι’ αυτό ακριβώς, στις 8 Απριλίου 2016, ως υπεύθυνη και πατριωτική δύναμη, η Νέα Δημοκρατία, κατέθεσε πρόταση νόμου με την οποία οι Έλληνες εκλογείς κάτοικοι του εξωτερικού αποκτούν τη δυνατότητα να ψηφίζουν, κατά τις βουλευτικές εκλογές, στον τόπο διαμονής τους.

Απόφασή μας ήταν – και είναι – να δώσουμε την ευκαιρία στο αναπόσπαστο και ζωτικό αυτό τμήμα του Ελληνισμού να συνδιαμορφώνει την πορεία του τόπου. Πιστεύω, άλλωστε, ότι οι Έλληνες μόνο ενωμένοι, όπου κι αν βρισκόμαστε, μπορούμε να τα καταφέρουμε.

Προτείνουμε – και δεσμευόμαστε να εφαρμόσουμε ως αυριανή Κυβέρνηση – ρυθμίσεις που θα επιτρέπουν στους εκτός Επικράτειας εκλογείς να ψηφίζουν στον τόπο της διαμονής τους.

Με το σχέδιο νόμου που καταθέσαμε, ανάμεσα στα άλλα προβλέπεται:

  • Οι Έλληνες και Ελληνίδες που διαμένουν στο εξωτερικό ή υπηρετούν σε Ελληνική Αρχή του εξωτερικού, εφόσον είναι γραμμένοι στα δημοτολόγια και τους εκλογικούς καταλόγους Δήμου του Ελληνικού Κράτους, ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα κατά τις γενικές βουλευτικές εκλογές στον τόπο που διαμένουν.
  • Οι εκλογείς που προτίθενται να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, οφείλουν να το γνωρίσουν εγγράφως στην Ελληνική Διπλωματική ή έμμισθη Προξενική Aρχή, στην περιφέρεια αρμοδιότητας της οποίας διαμένουν, οποτεδήποτε και το αργότερο εξήντα (60) ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών. Οι δηλώσεις αυτές αποστέλλονται στο Υπουργείο Εσωτερικών, για την κατάρτιση των ειδικών εκλογικών καταλόγων.
  • Οι εκλογείς αυτοί ψηφίζουν συνδυασμούς Κομμάτων και συνασπισμούς Κομμάτων, που έχουν καταρτίσει ψηφοδέλτια Επικρατείας, σύμφωνα με τη νομοθεσία για την εκλογή Βουλευτών.
  • Ως καταστήματα ψηφοφορίας χρησιμοποιούνται κτίρια των Ελληνικών Διπλωματικών ή έμμισθων Προξενικών Αρχών, κτίρια Ελληνικών Αρχών ή υπηρεσιών της αλλοδαπής, κτίρια ή καταστήματα Ελληνικών Κοινοτήτων, συλλόγων ή άλλων Ελληνικών οργανώσεων.
  • Σε κάθε εκλογικό τμήμα η ψηφοφορία ενεργείται ενώπιον εφορευτικής επιτροπής που αποτελείται από τον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής, ως πρόεδρο, και από τρεις εκλογείς από αυτούς που έχουν περιληφθεί στους εκλογικούς καταλόγους του αντίστοιχου εκλογικού τμήματος.
  • Στην Ελληνική Διπλωματική Αρχή του κράτους, όπου υπάρχουν 'Έλληνες εκλογείς, οι οποίοι θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, διορίζεται ένας έφορος εκλογών, καθώς και αναπληρωτής του.
  • Για τη μορφή και τον εφοδιασμό των Διπλωματικών ή έμμισθων Προξενικών Αρχών με τον αριθμό έντυπων ψηφοδελτίων ισχύουν αναλόγως τα οριζόμενα στην νομοθεσία για την εκλογή βουλευτών.
  • Απαγορεύεται η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των εκλογικών τμημάτων του εξωτερικού, πριν από την επίσημη λήξη της ψηφοφορίας στην Ελλάδα.
  • Για κάθε θέμα, για το οποίο δεν υφίσταται ειδική πρόβλεψη, εφαρμόζονται οι διατάξεις της νομοθεσίας για την εκλογή βουλευτών.

Δυστυχώς, ενώ έχει παρέλθει περισσότερο από ένας χρόνος από την ημέρα που καταθέσαμε την πρόταση αυτή, ο Πρόεδρος της Βουλής, με προφανή ευθύνη της Κυβέρνησης, δεν έχει προσδιορίσει ακόμα τη σχετική συζήτηση.

Θέλω να πιστεύω ότι η καθυστέρηση αυτή θα συμβάλει, ώστε να αντιληφθεί η Κυβέρνηση το χρέος της απέναντι στους εκτός Ελλάδας Έλληνες. Η δυνατότητα να ψηφίζουν στον τόπο της μόνιμης διαμονής τους είναι δικό τους δικαίωμα και δική μας υποχρέωση».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις