Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Χαιρετισμός εν όψει της διπλής επετείου

Χαιρετισμός εν όψει της διπλής επετείου

Της Γεωργιας Ντατσικα

Δύο λαμπρά, δύο φωτεινά και δύο σωτήρια "Xαίρε", προβάλλουν και σκεπάζουν τον Ελληνικό και Ορθόδοξο γαλανό ουρανό. Το ένα, "Χαίρε Κεχαριτωμένη Μαρία" που, ακούστηκε εδώ και πλέον τις δύο χιλιετίες και, το "Xαίρε ω χαίρε λευτεριά" που πριν από 195 χρόνια έγραψε την δική του ιστορία στην πορεία του Ελληνικού γένους μας. Με άλλα λόγια, γιορτάζουμε δυο Ευαγγελισμούς, δύο Ελευθερίες, διπλή Γιορτή.

Η πρώτη Γιορτή, ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, υπενθυμίζει αγώνες για την κατάκτηση της ηθικής μας Ελευθερίας. Γιορτάζουμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και την έναρξη της Επανάστασης που κήρυξαν οι Έλληνες εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Η λέξη «ευαγγγελισμός» σημαίνει «φέρνω καλά νέα». Σύμφωνα με τη θρησκευτική παράδοση των χριστιανών, ο Αρχάγγελος Γαβριήλ ανακοίνωσε στην Παναγία το χαρμόσυνο μήνυμα ότι θα φέρει στον κόσμο τον Χριστό.

Η δεύτερη Γιορτή της 25 Μαρτίου του 1821, προϋποθέτει αγώνες και θυσίες για την κατάκτηση της εθνικής μας πολιτικής Ελευθερίας. Και τα δύο είδη της Ελευθερίας είναι πολύτιμα και δώρα αγώνων και θεού. Πανανθρώπινο το ένα, εθνικό το άλλο. Και τα δύο είναι λυτρωτικά.

Η Επανάσταση του 1821 έχει να μας πει πολλά όχι μόνο ως Έλληνες, αλλά και σε κάθε άνθρωπο ανεξάρτητα από χρώμα, έθνος, θρησκεία ή φυλή. Είναι το παράδειγμα κάθε ανθρώπου που μάχεται για τα δικαιώματά του.

Δεν θα σταθούμε σε πανηγυρισμούς και θριαμβολογίες, γιατί οι αγωνιστές του 1821 απαιτούν από εμάς κάτι πιο απλό: Ο αγώνας τους να γίνει έμπνευση για να σκύψουμε με σύνεση και ψυχραιμία πάνω από τα πολύπλοκα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Ελλάδα.

Είναι ανάγκη αυτή την ώρα να συνεννοηθούμε μεταξύ μας και να δούμε θετικά την προοπτική της χώρας μας και την οριστική έξοδο από τον φαύλο κύκλο των μνημονίων. Αυτό είναι και το μήνυμα της σημερινής ημέρας.

Μακριά από εξάρσεις και υπερβολές, μακριά από λαϊκισμούς , η κληρονομιά και ο αγώνας των προγόνων μας  να  διατηρούνται από εμάς σαν κόρη οφθαλμού.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις