Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Μαυραγάνης: Θα μειώσουμε τους φόρους. Ξέρουμε πώς να το κάνουμε γιατί το έχουμε ξανακάνει

Μαυραγάνης: Θα μειώσουμε τους φόρους. Ξέ...

Συνέντευξη του πρώην Υφυπουργού στο thebest.gr

Στη σκιά του παρατηρούμενου αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών, ο Αχαιός πολιτικός και πρώην Υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης, σε συνέντευξή του στο thebest.gr φωτίζει τα σημεία που έχει σκαλώσει το κλείσιμο της αξιολόγησης και ξεδιπλώνει τις πτυχές της οικονομικής πολιτικής που επαγγέλλεται η Νέα Δημοκρατία. Υπόσχεται φόρων και παραπέμπει στις ημέρες που ήταν Υφυπουργός Οικονομικών και μειώθηκε τότε η φορολογία. Η συνέντευξη του έχει ως εξής:

Για ακόμα μία φορά οι δανειστές  σκληραίνουν τη στάση τους και ζητούν την επιβολή νέων μέτρων. Κατ’ αρχήν βοηθήστε μας να καταλάβουμε για ποιο λόγο δεν κλείνει η αξιολόγηση; Η κυβέρνηση έχει κατ’ επανάληψη δηλώσει ότι υλοποίησε το σύνολο των δεσμεύσεων που απορρέουν από το τρίτο μνημόνιο, ενώ και οι περίφημοι θεσμοί παραδέχονται ότι οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας το 2016, ήσαν καλύτερες του αναμενομένου. Για ποιο λόγο λοιπόν διατυπώνεται απαίτηση για λήψη νέων μέτρων;

Το κλειδί είναι η αξιοπιστία! Η κυβέρνηση έχει πλέον ελάχιστη αξιοπιστία έναντι των πιστωτών. Είναι η έλλειψη αξιοπιστίας που επιτείνει το αδιέξοδο!Η Κυβέρνηση μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα μπορεί να έλεγε ότι υλοποίησε το σύνολο των δεσμεύσεων που απορρέουν από το τρίτο μνημόνιο αλλά αυτοδιαψεύσθηκε.

Αυτό αποδεικνύεται από την ομολογία της στην επιστολή που έχει στείλει ο κύριος Τσακαλώτος ότι υλοποιήθηκε το 33-35%των δεσμεύσεων που είχε συμφωνήσει η κυβέρνηση στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης.

Όταν δεν υλοποιείς τις δεσμεύσεις σου και φαίνεσαι αναξιόπιστος, όταν αφήνεις τον χρόνο να περνά και τα μεγέθη της οικονομίας επηρεάζονται αρνητικά από την καθυστέρηση, όταν βάζεις νέα θέματα χωρίς να έχεις κλείσει τα παλιά τότε και η άλλη πλευρά βάζει νέα θέματα στο τραπέζι.

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ νομίζει ότι με την επικοινωνία των non-papers και τη δημιουργία «εικονικής διαπραγμάτευσης» θα κρύψει την ένδειά της στην στρατηγική, στην τεχνική, στους στόχους και στα επιχειρήματα που αποτελούν την ουσία της πραγματικής διαπραγμάτευσης που θα έπρεπε να γίνεται και σας βεβαιώνω ότι γίνονταν από την Κυβέρνηση της ΝΔ στην οποία συμμετείχα.

Ποια είναι τα νέα μέτρα που ζητούν οι δανειστές;

Τα μέτρα αυτά δεν τα γνωρίζουμε επίσημα αλλά από δημοσιεύματα. Στα δημοσιεύματα υπάρχει αναφορά για μείωση αφορολόγητου, για την προσωπική διαφορά στις συντάξεις, για την υλοποίηση των δεσμεύσεων στα ενεργειακά και εργασιακά θέματα. Φοβάμαι ότι αυτό είναι το αποτέλεσμα δυο ετών ανικανότητας, ψεμάτων, έλλειψης στρατηγικής και ανυπαρξίας πίστης στις μεταρρυθμίσεις , που οφείλαμε να προχωρήσουμε ανεξαρτήτως Μνημονίου, λόγω ιδεολογικής αντίθεσης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σε αυτές.

Η ΝΔ που επιμόνως ζητάει εκλογές, ποια από αυτά τα μέτρα είναι διατιθεμένη να λάβει και ποια δεσμεύεται ότι δεν πρόκειται να λάβει;  Και γι αυτά που δεσμεύεται ότι δεν θα λάβει, τι θα κάνει αν οι δανειστές επιμείνουν στη λήψη τους;

Η ΝΔ θα τοποθετηθεί υπεύθυνα και αξιόπιστα όταν έχει πλήρη γνώση των συγκεκριμένων μέτρων. Όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη ξεκαθαρίσει το πλαίσιο της στάσης μας λέγοντας αφενός ότι εάν ο κ. Τσίπρας αποφασίσει να συμφωνήσει σε σκληρά μέτρα, να τα ψηφίσει μόνος του και αφετέρου ότι θα δεσμευτούμε στην εφαρμογή όλων των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Οι δανειστές και στο παρελθόν πρότειναν μέτρα όπως η αύξηση του ΦΠΑ, η κατάργηση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ στα νησιά αλλά εμείς με επιχειρήματα και αριθμούς όχι μόνο τα αποτρέψαμε αλλά μπορέσαμε να τους πείσουμε για μειώσεις. Θα πάμε σαν άλλοτε... Ξέρουμε πώς γίνεται και έχουμε την αξιοπιστία να το κάνουμε.

Υπόσχεστε μείωση της φορολογίας. Πως θα το επιτύχετε αυτό αν οι δανειστές διαφωνήσουν;

Η φορολογική πολιτική είναι εθνική αρμοδιότητα. Οι πιστωτές έχουν ευθυνη γιατί συμφώνησαν με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σε ένα υφεσιακό μείγμα με υψηλούς φόρους. Εμείς μειώσαμε τους φόρους και σε περιπτώσεις που οι δανειστές δεν συμφωνούσαν. Με επιχειρήματα, αριθμούς. Αναφέρω ενδεικτικά, πετύχαμε μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης μισθωτών και συνταξιούχων μέχρι 22.000 Ευρώ, αύξηση αφορολόγητου από 5.000 Ευρώ σε 9.250, μείωση ανώτατου συντελεστή φορολογίας εισοδήματος μισθωτών από 45% στο 42%, μείωση του ΦΠΑ εστίασης από 23% στο 13%.

Επίσης μείωση του φόρου μερισμάτων από 25% στο 10%, μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης στο χαμηλότερο επιτρεπτό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μείωση ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 30%. Τέλος κατορθώσαμε να προχωρήσουμε σε μείωση εισφοράς αλληλεγγύης κατά 30%, μείωση του Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτων από 10% σε 3%. Με άλλα λόγια γνωρίζουμε πώς θα μειώσουμε τη δυσβάστακτη φορολογία γιατί το πιστεύουμε, είναι μέρος της ιδεολογίας μας και ξέρουμε πώς επιτυγχάνεται στην πράξη με τρόπο που δεν θα διαταραχθεί η δημοσιονομική ισορροπία.

Που θα βρείτε τους πόρους για να αντισταθμίσετε τις απώλειες που θα υποστούν τα δημόσια έσοδα από την πιθανή μείωση της φορολογίας;

Η πρώτη φάση μειώσεων αφορά τη μείωση κατά 30% του ΕΝΦΙΑ και του συντελεστή φορολογίας επιχειρήσεων από 29% σε 20% σε 2 χρόνια, τουΦΠΑ αγροτικών εφοδίων από 24% σε 13% και κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί. Στην ομιλία του στη ΔΕΘ ο Πρόεδρός μας Κυριάκος Μητσοτάκης προσδιόρισε με ακρίβεια τους τομείς όπως καταναλωτικές δαπάνες, βελτίωση αποτελεσμάτων ΔΕΚΟ, κλπ. από τους οποίους θα προέλθει η εξοικονόμηση δαπανών που θα χρηματοδοτήσει την πρώτη φάση μείωσης των φόρων. Εκτός από τους τομείς αυτούς υπάρχει σπατάλη με τη δημιουργία άχρηστων κρατικών δομών, την οικονομική διάλυση των αστικών συγκοινωνιών, την παραμέληση του συστήματος δημόσιων προμηθειών και του ελέγχου των υπερσυνταγογραφήσεων, την οπισθοδρόμηση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Υπάρχουν περιθώρια περιορισμού των κρατικών δαπανών χωρίς απολύσεις και εκπτώσεις στην ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών. Η δεύτερη φάση μειώσεων στη φορολογία φυσικών προσώπων και ΦΠΑ θα έχει πρόσθετη χρηματοδότηση από την αύξηση του ΑΕΠ δεδομένου ότι η χώρα θα βρίσκεται σε αναπτυξιακή τροχιά.

Μιλάτε συνεχώς για αποκρατικοποιήσεις. Επειδή και η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προχώρησε στις αποκρατικοποιήσεις, ενδεικτικά αναφέρω το Ελληνικό, τα αεροδρόμια, την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, τι έχει απομένει για να αποκρατικοποιηθεί;

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι αντίθετη ιδεολογικά με τις αποκρατικοποιήσεις και την ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα γιατί πιστεύει στο γιγαντιαίο κράτος. Υποχρεώνεται να συρθεί σε κάποιες αποκρατικοποιήσεις που είχαμε δρομολογήσει εμείς ως κυβέρνηση, όπως τα περιφερειακά αεροδρόμια, και σέρνεται στην υλοποίησή τους. Αυτή η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να αποκρατικοποιήσει ακόμα ΔΕΣΦΑ, ΟΛΘ, ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟ, ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΠΑ, ΕΛΤΑ.

Το πόσο επιτυχώς υλοποιεί το πρόγραμμα αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι το έργο του Ελληνικού δεν προχωρά λόγω εμποδίων που η κυβέρνηση δεν έχει τη βούληση να μετακινήσει, η πώληση της ΔΕΣΦΑ ματαιώθηκε και η ΤΡΑΙΝΟΣΕ πωλήθηκε για 45 εκ. ευρώ ενώ η κυβέρνηση της ΝΔ διαπραγματευόταν για 300 εκ.

Αυτό που πρέπει να γίνει για να προχωρήσουν οι αποκρατικοποιήσεις και να επανεκκινηθεί η οικονομία είναι να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και να απομακρυνθεί η αβεβαιότητα.   Χρειάζεται επίσης να επικρατήσει στην κοινωνία μας η αξιοπιστία, η αλήθεια, η σοβαρότητα, η υπευθυνότητα, η νοοτροπία της μείζονος προσπάθειας  και η ιδέα της δημιουργικής επιχειρηματικότητας. Αυτά μπορεί να τα κάνει πράξη η κυβέρνηση της ΝΔ με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις