Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

FOOD

/

Υψηλή γαστρονομία στη μέση του πουθενά - Ταξιδέψαμε στην χιονισμένη ακριτική Ελλάδα

Υψηλή γαστρονομία στη μέση του πουθενά -...

Μαγειρεύοντας με την Ανδριάνα Φοή

Ταξιδεύοντας «γαστρονομικά» στην ακριτική Ελλάδα!

Όταν ταξιδεύεις και οι πινακίδες γράφουν ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ (VITOLA) FYROM 15 Km,τότε καταλαβαίνεις ότι έχεις έλθει στο "τέρμα" του δρόμου, και η αίσθηση της ελληνικότητας
είναι πιο απτή. Φλώρινα με -12° C, παγωμένες λίμνες και ποτάμια αλλά και ζεστούς, φιλόξενους ανθρώπους. Περιδιαβαίνοντας την ευρύτερη περιοχή του Αμυνταίου – Ξυνού Νερού- Φλώρινας το μάτι χάνεται σε «θάλασσες» από παγωμένους αμπελώνες που σε προ(σ)καλούν να τους γνωρίσεις από κοντά μαζί με τα οινοποιεία τους.

Εδώ βασιλεύει το Ξινόμαυρο, μια σπουδαία ελληνική ποικιλία αμπελιού, που τα τελευταία χρόνια δρέπει δάφνες και στο εξωτερικό και κάνει γνωστή τα κρασιά της χώρας μας παγκοσμίως. Κτήμα Κυρ-Γιάννη, Συνεταιρισμός περιοχής Αμυνταίου, Κτήμα Παύλου, Κτήμα Καρανίκα, Κτήμα Άλφα με το τελευταίο μάλιστα να μπαίνει στα 100 καλύτερα οινοποιεία του κόσμου για το 2013, σύμφωνα με το έγκυρο περιοδικό «WINE & SPIRITS».
Μετά την επίσκεψή μας στο Κτήμα Άλφα αποφασίσαμε να δοκιμάσουμε τα κρασιά του, συνοδεία ενός καλού γεύματος. Ήπιαμε ένα SYRAH-2010 ΧΕΛΩΝΕΣ, αφού μας το μετάγγισαν σε καράφα κρασιού και συνοδεύσαμε σπουδαία πιάτα ελληνικής κουζίνας.

Σκλήθρο Φλώρινας, γαστρονομία στην μέση του πουθενά;;; Και όμως ναι!!! Εδώ ανατρέπονται βασικοί κανόνες του μάρκετινγκ που αφορούν τοποθεσία και ντιζάιν. Ένα οικογενειακό εστιατόριο από το 1970 που μαζεύει "Χρυσούς Σκούφους" και άλλες διακρίσεις υπηρετώντας με προσήλωση και όραμα την ποιότητα σε όλα τα επίπεδα.

Αρχίσαμε με ένα μπάτζο-σαγανάκι με βρώμη, παπαρουνόσπορο και γλυκό σύκο, σαλάτα με βραστά λαχανικά εποχής, κριθαρότο με άγρια μανιτάρια δάσους και για τα κυρίως απολαύσαμε ένα μελωμένο μοσχαράκι με πετιμέζι και πουρέ κυδωνιού, αλλά και ένα χοιρινό "ποίημα" με κάστανα και ξινόμηλα.

Μας προσφέρθηκε για επιδόρπιο ένα κριτσανιστό μιλφειγ με μία αέρινη κρέμα πορτοκαλιού με τζίντζερ, για το κλείσιμο ενός ελληνικότατου γεύματος με φόντο το μαγευτικό χιονισμένο τοπίο του λεκανοπεδίου των τεσσάρων λιμνών.

ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΕ ΚΑΣΤΑΝΑ & ΞΙΝΟΜΗΛΟ

Χρόνος Μαγειρέματος 40 ’ – Μέτρια

ΥΛΙΚΑ (για 6 άτομα)


● 1 kg χοιρινό λαιμό κομμένο σε τετράγωνα μεγάλα κομμάτια

● 150 γρ. ελαιόλαδο

● 3 κρεμμύδια ξερά κομμένα σε λεπτές φέτες

● 400 γρ. κρασί λευκό

● 400 γρ. ζωμός κοτόπουλου σπιτικός ή βιολογικό

● 200 γρ. κάστανα βρασμένα

● 6 ξινόμηλα

● Αλάτι

● Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ


Αλατίζουμε το χοιρινό απ’ όλες τις πλευρές.
Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα με βαρύ πάτο σε δυνατή φωτιά, προσθέτουμε τα 50γρ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρέας μέχρι να αποκτήσει ένα χρυσόκοκκινο χρώμα σε όλες τις πλευρές του. Αφαιρούμε το κρέας από την κατσαρόλα και πετάμε τα περιττά λίπη.
Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στην φωτιά και προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τα σοτάρουμε για να χρυσίσουν και να μαλακώσουν.
Βάζουμε το χοιρινό στην κατσαρόλα με τα κρεμμύδια, σβήνουμε με το κρασί και το αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως.
Προσθέτουμε τον ζωμό ζεστό, αλατοπιπερώνουμε και μόλις το φαγητό βράσει χαμηλώνουμε αμέσως τη φωτιά και σκεπάζουμε με το καπάκι.
Μαγειρεύουμε σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να μαλακώσει το χοιρινό.
Προσθέτουμε τα ξινόμηλα κομμένα στα δύο και τα κάστανα και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν και να δέσει η σάλτσα.

Tip

Τα κάστανα για οικονομία χρόνου τα αγοράζουμε έτοιμα βρασμένα από το Σούπερ Μάρκετ.

Τι πίνουμε;

Ένα ξινόμαυρο κρασί από τον αμπελώνα του Αμυνταίου.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Life