Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Μέχρι πότε θα διαρκέσουν οι καταιγίδες;Τελικά θα χιονίσει στην πόλη και μέχρι πότε ο υδράργυρος θα παραμείνει κοντά στο 0; Αναλυτικές προγνώσεις

Πάτρα: Μέχρι πότε θα διαρκέσουν οι καται...

Συμβουλές από τη γενική γραμματεία πολιτικής προστασίας

Οι βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν και συνεχίζονται κυρίως στην δυτική, νότια και ανατολική χώρα, σύμφωνα με το meteo.gr άφησαν μεγάλα ολικά ύψη βροχής στη δυτική Ελλάδα, την Τετάρτη, 4 Ιανουαρίου 2017. Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και έως τις 19:00 περίπου τοπική ώρα, τα μεγαλύτερα ύψη βροχής καταγράφηκαν στην Κυπαρισσία (31 χιλιοστά), στην Ηγουμενίτσα (27.2 χιλιοστά), στην Παραμυθιά (25.2 χιλιοστά), στην Ανδρίτσαινα (24.4 χιλιοστά), και στην Αγία Κυριακή Ιωαννίνων (23 χιλιοστά).

Οι καταιγίδες θα συνεχιστούν και σήμερα στα Δυτικά κυρίως τις μεσημβρινές ώρες.

Οι μετεωρολόγοι περιμένουν πολύ κρύο από σήμερα και σταδιακά τις επόμενες ημέρες.

Από το βράδυ αναμένεται να χιονίσει στη Μακεδονία και οι νιφάδες μέχρι την Παρασκευή φαίνεται ότι θα επισκεφθούν τα κεντρικά και τα δυτικά όπου αναμένεται να χιονίσει και στα πεδινά.

Πρόγνωση Καιρού Δυτικής Ελλάδας

Πέμπτη 5/1: Βροχερός καιρός κατά περιόδους καθ'όλη την διάρκεια της ημέρας με τα περισσότερα φαινόμενα να εκδηλώνονται από το απόγευμα και μετέπειτα.

Τα φαινόμενα στα δυτικά παράκτια τμήματα πιθανόν να είναι ισχυρά.

Χιονοπτώσεις αρχικά σε όλα τα ορεινά και από το βράδυ σε ημιορεινά τμήματα της Ηπείρου.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει ως προς τις μέγιστες τιμές της τους 12-13oC και από το βράδυ θα σημειώσει σταδιακή πτώση.

Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά νοτιοδυτικοί σχυροί έως πολύ ισχυροί 6-7b στο νότιο Ιόνιο,ενώ από τις μεσημβρινές ώρες και από το βόρειο Ιόνιο θα στρέφονται προοδευτικά σε βορειοδυτικούς με ανάλογες εντάσεις.

Παρασκευή 6/1 (Θεοφάνεια):

Με τα μέχρι ώρας προγνωστικά δεδομένα αναμένουμε βροχοπτώσεις στην δυτική Ελλάδα κατά περιόδους καθώς και διαστήματα με βελτιωμένο καιρό.

Χιονοπτώσεις σε πολύ χαμηλά υψόμετρα αρχικά στην Ήπειρο και προοδευτικά μέσα στην ημέρα τα υψόμετρα χιονόπτωσης θα πέφτουν σε όλη την δυτική Ελλάδα.

Η θερμοκρασία σε πτώση με τις μέγιστες τιμές να μην ξεπερνούν τους 8-9oC τις μεσημβρινές ώρες.

Περαιτέρω πτώση από το απόγευμα με το κρύο να γίνεται σταδιακά αισθητό σε όλα τα δυτικα.Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν βορειοδυτικοί με εντάσεις που θ'αγγίζουν τα 7-8bf.

Σάββατο 7/1:Υπάρχει αρκετή ομολογουμένως ασάφεια στα προγνωστικά μοντέλα όσον αφορά το Σάββατο.

Παρ'όλα αυτά θα μπορούσαμε να αναφερθούμε σ'ένα ενδεχόμενο σενάριο. Το σενάριο αυτό θέλει βελτιωμένο καιρό στα δυτικά-βορειοδυτικά τμήματα (βόρεια Αιτ/νια,Ήπειρο και Βόρειο Ιόνιο) και άστατο καιρό στην δυτική και νότια Πελοπόννησο (Αχαΐα,Ηλεία,Μεσσηνία),νότιο Ιόνιο (Ζάκυνθος-νότια Κεφαλονιά) με παροδικές ασθενείς χιονοπτώσεις μέχρι και σε πεδινά τμήματα των περιοχών αυτών.

Η θερμοκρασία σε χαμηλά επίπεδα με τις μέγιστες να μην ξεπερνουν τους 2-3oC.Όσον αφορά τους ανέμους, θα πνέουν βόρειοι-βορειοδυτικοί στο Ιόνιο στα 6-7bf.

Τάση Κυριακή-Τρίτη 8-10/1: Η τάση δείχνει πως θα επικρατήσει βελτιωμένος καιρός σε όλα τα δυτικά με έντονο όμως κρύο. Αναμένονται αρνητικές ελάχιστες θερμοκρασίες ακόμη και σε πεδινά-παραθαλάσσια τμήματα ενώ σε ορεινά και ημιορεινά τμήματα ο υδράργυρος θα διατηρείται <0oC καθ'όλη την διάρκεια των 24ωρων αυτών.

Πρόγνωση Καιρού Πάτρας

Πέμπτη 5/1:Βροχές κατά περιόδους στην πόλη καθ'όλη την διάρκεια της ημέρας με τα φαινόμενα να είναι περισσότερα από το απόγευμα και μετά οπότε δεν αποκλείονται και καταιγίδες. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9-13oC και τους ανέμους να πνέουν νότιοδυτικοί 4 και στον Πατραϊκό 5-6bf κατά την διάρκεια των απογευματινών-πρώτων βραδυνών ωρών.

Παρασκευή 6/1 (Θεοφάνεια): Βροχές θα εκδηλώνονται κατά περιόδους αλλα και με διαστήματα βελτίωσης στον καιρό. Χιονοπτώσεις αρχικά στα ορεινά τμήματα, οι οποίες προοδευτικά θα κατέλθουν στα ημιορεινά και προς την αλλαγή της ημέρας πιθανόν να έχουμε πρόσκαιρες χιονοπτώσεις και σε πολύ χαμηλά υψόμετρα. Ο υδράργυρος στους 7-8oC το μεσημέρι με προοδευτική πτώση από τις απογευματινές ώρες και μετέπειτα. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί-βορειοδυτικοί στα 3-4bf.

Σάββατο 7/1:Όπως προαναφέρθηκε τα στοιχεία είναι αρκετά συγκεχυμένα όσον αφορά το Σάββατο.Σύμφωνα, όμως, με το πιθανό σενάριο που αναλύθηκε προηγουμένως θα μπορούσε να ειπωθεί πως το Σάββατο στην πόλη πιθανόν να κυλήσει με νεφελώδη καιρό και ασθενή κατά περιόδους φαινόμενα χιονοπτώσεων μέχρι και σε πολύ χαμηλό υψόμετρο με βελτίωση από το απόγευμα. Πιθανότητα γύρω στο 50% για πρόσκαιρες χιονοπτώσεις και για την πόλη και αν όχι στις παρυφές αυτής. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 3 έως -1oC ενώ οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι-βορειοανατολικοί ασθενείς.

Τάση Κυριακή-Τρίτη 8-10/1:Βελτιωμένος φαίνεται ο καιρός με αρκετό κρύο στην πόλη. Ενδεικτικά την Κυριακή και την Δευτέρα το πρωϊ η θερμοκρασία θα πέσει <0oC και μέσα στην πόλη την ίδια ώρα που οι μέγιστες με δυσκολία φαίνεται να ξεπερνούν τους 5oC.

*Οι μετεωρολογικές εκτιμήσεις ανήκουν στον ερασιτέχνη μετεωρολογο Νικόλα Σερέτη

Χιόνι και στην Πάτρα το Σάββατο!Κάτω από το μηδέν η θερμοκρασία-Νέο κύμα χιονιά στο τέλος της εβδομάδας

Δείτε εδώ

Ταυτόχρονο...χιόνι σε Πάτρα,Αγρίνιο,Αθήνα,Θεσσαλονίκη,Λάρισα "βλέπουν" τα επόμενα 24ωρα οι μετεωρολόγοι-Κι αυτό είναι κάτι που συμβαίνει...σπάνια!

Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.

Στην Πάτρα λόγω ψύψους θα είναι ανοικτό για τους αστέγους το Παλαιό Αρσάκειο από την Πέμπτη 5 Ιανουαρίου.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Εσωτερικών, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

· Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

· Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

· Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους

· Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.

· Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

· Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

· Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Επίσης, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:

Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:

· Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου

· Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα

· Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους

· Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν

· Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων

· Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Αν μετακινούνται πεζή :

· Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας

· Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού)

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό ή λόγω χιονοπτώσεων και παγετού, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις