Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

FOOD

/

Στρώνοντας γιορτινό τραπέζι - Ετοιμάζουμε «τυχερό» μενού

Στρώνοντας γιορτινό τραπέζι - Ετοιμάζουμ...

Μαγειρεύοντας με την Ανδριάνα Φοή

Άλλη μια χρονιά φτάνει στο τέλος της και στρώνοντας το ξεχωριστό γιορτινό τραπέζι μας για να υποδεχτούμε τον καινούργιο χρόνο, δεν μπορεί παρά να είναι γεμάτο με μοναδικές γεύσεις, αρώματα, χρώματα και φαντασία.
Για τον Άγιο Βασίλη που θα κατέβει από την καμινάδα , αλλά και τους φίλους και τους αγαπημένους μας που θα μας επισκεφθούν, ετοιμάζουμε ένα ξεχωριστό «τυχερό» μενού.

Αρχίζουμε μ’ ένα ορεκτικό Αγγλικής προέλευσης, το όνομά του στα αγγλικά είναι “Devils on horseback”, δηλαδή Έφιπποι Δαίμονες. Συνδυάζει τη πλούσια γεύση του δαμάσκηνου με την πιπεράτη γεύση του chutney και του τζίντζερ.
Συνεχίζουμε με μια κλασσική σαλάτα κόκκινου λάχανου δίνοντάς της μια εξωτική πινελιά με τον παπαρουνόσπορο και σερβίρουμε σαν πρώτα πιάτα μια παραλλαγή ρώσικης συνταγής με παντζάρια ή το τυχερό μου ριζότο.
Για κύριο πιάτο μαγειρεύουμε αγριογούρουνο, ένα κυνήγι που αγαπούν πολύ οι Έλληνες. Είναι πολύ κοντά στην γευστική μας παλέτα, σχετικά οικονομικό και με ζουμερή γεύση.
Εάν είστε τυχεροί και βρείτε αγριογούρουνο από κυνήγι απολαύστε το, αφού πρώτα το βυθίσετε σε μια πλούσια πικάντικη μαρινάτα η οποία είναι απαραίτητη για να γίνει το κρέας τρυφερό και μυρωδάτο. Επειδή η γεύση του κρέατος είναι έντονη οι μαρινάτες για το αγριογούρουνο περιέχουν συνήθως μπαχαρικά και μυρωδικά.
Στην Γαλλία συνηθίζουν να το μαρινάρουν σε ένα μείγμα κονιάκ και κρασί για αρκετές ημέρες.
Ας τα συνοδεύσουμε με ένα παλαιωμένο «μεγάλο» κόκκινο κρασί από την Αχαΐα και ας τσουγκρίσουμε τα ποτήρια μας στον νέο χρόνο για τον οποίο σας εύχομαι να είναι πολύχρωμος, αρωματικός και γεμάτος δημιουργία ! ! !

ΔΑΜΑΣΚΗΝΑ ΤΥΛΙΓΜΕΝΑ ΜΕ ΜΠΕΙΚΟΝ

Χρόνος Προετοιμασίας 15’ –Εύκολη

ΥΛΙΚΑ (για 4- 6 άτομα)


● 24 δαμάσκηνα αποξηραμένα χωρίς κουκούτσια

● 24 λωρίδες μπέικον καπνιστό

Για τη γέμιση

● 1 βαζάκι mango chutney

● 1 κ.γ. κοφτή, σκόνη τζίντζερ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Χαράζετε τα δαμάσκηνα στη μέση κατά μήκος και δίχως να τα χωρίσετε μέχρι κάτω, τα ανοίγετε για να κάνετε χώρο για τη γέμιση. Στραγγίζετε τα κομματάκια του μάνγκο από το chutney και τα ψιλοκόβετε. Τα βάζετε σε ένα μπολ και ρίχνετε από πάνω τη σκόνη τζίντζερ.
Γεμίζετε τα δαμάσκηνα με τη γέμιση και τα κρατάτε σε μια πιατέλα όσο ετοιμάζετε το μπέικον.
Ζεσταίνετε ένα τηγάνι και όταν κάψει καλά βάζετε τις λωρίδες μπέικον και τις ψήνετε τόσο όσο να τυλίγονται (ούτε υπερβολικά καμένες, ούτε ωμές).
Τυλίγετε ένα –ένα τα δαμάσκηνα με τις λωρίδες μπέικον και τις καρφώνετε με μια οδοντογλυφίδα.
Τις σερβίρετε σαν ορεκτικό για να συνοδεύσετε το πρώτο ποτήρι κόκκινο κρασί του γεύματος.

ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΚΟΚΚΙΝΟ ΛΑΧΑΝΟ, ΣΤΑΦΙΔΕΣ, ΠΑΠΑΡΟΥΝΟΣΠΟΡΟ & ΚΑΡΥΔΙΑ

Χρόνος Προετοιμασίας 20 ’ - Εύκολη

ΥΛΙΚΑ (για 4-6 άτομα)


● ½ μικρό λάχανο

● 1 κ.σ. σταφίδες ξανθές

● 1 κ.γ. παπαρουνόσπορο

● 2 κ.σ. καρύδια χονδροκομμένα

● Αλάτι

Για το ντρέσιγκ

● 1 κ.γ. μουστάρδα γλυκιά ντιζόν

● 2 κ.σ. κόκκινο ξηρό κρασί

● 1 κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού

● 1 κ.σ. κρέμα οξύμελο

● 3 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σ’ ένα βάζο που κλείνει καλά ρίχνετε όλα τα υλικά για το ντρέσιγκ. Κλείνετε και αναμειγνύετε το ντρέσιγκ πολύ καλά να ενωθούν τα υλικά μεταξύ τους. Αδειάζετε το ντρέσιγκ σε ένα μπολ και μουλιάζετε μέσα τις σταφίδες για τουλάχιστον 20’. Ταυτόχρονα ψιλοκόβετε το λάχανο και το αλατίζετε. Το αφήνετε να «μαραθεί» για 30’.
Το μεταφέρετε σε ένα μπολ σαλάτας και το περιχύνετε με το ντρέσιγκ και τις μουσκεμένες σταφίδες. Πασπαλίζετε με τον παπαρουνόσπορο και τα καρύδια.

ΤΟ ΤΥΧΕΡΟ ΡΙΖΟΤΟ ΤΗΣ ΑΝΔΡΙΑΝΑΣ

Χρόνος Προετοιμασίας 40 ’ – Μέτριας Δυσκολίας

ΥΛΙΚΑ (για 4-6 άτομα)


● 1 φλ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

● 250 γρ. ρύζι Carnarolli ή Arborio

● 1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό

● 1 σκ. σκόρδου ψιλοκομμένη

● 1 ποτήρι κόκκινο ξηρό κρασί

● 1 lt ζωμός κότας σπιτικός, ή από βιολογικό κύβο

● 100 γρ. συκωτάκια κοτόπουλου ή γαλοπούλας σε κύβους

● 30 γρ κουκουνάρια

● 4 κάστανα καθαρισμένα και ψιλοκομμένα και επιπλέον 10 κάστανα ολόκληρα για το σερβίρισμα

● 30 γρ. σταφίδες μαύρες

● 150 γρ. κεφαλοτύρι σε καρέ

● 1 κ.σ. βούτυρο

● 2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο

● Αλάτι

● Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ


Σε φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε 2 κ.σ. λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το ρύζι για 2’-3’μέχρι το ρύζι να γίνει διάφανο.
Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, ύστερα από 1’-2’, και αρχίζουμε να προσθέτουμε τον ζεστό
ζωμό κάθε φορά μία κουτάλα και αφήνουμε μέχρι να απορροφηθεί το υγρό.
Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσει όλος ο ζωμός και ενδιάμεσα ελέγχουμε το ριζότο. Θα είναι έτοιμο σε 18’ περίπου από την ώρα που θα ρίξουμε τον πρώτο ζωμό . Το ρύζι θα κρατάει ελαφρώς (aldente) αλλά θα είναι και χυλωμένο.
Στο μεταξύ ζεσταίνουμε 2-3 κ.σ. λάδι σε ένα τηγάνι και σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά τα συκωτάκια με τα κουκουνάρια, τα κάστανα, το κεφαλοτύρι και τις σταφίδες για λίγα λεπτά, έτσι ώστε να πάρουν χρώμα, αλλά να μείνουν ζουμερά.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, ενώνουμε το ριζότο με τα υλικά σε ένα τηγάνι, προσθέτουμε 1 κ.σ. βούτυρο.
Δοκιμάζουμε και αν χρειασθεί προσθέτουμε αλατοπίπερο.
Σερβίρουμε στα πιάτα, ρίχνουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και 2-3 ολόκληρα κάστανα.

ΠΑΝΤΖΑΡΙΑ ΜΕ ΣΟΓΙΑ ΣΩΣ & ΣΑΛΤΣΑ ΡΟΚΦΟΡ

Χρόνος Προετοιμασίας 30 ’ – Εύκολη

ΥΛΙΚΑ (για 4-6 άτομα)

● 6 μεγάλα παντζάρια

● 3 σκ. σκόρδο λιωμένες

● 2 κ.σ. ελαιόλαδο

● 2 κ.σ. σάλτσα σόγια σως

● ½ κ.γ. ξηρό θυμάρι τριμμένο

● ¼ κ.γ. ξηρή ρίγανη

● 150 γρ. γιαούρτι στραγγιστό

● 150 γρ. ροκφόρ

● Λίγο φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο

● Αλάτι

● Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κόβουμε σε μικρά κομμάτια τα παντζάρια. Σε ένα μπολάκι αναμειγνύουμε το λάδι, το σκόρδο, τη σόγια σως, το θυμάρι, τη ρίγανη και αλατοπιπερώνουμε.
Σ΄ ένα πυρέξ στρώνουμε ένα αντικολλητικό χαρτί έτσι ώστε να προεξέχει αριστερά και δεξιά αρκετά για να κλείσουμε μέσα τα παντζάρια σαν φάκελο.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 ο C.
Βάζουμε μέσα τα παντζάρια και τη σάλτσα, κλείνουμε καλά το χαρτί και τα ψήνουμε για 15’-20’ μέχρι να μαλακώσουν άλλα όχι να λιώσουν.
Για τη σάλτσα, σ’ ένα μπολ, λιώνουμε πολύ καλά το ροκφόρ, το αναμειγνύουμε με το στραγγιστό γιαούρτι και αλατοπιπερώνουμε.
Τα αφαιρούμε από τον φούρνο, τα σερβίρουμε σε μια πιατέλα, συνοδεύουμε με κομματάκια τυρί ροκφόρ και σερβίρουμε τη σάλτσα σε ξεχωριστό μπολ για να προσθέσει ο καθένας όσο επιθυμεί.

ΑΓΡΙΟΓΟΥΡΟΥΝΟ ΣΑΛΜΙ

Χρόνος Προετοιμασίας 2 ώρες+ 24- 36 ώρες Αναμονή –Χρόνος Ψησίματος 40’- Δύσκολη

ΥΛΙΚΑ (για 6 άτομα)

● 1 ½ kg αγριογούρουνο καθαρό χωρίς κόκαλο, κομμένο σε μικρές μπουκιές

● ½ φλ. τσαγιού ελαιόλαδο

● 1 φλ. τσαγιού κόκκινο κρασί

● 1 μεγάλο καρότο κομμένο σε φέτες

● 1 μέτριο κρεμμύδι κομμένο στην μέση

● 1 μέτρια σελινόριζα σε κομματάκια

● 2 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες

● 2 φύλλα δάφνης

● Αλάτι

● Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη μαρινάτα

● ½ φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
● 2 μικρά καρότα κομμένα σε φέτες

● 2 μικρά κρεμμύδια ψιλοκομμένα

● 1 μικρή σελινόριζα χονδροκομμένη

● 2 σκ. σκόρδο

● 3 κλωναράκια μαϊντανό

● 2 κρεμμύδια φρέσκα ψιλοκομμένα

● 10 κόκκους πιπέρι

● 2 φύλλα δάφνης

● 2 καρφάκια γαρίφαλο

● 3 φλ. τσαγιού άσπρο κρασί

● ½ φλ. τσαγιού ξίδι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΡΙΝΑΤΑ


Βάζουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα, σε δυνατή φωτιά, να ζεσταθεί καλά. Ρίχνετε τα υλικά της μαρινάτας εκτός από το κρασί και το ξίδι. Ανακατεύετε με ξύλινη κουτάλα για 10’, ώσπου να ροδίσουν ελαφρά. Ρίχνετε το κρασί και το ξίδι, σκεπάζετε και σιγοβράζετε τη μαρινάτα για 30’. Την αφήνετε να κρυώσει, αφαιρείτε τα κρεμμύδια, τα δαφνόφυλλα, και τα γαρίφαλα.
Τοποθετείτε τα κομμάτια του κρέατος σε ένα γυάλινο ή πήλινο σκεύος και ρίχνετε μέσα τη μαρινάτα και το αφήνετε
στο ψυγείο από 24 έως 36 ώρες.
Το βγάζετε από το ψυγείο, σουρώνετε το κρέας από τη μαρινάτα και το αφήνετε να στραγγίξει πολύ καλά και το σκουπίζετε ελαφρώς για να μην είναι υγρό.

ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΕΑΣ
Σε μία κατσαρόλα με βαρύ πάτο ή μαντεμένια ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και μόλις κάψει σοτάρετε μέσα σε αυτό το κρέας μέχρι να ροδοκοκκινίσει.
Ρίχνετε το κρασί, τα καρότα, το κρεμμύδι , τη σελινόριζα, το σκόρδο, τη δάφνη, αλάτι και πιπέρι. Σκεπάζετε και σιγοβράζετε σε χαμηλή φωτιά, ώσπου να μαλακώσει το κρέας και να μείνει με πυκνή σάλτσα.
Αφαιρείτε τα κομμάτια του κρέατος και τα διατηρείτε ζεστά τυλιγμένα με αλουμινόχαρτο σε χαμηλή θερμοκρασία μέσα στον φούρνο.
Αφαιρείται από την σάλτσα το κρεμμύδι ,το σκόρδο, την δάφνη και περνάτε τα υπόλοιπα υλικά από το μούλτι και κατόπιν από το σινουά για να έχει η σάλτσα βελούδινη υφή.
Σερβίρετε με έναν πουρέ πατάτας η ρύζι πιλάφι.

Τι πίνουμε;

Ένα κόκκινο ξηρό κρασί παλαιωμένο με όγκο όπως το Ιανός 2006 του Ρούβαλη.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Life