Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Τέμπη
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

FOOD

/

Ο καρπός σύμβολο ενός νησιού: Γιατί το φυστίκι Αιγίνης δεν είναι απλά ένας ξηρός καρπός

Ο καρπός σύμβολο ενός νησιού: Γιατί το φ...

Διαβάστε και ενημερωθείτε σχετικά

Το pistachio, γνωστό στην Ελλάδα ως φυστίκι Αιγίνης, το βλέπεις πλέον παντού - σε παγωτά, σε κρουασάν, σε tiramisu και σοκολάτες “Dubai” style που υπόσχονται πλούσια γεύση σε κάθε μπουκιά. 

Η δημοφιλία του “κελυφωτού” φυστικιού τα τελευταία χρόνια έχει αγγίξει επίπεδα… haute couture, με το πράσινο χρώμα να κατακλύζει την αγορά, τον καρπό να βρίσκεται οριακά σε έλλειψη και την τιμή κιλού στο φυστίκι Αιγίνης να αποτελεί πεδίο καθημερινής συζήτησης. 

Κι όμως, πίσω από αυτό το παγκόσμιο φαινόμενο βρίσκεται και η Αίγινα, που θρέφει εδώ και δεκαετίες έναν από τους πιο εκλεκτούς καρπούς του κόσμου!

Από την Περσία στην Αίγινα

Το φυστίκι έχει ιστορία που ξεπερνά τα δύο χιλιάδες χρόνια. Οι πρώτες αναφορές του εντοπίζονται στην αρχαία Περσία όπου θεωρούταν “τροφή των βασιλέων” και από εκεί ταξίδεψε μέσω των δρόμων του εμπορίου προς τη Μεσόγειο. Οι Ρωμαίοι το λάτρεψαν, το εισήγαγαν στην Ευρώπη και έτσι έφτασε και στον ελλαδικό χώρο με το όνομα “πιστάκιον” - λέξη που συναντάμε ήδη από τον 2ο αιώνα π.Χ.

Σταδιακά, ο καρπός προσαρμόστηκε σε διάφορα μεσογειακά κλίματα και, αργότερα, διαδόθηκε και σε άλλες περιοχές του κόσμου, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπου σήμερα καλλιεργείται ευρέως στην Καλιφόρνια. 

Στη χώρα μας τώρα, η φυστικιά φαίνεται πως προσαρμόστηκε εξαιρετικά στο αττικό τοπίο, και έτσι στα τέλη του 19ου αιώνα καλλιεργήθηκε συστηματικά στην Αίγινα, όπου βρήκε ιδανικές συνθήκες: κλίμα, έδαφος και ήλιο σχεδόν όλο τον χρόνο. Ο καρπός που παλιά συνόδευε τα βασιλικά τραπέζια της Ανατολής, βρήκε εδώ ένα νέο σπίτι και μια νέα ταυτότητα, με άρωμα Αιγαίου.

Το pistachio ως παγκόσμιο trend

Αν πριν λίγα χρόνια το φυστίκι ήταν απλώς ένα ακόμα “ξηροκάρπι”, σήμερα έχει μετατραπεί σε σύμβολο πολυτέλειας. Το pistachio gelato θεωρείται πλέον premium επιλογή, ενώ τα pistachio lattes κατακλύζουν τα καφέ του Λονδίνου και της Νέας Υόρκης. 

Η νέα φρενίτιδα βέβαια ήρθε από το Ντουμπάι, όπου το λεγόμενο Dubai chocolate έγινε viral στα social media, με στρώσεις από σοκολάτα και καταϊφι να γεμίζουν τα feeds με υποσχέσεις για “ultimate indulgence”. Από εκεί, η τάση ταξίδεψε παντού, στην Ευρώπη, στην Ασία, ακόμα και στα ελληνικά patisseries, που σήμερα πειραματίζονται με κάθε λογής γλυκίσματα με γεύση φυστίκι.

Ο χρυσός καρπός της Αίγινας

Πίσω από τη μόδα, υπάρχει μια πραγματικότητα πιο… γήινη. Το φυστίκι αποτελεί βασικό οικονομικό πυλώνα για την Αίγινα, με εκατοντάδες οικογένειες να ασχολούνται με την παραγωγή, τη μεταποίηση και το εμπόριο του καρπού.

Η καλλιέργειά του στην Αίγινα ξεκίνησε γύρω στο 1890, όταν οι πρώτες ποικιλίες έφτασαν από τη Συρία. Γρήγορα όμως, το μικροκλίμα έδωσε καρπούς με μοναδική γεύση και ένταση. Το αποτέλεσμα ήταν τόσο ξεχωριστό που το 1996 το “Φυστίκι Αιγίνης” απέκτησε επίσημα την ένδειξη Π.Ο.Π. (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης).

Σήμερα, ο καρπός αυτός είναι κομμάτι της ταυτότητας του νησιού. Κάθε Σεπτέμβριο, το Φεστιβάλ Φυστικιού Αίγινας γεμίζει τους δρόμους με πάγκους, μυρωδιές και ιστορίες. Ντόπιοι παραγωγοί, ζαχαροπλάστες και καλλιτέχνες γιορτάζουν αυτό που στην ουσία τους ενώνει: έναν μικρό, πολύτιμο σπόρο που τρέφει όχι μόνο το νησί, αλλά και τον πολιτισμό του.

Παρά τις δυσκολίες, το φυστίκι Αιγίνης παραμένει σημείο αναφοράς για την ποιότητά του. Οι μικρές επιχειρήσεις που παράγουν φυστικοβούτυρα, πάστες ή γλυκά με βάση τον τοπικό καρπό συμβάλλουν στην αναγέννηση της αγροτικής ταυτότητας του νησιού και ταυτόχρονα συστήνουν τον ελληνικό πλούτο στο διεθνές κοινό.

Από τα χωράφια του Σαρωνικού μέχρι τις βιτρίνες του Ντουμπάι, το φυστίκι Αιγίνης αποδεικνύει ότι η γεύση δεν χρειάζεται φανφάρες αλλά αυθεντικότητα. Και σε αυτό, η Αίγινα είναι αξεπέραστη.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Life