Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πώς θα σας φαινόταν εάν ένα "έξυπνο" σπίτι καταλάβαινε την ψυχολογίας σας ή σας έβρισκε τα κλειδιά; Το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας πρωτοπορεί

Πώς θα σας φαινόταν εάν ένα "έξυπνο...

Εγκαινιάζεται αύριο το «έξυπνο σπίτι» στην Ναύπακτο

Σε μια πλήρως εξοπλισμένη οικία 60 m² μέσα στην Παπαχαραλάμπειο Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη βρίσκονται εγκατεστημένες τεχνολογίες αιχμής της «έξυπνης κατοικίας».  Ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος Νικόλαος Βώρος μίλησε «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7» για τη πρότυπη οικία αυτόνομης διαβίωσης τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα χώρο επίδειξης των τεχνολογιών και ένα χώρο ανάπτυξης νέων τεχνολογιών και εκπαίδευσης των φοιτητών του τμήματος.

Μάλιστα το κοινό, που θα βρεθεί αύριο στην Παπαχαραλάμπειο Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ναυπάκτου στις 7 το απόγευμα θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει σε πρώτη παρουσίαση μια τεχνολογία, μέσω της οποίας τα έπιπλα, που υπάρχουν στα σπίτια μας, πως γίνονται…"έξυπνα":

«Υπάρχει η υποδομή, όλο το τμήμα της διαχείρισης , της πληροφορίας των αλγορίθμων είναι δουλειά, που έχει αναπτυχθεί αποκλειστικά από το τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος. Τα έπιπλα με ένα τρόπο, που δεν μας ενοχλούν, επικοινωνούν μεταξύ τους με τεχνολογίες δικτύων αισθητήρων, και μπορούν να εντοπίζουν πράγματα στο σπίτι.

Για παράδειγμα έχω χάσει τα κλειδιά μου. Λες, «πού είναι τα κλειδιά μου;» και δίνεται η δυνατότητα με την τεχνολογία, που έχουμε αναπτύξει, να τα ψάχνει μέσα στο σπίτι . Με μια εφαρμογή αναζήτησης τα βρίσκει και σου λέει, για παράδειγμα, ότι είναι δίπλα στο μαξιλάρι στο υπνοδωμάτιο.»

Το παρών στα εγκαίνια θα δώσει και το γνωστό σε όλους μας ρομπότ, ο Ζαχαρίας:

«Ο ένοικος του σπιτιού είναι ένα μικρό ρομπότ. Δεν έχει σκοπό να βοηθήσει, υπό την έννοια ότι θα πέσει κάποιος και θα τον σηκώσει, δεν έχει αυτή την δυνατότητα. Έχει αυτή της διακριτικής και μη παρεμβατικής παρακολούθησης. Ακολουθεί τον ηλικιωμένο διακριτικά σε μια απόσταση μέσα στο σπίτι, χωρίς να παρεμβαίνει στην καθημερινότητά του και σε περιπτώσεις προβλήματος, απλά ενημερώνει μέσω του «έξυπνου σπιτιού», με το οποίο είναι σε συνεχή αλληλεπίδραση με τους οικείους ή τους γιατρούς.

Για παράδειγμα, εάν ο παππούς ή η γιαγιά το πρωί άργησε να σηκωθεί περισσότερο από το συνηθισμένο από το κρεβάτι του, εάν ο ρυθμός, που περπατά είναι αργός, αυτό ενδεχομένως να σημαίνει κάτι. Είναι σενάρια, που τα έχουν βγάλει ειδικοί γιατροί σε κέντρα αποκατάστασης ή κλινικές, που συνεργαζόμαστε στο συγκεκριμένο έργο.»

Όπως σημειώνει ο κ. Βώρος η όλη δράση είναι ένα πρώτο βήμα. Το «έξυπνο σπίτι» στην περιοχή της Ναυπάκτου είναι ένας χώρος επίδειξης και εξέλιξης της τεχνολογίας. Για να πάει όμως από το ερευνητικό στάδιο στο εμπορικό χρειάζονται κάποιες εταιρείες, οι οποίες θα αναλάβουν να πάνε την τεχνολογία αυτή στο επόμενο βήμα. Στην  κοινοπραξία του έργου RADIO υπάρχουν εταιρείες, οι οποίες συμμετέχουν ενεργά, εκ των οποίων μια είναι και από την Πάτρα.

Το εργαστήριο έχει αναπτυχθεί στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού έργου RADIO που χρηματοδοτείται από το Horizon 2020 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και υποστηρίζεται μέσω χορηγιών από σημαντικές Ευρωπαϊκές εταιρίες που δραστηριοποιούνται σε συναφείς τεχνολογικές περιοχές. Πώς θα είναι όμως τα σπίτια του μέλλοντος την επόμενη δεκαπενταετία;

«Οι τεχνολογίες, που ξέρουμε σήμερα είναι ότι μπαίνουμε στο σπίτι και ανάβουν τα φώτα ή κάποιες άλλες λειτουργίες. Ερευνητικά υπάρχει μια καινούργια τάση, το λεγόμενο «affective computer».

Προσπαθούν μέσω τεχνολογίας παρακολούθησης ατόμων, είτε με ηχητικά είτε με βιοαισθητήρες να εντοπίσουν την ψυχολογική κατάσταση του ανθρώπου. Θα έλεγα ότι το σπίτι σε 15 με 20 χρόνια θα μπορεί να αντιλαμβάνεται την ψυχολογική μας κατάσταση και αν είμαστε πολύ στεναχωρημένοι, να παίζει μια ωραία μουσική για να μας χαλαρώσει.

Τέτοια σενάρια δεν είναι πολύ μακριά. Η Google  για παράδειγμα είναι ένα σενάριο, που το δουλεύει την τελευταία διετία με τριετία, άρα η κατεύθυνση είναι προς τα εκεί . Τώρα πόσο γρήγορα θα πάμε ή πόσο θα αποδειχθούν επιτυχημένα αυτά στην πράξη, είναι ένα ερώτημα.»

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις