Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

FOOD

/

Ετοιμάζουμε το μενού των Χριστουγέννων - Γαλοπούλα vs Χοιρινό

Ετοιμάζουμε το μενού των Χριστουγέννων -...

Μαγειρεύοντας με την Ανδριάνα Φοή

Η ΓΕΥΣΗ ΤΗΣ ΧΑΡΑΣ !!!
Ξεκινώντας από σήμερα και μέχρι την Πρωτοχρονιά , η στήλη μας θα είναι ένα καλεντάρι γεμάτο γεύση γιορτινή. Γεύση που δεν θα περιοριστεί μόνο σε συνταγές, αλλά θα μας ταξιδέψει στην χαρά των γιορτών μέσα από τις προτάσεις μας, με διαφορετικά μενού, με γνωριμία με τις λαμπερές φυσαλίδες των ελληνικών αφρώδη οίνων, με δώρα έκπληξη για γαστρονομικές απολαύσεις.
Ακόμα θα σας ψιθυρίσουμε τα μυστικά για τα πιο επιτυχημένα μελομακάρονα και κουραμπιέδες. Θα φτιάξουμε μαζί στολίδια για το δέντρο αλλά και μικρά δωράκια από καρδιάς για τα αγαπημένα μας πρόσωπα.
Ας μην αφήσουμε την πραγματικά δύσκολη κατάσταση που βιώνουμε όλοι μας να μας κλέψει αμαχητί την γαλήνη και την χαρά των ημερών που έρχονται. Ας μπούμε λίγο στην κουζίνα να μυρίσει το σπίτι μας βούτυρο, μπαχαρικά και μέλι.
Θα μελώσει και η καρδιά μας, θα χαρούμε μαζί με τα παιδιά και τους φίλους μας και θα δαπανήσουμε απολύτως λιγότερα χρήματα. Ας αρχίσει η γιορτή, και ας γυρίσουμε λίγο στα παιδικά μας χρόνια που «κάποιος άλλος σκηνοθετούσε την γιορτή μας» όπως τόσα ωραία τραγουδάει ο Διονύσης Σαββόπουλος, και ας γίνουμε εμείς τώρα οι σκηνοθέτες της πιο ωραίας γιορτής του χρόνου.

ΧΟΙΡΙΝΟ VS ΓΑΛΟΠΟΥΛΑΣ
Ξεκινάμε λοιπόν, με μία πρόταση για το εορταστικό μενού που ελπίζω να εκθρονίσει την γαλόπουλα από το τραπέζι των Χριστουγέννων. Άλλωστε πριν την έλευση αυτής της ξενόφερτης συνήθειας το Χριστουγεννιάτικο έδεσμα στο ελληνικό τραπέζι, κυρίως στην ηπειρωτική χώρα ήταν το χοιρινό.
Κάθε αγροτική οικογένεια εξέτρεφε ένα γουρουνάκι, το οποίο εξασφάλιζε το κρέας και το λίπος για όλη την χρονιά. Το έσφαζαν παραμονές των γιορτών ακoλουθώντας την μακραίωνη παράδοση των χοιροσφαγίων, ένα ρωμαϊκό έθιμο που πέρασε στους βυζαντινούς χρόνους και ήταν ζωντανό στην ελληνική επαρχία έως και το τέλος της δεκαετίας του πενήντα.
Τις τρεις προηγούμενες δεκαετίες η γαλόπουλα είχε κατακλύσει τα ελληνικά τραπέζια, ευτυχώς όμως το χοιρινό φαίνεται να παίρνει πάλι την τιμητική θέση που του αξίζει.
Μία φίλη της στήλης μας έκανε δώρο και το εξής χιουμοριστικό σχόλιο για την γαλοπούλα:
Γαλοπούλα: η αδιάφορη φίλη του ουρανίσκου, που πρέπει na πλαισιώσεις με 100 είδη γέμισης, σάλτσες, πατάτες, σαλάτα, τυριά και τοy φιδιού το γάλα, προκειμένου να ξεχάσεις το γεγονός ότι μόνη της είναι λιγότερο γευστική απ’ το μέσο χαρτί κουζίνας! ! !
Η συνταγή που σας προτείνω με το χοιρινό καρέ είναι επίσημη αλλά και απλή στο μαγείρεμα της, με λίγα υλικά μεν, εντυπωσιακή δε και με όλα τα μυστικά για το τέλειο αποτέλεσμα.
Επίσης για το ορεκτικό, ας πρωτοτυπήσετε και σερβίρετε στους καλεσμένους σας τα αχλάδια με το ελληνικό προσούτο. Η ελαφρώς στυφή γεύση του αχλαδιού θα μαλακώσει από το κόκκινο κρασί και θα ταιριάξει αρμονικά με το πικάντικο του προσούτο.
Σερβίρετε μια πλούσια σαλάτα με πρασινάδες, καρύδια και ρόδια σύμβολα ευζωίας, και μια βινεγκρέτ με πετιμέζι !!!
Ας αρχίσει η γιορτή, με πρώτο μας καλεσμένο την αγάπη.
Καλές και χαρούμενες γιορτές για όλους μας.

ΚΑΡΕ ΧΟΙΡΙΝΟΥ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΩΝ

Χρόνος Προετοιμασίας 15’ –Χρόνος Ψησίματος 55’, 45’ - Μέτριας Δυσκολίας

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 6 ΑΤΟΜΑ


● 1 καρέ χοιρινού (όλες οι μπριζόλες μαζί)

● Αλάτι

● Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

● Χυμός από 1 πορτοκάλι, 1 γκρέιπ φρουτ και από 4-5 μανταρίνια

● 100 γρ μουστάρδα (Dijon) ή με σιναπόσπορους

● 80 γρ. ζάχαρη καστανή

● 2 πορτοκάλια καθαρισμένα και κομμένα σε ροδέλες

● 1 πακέτο γαρίφαλα

● 250 ml ζωμός κοτόπουλου σπιτικός ή βιολογικός κύβος.

● 80 γρ. βούτυρο

● Λίγο μοσχοκάρυδο

Για τις πατάτες

● 2 κιλά μικρές πατάτες κομμένες στη μέση

● 1 φλ. τσαγιού έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

● ½ φλ. τσαγιού χυμό εσπεριδοειδών

● ½ φλ. τσαγιού ζωμό κοτόπουλου

● 1 κ.σ. από το μείγμα μουστάρδας - ζάχαρης

● Αλάτι

● Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ζητάμε από τον χασάπη να μας ετοιμάσει το καρέ όπως φαίνεται στη φωτογραφία Νο 1, δηλαδή να μας αφαιρέσει από το καρέ το κόκκαλο κάτω από τις μπριζόλες ώστε να κόβονται με το μαχαίρι όταν ψηθούν και να μας αφαιρέσει το κρεατάκι περιμετρικά από τα κόκκαλα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 ο C.
Αλατοπιπερώνουμε το καρέ και το βάζουμε στο ταψί μαζί με το χυμό των εσπεριδοειδών.
Τυλίγουμε τα κοκαλάκια με αλουμινόχαρτο για να μην ξεροψηθούν πολύ από την αρχή και αφήνουμε στον φούρνο για 20’-25’. Στην διάρκεια του ψησίματος «λούζουμε» με ένα κουτάλι το κρέας με τα υγρά του ταψιού.
Σ’ ένα μπολ ανακατεύουμε τη μουστάρδα με τη ζάχαρη, βγάζουμε το κρέας από τον φούρνο και το αλείφουμε με το μείγμα. Στη συνέχεια στρώνουμε το στο κρέας τις ροδέλες του πορτοκαλιού καρφώνοντάς τες με τα γαριφαλόκαρφα.
Συμπληρώνουμε με χυμό από τα εσπεριδοειδή και ζωμό κοτόπουλου και συνεχίζουμε το ψήσιμο στον φούρνο για άλλα 30’-35’.
Για μην ξεροψηθούν τα πορτοκάλια τα τυλίγουμε περιμετρικά με αλουμινόχαρτο, το οποίο αφαιρούμε 5’ πριν το τέλος για να πάρουν ωραίο χρώμα.
Επίσης, στην διάρκεια του τελευταίου ψησίματος «λούζουμε» με ένα κουτάλι το κρέας με τα υγρά του ταψιού.
Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο, τυλίγουμε το κρέας όλο με αλουμινόχαρτο και το κρατάμε ζεστό.
Σουρώνουμε τη σάλτσα μ’ ένα λεπτό σουρωτήρι. Σ’ ένα μικρό κατσαρολάκι βράζουμε την σάλτσα μέχρι να πήξει. Λίγο πριν το τέλος χαμηλώνουμε πολύ την φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο, ανακατεύοντας συνεχώς. Με αυτόν τον τρόπο η σάλτσα μας θα δέσει και θα αποκτήσει βελούδινη υφή.

Για τις πατάτες

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 o C. Βάζουμε τις πατάτες μας σ’ ένα ταψί που τις χωράει ακριβώς. Τις αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε όλα τα υγρά και το μείγμα μουστάρδας - ζάχαρης, τις περιχύνουμε με το λάδι και τις ανακατεύουμε πολύ καλά με τα χέρια μας.
Ψήνουμε για περίπου 45’. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος τις ανακατεύουμε 2-3 φορές προσεκτικά μην λιώσουν.

Πρόταση Σερβιρίσματος:

Μεταφέρουμε όλο το καρέ χοιρινού σε μία πιατέλα και προσθέτουμε περιμετρικά τις πατατούλες. Μ’ ένα πινέλο αλείφουμε το καρέ με λίγη από την σάλτσα μας.
Συνοδεύουμε το καρέ με την σάλτσα σερβιρισμένη σε ένα μπολ.

TIPS

Το ίδιο φαγητό μπορεί να γίνει μ’ ένα ολόκληρο μπούτι χοιρινού το οποίο θα έχετε ζητήσει από τον χασάπη να σας το ξεκοκαλίσει.
Επίσης, αντί για τις πατάτες μπορεί να συνοδευτεί με δύο ειδών ρύζια, λευκό και καφέ.

Τι πίνουμε

Συνοδεύουμε με ένα κόκκινο κρασί Cabernet, παλαιωμένο, όπως η Νέα Δρύς Αντωνόπουλου.

ΑΧΛΑΔΙΑ ΜΕ ΠΡΟΣΟΥΤΟ & ΔΙΑΦΟΡΑ ΠΙΠΕΡΙΑ

Χρόνος Προετοιμασίας 15’ – Εύκολη

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 6 ΑΤΟΜΑ


● 5 αχλάδια (όχι πολύ ώριμα και μαλακά)

● 100 γρ.Ελληνικό προσούτο Στρεμμένου

● 1 φλ. κρασί κόκκινο ξηρό

● Διάφορα πιπέρια (λευκό, ροζ, πράσινο, μαύρο)

● Ανθός αλατιού

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ξεφλουδίζουμε τα αχλάδια, ένα το κρατάμε ολόκληρο με το κοτσάνι και κόβουμε τα υπόλοιπα κατά μήκος σε τριγωνικές φέτες.
Προσπαθούμε να κρατήσουμε μία φέτα από κάθε αχλάδι με το κοτσανάκι.
Σ’ ένα ανοιχτό μπολ βάζουμε το κρασί και τα πιπέρια και βουτάμε τα αχλάδια για μερικά λεπτά. Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε σε μια απορροφητική πετσέτα για να στραγγίξουν.
Κόβουμε κάθε φέτα προσούτο σε δύο μακρόστενα κομμάτια. Στη συνέχεια τυλίγουμε τη κάθε φέτα αχλαδιού με το προσούτο.
Επίσης, τυλίγουμε και το ολόκληρο αχλάδι περιμετρικά με προσούτο.

Πρόταση Σερβιρίσματος:
Σε μία πιατέλα τοποθετούμε στο κέντρο το ολόκληρο αχλάδι και περιμετρικά τις φέτες.
Τρίβουμε από πάνω φρέσκο πιπέρι.

TIP

Είναι ένα πιάτο που μπορεί να σερβιριστεί και σε ένα Χριστουγεννιάτικο μπουφέ.

Τι πίνουμε;


Ένα ξηρό λευκό κρασί Moschato Di Rio από την Αχαιών Οινοποιητική.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Life