Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Οι αγρότες της Ηλείας κινητοποιούνται και διεκδικούν - Την Πέμπτη θα βγουν στους δρόμους

Οι αγρότες της Ηλείας κινητοποιούνται κα...

Είναι αποφασιμένοι να πάρουν αυτά που ζητούν

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων νομού Ηλείας και οι αγροτικοί της σύλλογοι, καλούν τους αγροτοκτηνοτρόφους του νομού να πάρουν μαζικά μέρος την Πέμπτη 28 Ιουλίου στις 9:30 το πρωί στον κόμβο Αγίου Γεωργίου, με τα αγροτικά τους μηχανήματα, ως αφετηρία της έναρξης του νέου κύκλου κινητοποιήσεων με διαμαρτυρία σε δημόσιες υπηρεσίες, που έχουν άμεση συνάφεια με τον αγροτικό κόσμο.

Αποφασίστηκε πιο οργανωμένα και συντονισμένα να δωθεί η μάχη της επιβίωσης με την συγκρότηση δεκάδων νέων αγροτικών συλλόγων και επιτροπών αγώνα σε όλο τον νομό, το δυνάμωμα και ουσιαστική λειτουργία όσων υπάρχουν. Ο μοναδικός δρόμος είναι πλέον ο δρόμος του αγώνα, σύμφωνα με τους αγρότες, γι’ αυτό η Ομοσπονδία  αποφάσισε ομόφωνα να στηρίξει τις αποφάσεις της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων.

Την Παρασκευή 15/7 έγινε η διευρυμένη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Ηλείας μαζί με μέλη διοικητικών συμβουλίων των αγροτικών συλλόγων της. Στην συνεδρίαση έγινε ξεκάθαρη η ανάγκη της ενότητας των αγροτοκτηνοτρόφων και στο νομό Ηλείας, με βάση τις αποφάσεις που πήρε το Συντονιστικό Όργανο των 69 μπλόκων, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Βέροια  το Σάββατο 9/7.

Για να μπορέσει το κίνημα με μεγαλύτερη ακόμα δυναμική να διεκδικήσει και να καταφέρει όλα αυτά που σήμερα βαραίνουν τις πλάτες του αγρότη και τον οδηγούν στην εξαθλίωση, την φτωχοποίηση και τον αφανισμό.

Αναλύθηκαν οι επιβαρύνσεις που προκύπτουν από την πρόσφατη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ, αλλά και αυτές που θα ακολουθήσουν στην συνέχεια με την εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού νόμου και κάνει επιτακτικότερο το πάγιο αίτημά μας για δωρεάν και πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους ανεξαιρέτως, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. 

Θέματα της φορολογίας, της αύξησης του ΦΠΑ στα εφόδια, του ΕΝΦΙΑ, του φόρου στο κρασί  και μια σειρά από άλλες επιβαρύνσεις, που κάνουν δυσβάσταχτη ακόμη και την ίδια την επιβίωση των αγροτικών νοικοκυριών αναλύθηκαν ιδιαιτέρως.
Ζητήματα με την μη έγκαιρη εκτίμηση των ζημιών του ΕΛΓΑ επειδή η κυβέρνηση δεν έλυσε το πρόβλημα  που αφορά τα έξοδα μετακίνησης των γεωπόνων εκτιμητών  του Οργανισμού  και έχουν άμεση επίπτωση στους πληγέντες αγρότες. Τέθηκε στη συζήτηση ακόμα ο αναχρονιστικός- αντιαγροτικός κανονισμός λειτουργίας του ΕΛΓΑ, που είναι απαγορευτικός με τα χρονικά όρια που βάζει στο να αποζημιώνονται όλες οι καλλιέργειες καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου.

Υλοποιείται ο διαχωρισμός σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότη με βάση το 51% του εισοδήματος που σημαίνει ότι κι άλλοι πολλοί μικροκαλλιεργητές και μικροεισοδηματίες αγρότες που, επειδή το αγροτικό τους εισόδημα είναι πολύ μικρό και δεν μπορούν να ζήσουν, μ' αυτό, τις οικογένειές τους, αναγκάζονται να κάνουν κι άλλες δουλειές, θα αποκλειστούν από τις επιδοτήσεις/ενισχύσεις κι όλα τα άλλα υποβοηθητικά για τους αγρότες μέτρα.

Το οργανωμένο αγροτικό κίνημα, με τους αγώνες του στα μπλόκα, αντιπάλεψε αυτόν το διαχωρισμό, τον οποίο προωθούν η ΕΕ και η κυβέρνηση και πρόβαλλαν ως βασικό τους αίτημα τα άλλα μπλόκα που εκπροσωπούσαν τα συμφέροντα των μεγαλοαγροτών - μεγαλοεπιχειρηματιών, γιατί αποτελεί εργαλείο για πιο μαζικό και πιο γρήγορο ξεκλήρισμα μικρομεσαίων αγροτών, ώστε να προχωρήσει η συγκέντρωση της γης, της παραγωγής και της εμπορίας των αγροτικών προϊόντων σε λίγα χέρια μεγαλοεπιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό τομέα. Υπέρ αυτού του διαχωρισμού έχει ταχθεί, πολλές φορές, η ΝΔ -το συμπεριέλαβε και στις 11 προτάσεις της για τους αγρότες- και είναι ψεύτικη και υποκριτική η τωρινή "κριτική" της προς την κυβέρνηση γι' αυτό το ζήτημα.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις