Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPOTLIGHT

/

Ο Ηλίας Μαμαλάκης έρχεται στο TEDx Patras και δηλώνει: "Όταν αγαπάς κάτι το μελετάς και το προχωράς- Η κρίση δημιουργεί ευκαιρίες"

Ο Ηλίας Μαμαλάκης έρχεται στο TEDx Patra...

"Δεν μπορούμε να τα περιμένουμε όλα από τους άλλους"

Έχει σπουδάσει Οικονομικά όμως τον κέρδισαν τα τρόφιμα και η κουζίνα. Έχει εργαστεί ως σύμβουλος επιχειρήσεων που ασχολούνται με την τροφή, έχει γράψει 4 βιβλία, τώρα συνεργάζεται με τον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» γνωστό όμως στο ευρύ κοινό, που τον αγάπησε και τον αγκάλιασε, έγινε μέσα από τις τηλεοπτικές του εκπομπές.

Ο λόγος φυσικά για τον Ηλία Μαλάκη ο οποίος αύριο Σάββατο 14 Μαΐου επισκέπτεται την αχαϊκή πρωτεύουσα καθώς θα είναι ένα εκ των ομιλητών του TEDx Patras 2016. Ο αγαπημένος και πολυπράγμων μάγειρας, στις 12:00 το μεσημέρι, θα αναλύσει τις δυνατότητες σύζευξης της Γεωργίας και του Τουρισμού.

«Συνήθως στα TEDx προσπαθούμε να πάρουμε την προσωπική μας εμπειρία και το προσωπικό μας βίωμα στην καθημερινή ζωή και πώς μας βοήθησε αυτό να εξελιχθούμε και να δώσουμε καινούργιες ιδέες για δράση στην κοινωνία.

Από την πλευρά τη δική μου αυτό θέλω να κάνω, δηλαδή να συνδέσω την εμπειρία που έχω από την γαστρονομία, με την γεωργία και τον τουρισμό. Είναι δύο πύλες ανάπτυξης, οι μοναδικές κατά την γνώμη μου, οι οποίες δεν χρειάζονται επενδύσεις και μπορούν να αποφέρουν πολύ μεγάλα κέρδη για το εθνικό σύνολο.

Έτσι λοιπόν η γεωργία, η μικρή παραγωγή, μαζί με τα τοπικά ξενοδοχεία, τα μικρά ταβερνάκια, τους μπακάληδες, τους μανάβηδες, εάν αλληλοϋποστηριχτούν μπορούν να δώσουν ένα πολύ μεγάλο βήμα και ώθηση στην οικονομία της χώρας και να ξεφύγουμε από πολλά δεινά που έχουμε αυτή την στιγμή», σημείωσε, μιλώντας το πρωί της Παρασκευής «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7», σχετικά με την παρέμβαση που θα κάνει στο  TEDx Patras.

Αναφερόμενος στην αγροτική παραγωγή της περιοχής μας αλλά και συνολικότερα της χώρας υπογράμμισε ότι γενικά όλη η Ελλάδα είναι μια αγροτική χώρα, δεν την  άφησαν ποτέ να γίνει βιομηχανία. «Κάποιες εποχές όμως οι επιδοτήσεις και άλλα τινά έκαναν τους αγρότες να τεμπελιάσουν. Έτσι έχουμε φθάσει σήμερα στο σημείο το 35% των καλλιεργήσιμων γαιών να είναι ακαλλιέργητες υπό την έννοια ότι εάν κάποιος έβαζε ένα τρακτέρ να τα καλλιεργήσει αυτά θα είχαμε ένα πάρα πολύ μεγάλο πλεονέκτημα. Κι εδώ είναι η αφύπνιση, δεν μπορούμε να τα περιμένουμε όλα από τους άλλους, αλλά πρέπει να κάνουμε κι εμείς κάτι, για τον εαυτό μας καταρχήν αλλά και για τον γείτονά μας που είναι πολύ σημαντικό».

Σχολιάζοντας την ποιότητα των πρώτων υλών που παράγοντες στην Ελλάδα σε σύγκριση και με των υπόλοιπων χωρών που έχει επισκεφθεί κι έχει μαγειρέψει ήταν ξεκάθαρος: «Δεν έχω να πω κάτι υπέρ των ξένων υλικών, εγώ έχω να σας πω ότι η Ελλάδα είναι, αντικειμενικά, η καλύτερη παραγωγός φρουτολαχανικών, έχει εξαιρετική ποιότητα, αυτό είναι το σίγουρο. Εμείς ως Έλληνες τρώμε τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά στην Ευρώπη ολόκληρη, έχουμε εξαιρετική πρώτη ύλη και έχουμε μια κουζίνα η οποία χαρακτηρίζεται από την σφραγίδα της Μεσογείου. Βασίζεται κατά βάση στο ελαιόλαδο και που έχει πολύ λίγο κρέας και θεωρείται από τις πιο υγιεινές του κόσμου.

Άρα λοιπόν δεν έχω να ζηλέψω τίποτε και ούτε θέλω να αξιοποιήσω αυτά που είναι στο εξωτερικό, θέλω να αξιοποιήσω αυτά που έχω εγώ εδώ. Θέλω το καλοκαίρι να κάνω ένα ωραίο ιμάμ στις ταβέρνες που να έχει ελαιόλαδο και όχι ηλιέλαιο, θέλω φέτα αληθινή κι όχι λευκό τυρί».

Μιλώντας για τη μεσογειακή διατροφή παραδέχθηκε ότι τα τελευταία χρόνια στην χώρα μας έχει, σε ένα βαθμό, εγκαταλειφθεί από τους ίδιους του Έλληνες και πρόσθεσε: «Το μοντέλο της μεσογειακής διατροφής της Κρήτης ως μοντέλο ισχύει αλλά καταγράφηκε τη δεκαετία του ’50 τότε που η Κρήτη ήταν ακόμα μια φτωχή περιοχή και τρεφόταν με όσπρια, δημητριακά, κρυθαροκουλούρες, ελαιόλαδο και τα τοπικά προϊόντα.

Πέρασαν τα χρόνια και η ευημερία άρχισε να ανεβαίνει, μπήκε και η τηλεόραση στη μέση. Τώρα οι Κρητικοί τρώνε κάθε μέρα κρέας, ενώ τότε έτρωγαν μια φορά το μήνα. Αυτή την στιγμή το ίδιο το μοντέλο δεν εφαρμόζεται στην ίδια την Κρήτη αλλά σαν διατροφικό μοντέλο είναι ότι καλύτερο με βάση τα δημητριακά, μετά φρούτα και λαχανικά, μετά τα «ελαφριά» κρέατα όπως το κοτόπουλο- κουνέλι και μια φορά το μήνα το μοσχάρι».

Για το κομμάτι των «Ευκαιριών» (είναι και το κεντρικό θέμα του φετινού TEDx Patras) υποστήριξε ότι, όχι μόνο στο κομμάτι της μαγειρικής που είναι το δικό του αντικείμενο, αλλά και σε άλλους τομείς, για κάποιον που θέλει να δουλέψει, η κρίση μπορεί να δημιουργήσει ευκαιρίες. «Το βλέπω σε καθημερινή βάση στην γειτονιά μου, στην περιοχή μου, στις επαγγελματικές μου σχέσεις. Όλοι ψάχνονται, ψάχνουν να βρουν ένα μικρό κεφάλαιο για να δημιουργήσουν μια δουλειά διαφορετική.

Δυστυχώς, το μειονέκτημα που έχει η Ελλάδα αυτή την στιγμή είναι, ότι  αν κάποιος έχει μια πρωτότυπη ιδέα και την στήσει, μέσα σε ένα χρόνο θα υπάρχουν άλλα 10, ενώ θα έπρεπε ο καθένας να βάλει αυτό που αγαπάει, αυτό που ποθεί, να το κάνει δουλειά και να το προχωρήσει μπροστά.

Είναι νέοι που βασίζουν τη ζωή τους σε μια βλακεία, δεν είναι έτσι, πρέπει να το σκεφτεί κανείς πρώτα. Εγώ όταν είναι να κάνω κάτι, περισσότερες ημέρες δαπανώ για να το σκεφτώ παρά για να το κάνω. Εάν το έχω σκεφτεί καλά, μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, το εκτελώ. Δεν μπορείς να μπεις στην εκτέλεση εάν δεν το έχεις οργανώσει στο μυαλό σου και δεν το έχεις βάλει στο χαρτί με ένα μολύβι. Εκεί είναι το πρόβλημα των Ελλήνων», υπογράμμισε.

Τέλος για το πώς ένα απόφοιτος Οικονομικών έμπλεξε με την κουζίνα και την μαγειρική εξήγησε: «Η κουζίνα ήταν το χόμπι μου, η αδυναμία μου, η αγάπη μου. Μου δόθηκε πρώτα η ευκαιρία δημοσιογραφικά να το αρχίσω και σιγά-σιγά εξελίχθηκε σε ένα πολύπλοκο σχήμα. Έχω εργαστεί σαν σύμβουλος σε επιχειρήσεις που ασχολούνται με την τροφή,  έχω γράψει 4 βιβλία, έχω κάνει τηλεόραση και αυτή την στιγμή που μιλάμε δουλεύω στη βιομηχανία ως σύμβουλος γεύσης. Ήταν κάτι που το αγαπούσα πάρα πολύ και όταν αγαπάς κάτι το μελετάς και το προχωράς».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Spotlight