Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Τέμπη
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Βαρουφάκης σε Τσίπρα μετά τα Wikileaks: Αγαπητέ Αλέξη...

Βαρουφάκης σε Τσίπρα μετά τα Wikileaks: ...

Ανοικτή επιστολή του πρώην Υπουργού Οικονομίας στον πρωθυπουργό

«Αγαπητέ Αλέξη, σου απευθύνω τούτη την ανοιχτή επιστολή επειδή φοβάμαι ότι το σημαντικό κεφάλαιο των αποκαλύψεων των Wikileaks θα σπαταληθεί».

Με αυτή τη φράση ξεκινά την ανοιχτή επιστολή του προς τον Αλέξη Τσίπρα ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, την οποία φιλοξενεί η Εφημερίδα των Συντακτών.

«Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει ήπιο κομμάτι της τρόικας (το ευρωπαϊκό) και ανάλγητο (το ΔΝΤ). Tον Μάρτιο του 2015, όταν πληροφορούσα τον Ρέγκλινγκ πως, σύντομα, θα κληθούμε να επιλέξουμε μεταξύ τού να πληρώσουμε συντάξεις ή τη δόση του ΔΝΤ, μου απάντησε κοφτά: ''Να πληρώσετε το ΔΝΤ. Οι συντάξεις είναι η τελευταία προτεραιότητα!'' Η παρουσίαση λοιπόν του ΔΝΤ ως πιο ανάλγητου και της Επιτροπής ως πιο ήπιας είναι το μεγαλύτερο σφάλμα που μπορείς να κάνεις αυτήν τη στιγμή.

Το ότι το ΔΝΤ είναι ανάλγητο και κοινωνικά αναίσθητο δεν υπάρχει αμφιβολία. Επί δεκαετίες ''επισκέπτεται'' χώρες σε κρίση και χρησιμοποιεί την εξουσία του ''δανειστή ύστατης στιγμής'' ώστε να κατεδαφίσει μικρομεσαίες επιχειρήσεις, να συνθλίψει μισθούς, να προλεταριοποιήσει μεσοαστούς επαγγελματίες. Αυτή είναι η θεσμική λειτουργία του και γι’ αυτό το ήθελε η κ. Μέρκελ στην Ελλάδα.

Παράλληλα, όμως, το ΔΝΤ κατανοεί πως η συρρίκνωση μιας οικονομίας σε κρίση (που είναι ο στόχος του) απαιτεί και μείωση του χρέους της (καθώς όταν τα εισοδήματα καταρρέουν, τα τοκιζόμενα χρέη δεν μπορεί να αποπληρωθούν).

Σε χώρες που έχουν το νόμισμά τους, αυτό συνήθως γίνεται μέσω υποτίμησης (εφόσον οφείλεται στο ντόπιο νόμισμα). Στη δική μας απαιτείται κούρεμα, κάτι που ορίζει ρητά το καταστατικό του ΔΝΤ, αναγκάζοντας τον Τόμσεν (μετά έξι χρόνια παραβίασης του καταστατικού του ΔΝΤ) να θέλει πάση θυσία κούρεμα του χρέους μας».

Διαβάστε επίσης:

Αμεση σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών ζητεί ο Λεβέντης

Νέος γύρος διαπραγματεύσεων σήμερα υπό τη σκιά των διαρροών των Wikileaks

Δεκαεπτά ερωτήματα της Ζωής Κωνσταντοπούλου στον Αλέξη Τσίπρα μετά τις αποκαλύψεις των Wikileaks

Τσίπρας: Δεν θα αφήσουμε τον Τόμσεν να διαλύσει την Ευρώπη – Ολόκληρη η επιστολή του πρωθυπουργού στη Λαγκάρντ, μετά τις αποκαλύψεις των WikiLeaks

 

Πηγή

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις