Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ηλεία: Δόθηκε νερό από τον Ερύμανθο στα χωριά του Πύργου

Ηλεία: Δόθηκε νερό από τον Ερύμανθο στα ...

Ακολουθούν των Δ.Ε. Ιάρδανου και Βώλακος

Με πόσιμο νερό από το διυλιστήριο του Ερυμάνθου, υδροδοτούνται και επίσημα πλέον με καθυστέρηση ετών, όλα τα χωριά του πρώην δήμου Πύργου καθώς το έργο των συνδέσεων και οι εργασίες κατασκευής του αντλιοστασίου στον Ελαιώνα, ολοκληρώθηκαν. Μάλιστα, το αμέσως επόμενο διάστημα- τέλος Απρίλη- ολοκληρώνονται και οι συμπληρωματικές συνδέσεις με τα τοπικά διαμερίσματα των πρώην δήμων Ιάρδανου και Βώλακα καθώς οι δυσκολίες που είχαν προκύψει, ξεπεράστηκαν και σύντομα θα «τρέξει» καθαρό νερό και στα νοικοκυριά της περιοχής αυτής.


Τις ευχάριστες αυτές ειδήσεις, έδωσε χθες από το χώρο του νέου σύγχρονου αντλιοστασίου Ελαιώνα, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ Γιώργος Ανδριόλας χωρίς ωστόσο να κρύψει τη δυσαρέσκεια του για τις τεράστιες χρονικές καθυστερήσεις που σημειώθηκαν στην κατασκευή των έργων σύνδεσης. Όπως είπε, θα υπάρξει μια περίοδος προσαρμογής, περίπου δυο μηνών και ίσως χρειαστεί να γίνουν κάποιες παρεμβάσεις ή διορθώσεις.

«Τους τελευταίους έξι μήνες, έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια τόσο από τα συνεργεία της ΔΕΥΑΠ όσο και από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου προκειμένου οι δυο αυτές εργολαβίες που αφορούσαν συμπληρωματικά τα τοπικά διαμερίσματα των πρώην Δήμου Πύργου- Ιάρδανου και Βώλακα, να ολοκληρωθούν. Υπήρξαν αρρυθμίες που διορθώθηκαν διότι πράγματι, δεν είχε γίνει ένας σωστός σχεδιασμός. Όπως για παράδειγμα στο Κολύρι η μελέτη πήγαινε το νερό σε λάθος δεξαμενή ενώ στα Χανάκια ενώ προβλέπονταν να πάρουν νερό, εκ παραδρομής δεν είχε γίνει επέκταση του δικτύου μέχρι τη δεξαμενή. Όλα αυτά όμως, έχουν διορθωθεί».
Όπως εξήγησε η δεύτερη εργολαβία που αφορά τα χωριά των πρώην δήμων Ιάρδανου και Βώλακα, καθυστέρησε λόγω των κάπιταλ κοντρόλ που οδήγησαν την κοινοπραξία σε διακοπή των εργασιών διότι δεν πληρώνονταν οι λογαριασμοί της. «Η ομαλή ροή χρηματοδότησης επανήλθε πάλι από τα τέλη του Νοέμβρη. Πριν τη διακοπή το έργο είχε ολοκληρωθεί σε ποσοστό 97% και πλέον έχω τη διαβεβαίωση της κοινοπραξίας ότι άμεσα ολοκληρώνουν τις συνδέσεις και πως μέχρι τέλος Απρίλη τα χωριά αυτά θα έχουν πάρει νερό».


«Να διαφυλάξουμε το έργο»
Τη διαφύλαξη του έργου, ως «κόρη οφθαλμού» απ’ όλους τους δημότες- χρήστες του έργου, επισήμανε ακολούθως ο κ. Ανδριόλας. «Χρήστες του έργου είναι οι κάτοικοι των τοπικών διαμερισμάτων που όλα τα προηγούμενα χρόνια και ειδικά τα καλοκαίρια αντιμετώπιζαν σοβαρό πρόβλημα υδροδότησης. Θα πρέπει λοιπόν, να σεβαστούν και να προστατέψουν το έργο. Στην περίπτωση που δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα με τον Ερύμανθο, η πόλη του Πύργου που έχει και την Αύρα θα αντιμετωπίσει το μικρότερο πρόβλημα σε σχέση με αυτό που θα αντιμετωπίσουν τα χωριά». 
Επιπλέον, μίλησε και για το κόστος επεξεργασίας του νερού, επισημαίνοντας πως οι δημότες πρέπει να είναι συνεπείς με την πληρωμή των λογαριασμών τους ώστε να μην προκληθούν προβλήματα χρέους της ΔΕΥΑΠ. «Εάν δεν θέλουν το αμέσως επόμενο πρόβλημα μετά από τα σκουπίδια, να είναι και το νερό, τότε θα πρέπει όλοι να προσπαθούμε κατά το δυνατόν να πληρώνουμε και τους λογαριασμούς μας. Δεν μπορεί να υπάρχουν λογαριασμοί που έχουν τρία και τέσσερα και πέντε χρόνια να κινηθούν. Και πρέπει να το καταλάβουμε αυτό γιατί φανταστείτε κάποια στιγμή είτε λόγω κάποιου προμηθευτή στον οποίο χρωστάμε χρήματα π.χ. όπως είναι η ΔΕΗ στον οποίο χρωστά ο Ερύμανθος αυτή τη στιγμή, να κατεβάσει τους διακόπτες και να σταματήσει η παροχή νερού από τον Ερύμανθο. Τότε θα δημιουργηθούν μεγάλα προβλήματα. Θεωρώ πως ένα λογαριασμός της τάξης 10-15 ευρώ τον μήνα θα πρέπει αν όχι οι καταναλωτές να ανταποκρίνονται, ο λογαριασμός να κινείται, να υπάρχει κάποιο έναντι και το έναντι ασφαλώς δεν είναι μηδέν. Γιατί αν είναι μηδέν και αν εμείς οι πολιτικοί και οι αιρετοί καταλάβουμε πως δεν χρειάζεται πια να είμαστε αρεστοί, τότε το αμέσως επόμενο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει ο τόπος μας μετά τα σκουπίδια θα είναι το νερό. Ενώ θα μπορούσε να έχει έναν πανηγυρικό χαρακτήρα αυτή η παρουσίαση ίσως στεναχωρώ κάποιους και με τα απορρίμματα αυτό γινόταν τόσα χρόνια. Μας βόλευε να θάβουμε, δεν συμμορφωθήκαμε ποτέ με καινούργιες οδηγίες ή στις καινούργιες επιταγές που υπήρχαν γιατί δεν θέλαμε να αυξάνουμε τα τέλη ή οτιδήποτε και από ένα σημείο και μετά φτάσαμε τα σκουπίδια να τα πληρώνουμε χρυσάφι και να μην μιλάμε κιόλας. Αν θέλουμε να είμαστε προνοητικοί με το νερό, πρέπει να πούμε την αλήθεια στον κόσμο. Πρέπει να πούμε ότι υπάρχει ένα διυλιστήριο το οποίο πρέπει να μπορούμε να το πληρώνουμε προκειμένου να τρέχει νερό στις βρύσες μας. Και πρέπει να αντιληφθούμε όλοι ότι η λειτουργία της ΔΕΥΑ είναι καθαρά ανταποδοτική. Η ΔΕΥΑ δεν πληρώνεται από το κράτος, δεν υπάρχουν πόροι από το κράτος. Και θα πρέπει η ΔΕΥΑ να έχει έσοδα αν θέλουμε να έχουμε νερό».

Τέλος Ερυμάνθου
Ο κ. Ανδριόλας, ξεκαθάρισε πως το τέλος που έχει επιβληθεί στους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΠ αφορά την κάλυψη του κόστους λειτουργίας του εργοστασίου που ετησίως αγγίζει τις 900.000 ευρώ. «Τα χρήματα αυτά σε ένα μεγάλο βαθμό προέρχονται μέσα από αυτό το τέλος το οποίο το καλύπτει και ο δήμος Αρχαίας Ολυμπίας και ο δήμος Πύργου. Άρα αν ξαφνικά πούμε ότι δεν θα τα εισπράττουμε για να τα αποδώσουμε τότε από πού θα βρεθούν;».

«Μεγάλο έργο»
Την ικανοποίηση του, που επιτέλους ένα χρόνιο πρόβλημα των χωριών του πρώην Δήμου Πύργου επιλύεται, εξέφρασε ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Ελαιώνα Κώστας Μπαμπίλης χαρακτηρίζοντας το έργο «μεγάλο». Όπως είπε, το νερό από τον Ερύμανθο έχει ήδη δοθεί στο χωριό μέσω του δικτύου που έχει κατασκευαστεί και προς στιγμής φαίνεται πως έχει ομαλή κυκλοφορία. «Βρισκόμαστε σε στενή συνεργασία με την ΔΕΥΑΠ ώστε αν παρουσιάσει κάποιο πρόβλημα το δίκτυο να το εστιάσουμε και να επέμβουμε αμέσως. Έχει ξεκινήσει η υδροδότηση και όλα βαίνουν ομαλά μέχρι στιγμής».

εφημερίδα Πρωινή

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις