Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Πύργος: Καθολικό αίτημα παράτασης της διαβούλευσης για τον Κυπαρισσιακό κόλπο

Πύργος: Καθολικό αίτημα παράτασης της δι...

Σύσκεψη φορέων της Ηλείας

Την αναγκαιότητα της παράτασης της διαβούλευσης για το Προεδρικό Διάταγμα του Κυπαρισσιακού Κόλπου επισήμαναν χθες  το βράδυ όλοι οι φορείς της Ηλείας, στην ευρεία σύσκεψη που υλοποιήθηκε στο μικρό συνεδριακό του κτιρίου της Π.Ε. Ηλείας, με πρωτοβουλία του αντιπεριφερειάρχη Ηλείας, Γ. Γεωργιόπουλου.

Άπαντες ανέφεραν ότι το χρονικό διάστημα των 12 ημερών αποδεικνύεται ανεπαρκές για να αναπτυχθεί ουσιαστικός διάλογος επί του προσχεδίου και τόνισαν ότι θα πρέπει να διεξαχθεί –είτε στην Ηλεία είτε στην Αθήνα- ευρεία σύσκεψη με την παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος, Γ. Τσιρώνη.

Τη σύσκεψη «άνοιξε» ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Γ. Γεωργιόπουλος, ο οποίος αφού έκανε σύντομη ιστορική αναδρομή, τόνισε ότι οι 12 ημέρες είναι ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο διαβούλευσης για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα που αφορά τη φύση και τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων και σημείωσε ότι δεν έχει γίνει ουσιαστικός διάλογος, παρά μόνο αποσπασματικές συζητήσεις και όχι οργανωμένη διαβούλευση του υπουργείου με τους θεσμικούς φορείς.

Όσον αφορά το Προεδρικό Διάταγμα, ο κ. Γεωργιόπουλος ανέφερε ότι «ο χαρακτηρισμός του συνόλου της παράκτιας ζώνης ως Περιοχής Προστασίας της Φύσης, πρακτικά δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στις προοπτικές ανάπτυξης. Δεν αποτελεί ολοκληρωμένο σχεδιασμό, αφού επικεντρώνεται μόνο στην προστασία της φύσης, παραβλέποντας τον άνθρωπο και τις δραστηριότητές του. Ένας τέτοιος σχεδιασμός δεν μπορεί να είναι επιτυχής ούτε καν για το αντικείμενο που καλείται να προστατεύσει. Εκτιμούμε ότι πρέπει να επαναπροσδιοριστεί ο χαρακτηρισμός της περιοχής, ώστε να διασφαλίζεται και να δημιουργείται μια ιδιαίτερη ταυτότητα, που θα υποστηρίξει την αγροτική παραγωγή, τον τουρισμό και το πολιτιστικό απόθεμα της Ηλείας».

Στη συνέχεια τοποθετήθηκε ο βουλευτής Ηλείας της ΝΔ, Κώστας Τζαβάρας, ο οποίος αναφέρθηκε στην προ 20ετίας συζήτηση για τον καθορισμό ζωνών προστασίας και δήλωσε ότι η περιοχή «αλυσοδέθηκε με δεσμά που δεν μπορούμε να αποσείσουμε». Στη συνέχεια, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι  «πάνε να μας βάλουν νάρθηκα για να ικανοποιήσουν ατομικές ιδιαιτερότητες και προσωπικές φιλοδοξίες και να μείνει η Ηλεία δίχως βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξ,η η οποία θα είναι σε πλήρη αρμονία με το περιβάλλον».

Ο βουλευτής Ηλείας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γ. Κουτσούκος, τόνισε ότι θα έπρεπε να γίνει πολυεπίπεδη διαβούλευση για να θεσπιστεί ένα Π.Δ. σύμφωνα με τις επιταγές του ΣτΕ και σημείωσε ότι το υπάρχον σχέδιο καταστρέφει την προοπτική της περιοχής, καθώς είναι εξοντωτικό για το ανθρωπογενές περιβάλλον με τις οριζόντιες απαγορεύσεις που επιβάλλει.

Ο βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημ. Μπαξεβανάκης, δήλωσε ότι το προηγούμενο Π.Δ. απορρίφθηκε ως επιεικές από ΣτΕ, το οποίο ζητούσε τη θέσπιση Εθνικού Πάρκου, ενώ το τωρινό προσχέδιο προβλέπει τον καθορισμό διαφορετικών βαθμών προστασίας στην περιοχή. Ακολούθως στάθηκε κυρίως στο όριο αρτιότητας για την οικοδόμηση, για το οποίο δήλωσε ότι μπορεί από τα 20 στρέμματα να πάει στα 10. Επίσης, υπογράμμισε ότι πραγματικός αντίπαλος είναι το ΣτΕ και όχι ο υπουργός. Όσον αφορά την παράταση της διαβούλευσης, τάχθηκε υπέρ και πρόσθεσε ότι πιθανότατα θα δοθεί αλλά όχι επ’ άπειρον.

Ο βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ, Μ. βΜπαλαούρας τόνισε ότι «έχουμε αργήσει αρκετά και πρέπει να δούμε ποιες στοχευμένες παρεμβάσεις θα κάνουμε και να βρούμε την κατάλληλη φόρμουλα πίεσης και να επηρεάσουμε θετικά το υπουργείο. Γνωρίζετε ότι στην περιοχή έχει διαταραχθεί η περιβαλλοντική ισορροπία και πρέπει να αποκατασταθεί».

Ο δήμαρχος Πύργου, Γ. Λιατσής, επισήμανε ότι η διαβούλευση έχει νόημα μόνο αν γίνεται με σωστά θεμελιωμένα νομικά επιχειρήματα και ξεκαθάρισε ότι δεν θέλει να γίνει «υπηρέτης χοντρών συμφερόντων» θέτοντας το ζήτημα του επαναπροσδιορισμού της έννοιας της ανάπτυξης και συμπλήρωσε ότι πρέπει να βρεθεί μια φόρμουλα πίεσης προς το ΣτΕ «και όχι να κυνηγιόμαστε με τον υπουργό».

Ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας - Κρεστένων, Σ. Μπαλιούκος, στηλίτευσε τη φιλοσοφία του ΠΔ, κάνοντας ιστορική αναδρομή της σημασίας του Κάτω Σαμικού στο διάβα των αιώνων, αναφέροντας πως «το σχέδιο-έκτρωμα προβλέπει άπειρο χώρο για νυχτερίδες και τρυγόνια και όχι για τον άνθρωπο. Ο σχεδιασμός είναι ανιστόρητος. Το 2007  οι πολίτες σώσανε το δάσος και τώρα τους λέμε ότι δεν θα μπορούν να το πλησιάσουν».

Ο δήμαρχος Ζαχάρως - Φιγαλείας, Ν. Φάμελος, αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία του Δήμου για τη συγκρότηση του δικτύου των πόλεων Κυπαρισσιακού και είπε ότι «αν εφαρμοστεί αυτό το σχέδιο, θα φύγουμε εμείς και θα έρθουν οι χελώνες και οι ΜΚΟ» και ζήτησε την παράταση της διαβούλευσης.

Ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, Ευθ. Κοτζιάς, υπογράμμισε ότι «πρέπει να γίνει ουσιαστική διαβούλευση, στην οποία θα υποβάλλουμε ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη επιστημονικά πρόταση, για να μη μας υπερσκελίζει ο Αρχέλων».

 

Ο αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών, Χαρ. Αριστειδόπουλος, δήλωσε ότι η περιοχή και γενικότερα η χώρα απαιτούν παραγωγή πλούτου και επιχειρηματικότητας «για να μην ακυρώσουμε τη δυναμική της περιοχής», διευκρινίζοντας ότι είναι κατά της τσιμεντοποίησης και των μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων.

Ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Π. Μπράμος, τόνισε ότι είναι περιορισμένος ο χρόνος διαβούλευσης για ένα τέτοιο θέμα, «άρρηκτα συνδεδεμένο με τον άνθρωπο. Το συγκεκριμένο Π.Δ., όπως εισάγεται στη διαβούλευση, θέτει οριστικό τέλος στην αναπτυξιακή προοπτική του Κυπαρισσιακού».

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας, Κ. Νικολούτσος επέκρινε τη νομική βάση του ΠΔ ως διάτρητη, λέγοντας ότι η μελέτη στην οποία βασίστηκε ήταν για τα 5500 στρέμματα του Καϊάφα και επεκτάθηκε σε 70.000 στρέμματα.  «Πίσω από τη μελέτη, τόσο σε ανάθεση όσο και σε έγκριση, υποκρύπτονται σκοπιμότητες και δεν μπορεί η Ηλεία να είναι έρμαιο των διαθέσεων της κάθε ΜΚΟ».

Ο πρόεδρος του παραρτήματος Ηλείας του ΤΕΕ Δυτ. Ελλάδας, Β. Κανελλόπουλος, καυτηρίασε τους συντελεστές της μελέτης, λέγοντας ότι αμφιβάλλει αν έχουν επισκεφθεί την περιοχή και ζήτησε επανεξέταση του ΠΔ ως προς τα όρια δόμησης και τις χρήσεις γης και να αποφευχθεί η ερημοποίηση της περιοχής.

Ο περιφερειακός σύμβουλος και πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ηλείας, Γ. Χήνος, ζήτησε να αναδειχθεί η πολιτική διάσταση του θέματος, ενώ πρόσθεσε ότι νομικά υπάρχουν και ανώτερα όργανα από το ΣτΕ και σε διεθνές επίπεδο «αφού το ΠΔ παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Γ. Τσιρώνης: «Είμαστε ήδη στα όρια των επιταγών του ΣτΕ»

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Γ. Τσιρώνης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΟΡΤ, «Δεν ξέρω αν έχει νόημα η παράταση, διότι εμείς οι ίδιοι το φέραμε πέρυσι το ΠΔ στο ΣτΕ και απορρίφθηκε. Εάν κάποιος φορέας μάς καταθέσει μια άποψη έστω και εκπρόθεσμα, δεν σημαίνει ότι θα την απορρίψουμε. Μας ζητήθηκε Εθνικό Πάρκο γραπτώς και δώσαμε μάχη για να βρούμε αποδεκτές λύσεις για να το αποφύγουμε. Ο υπουργός δεν είναι πάνω από το ΣτΕ. Προσπαθούμε, στα όρια των εντολών του, να είμαστε με τους κατοίκους για να μη γίνει τροχοπέδη το διάταγμα».
Όσον αφορά αυθαίρετους οικισμούς στο Επιτάλιο, ο κ. Τσιρώνης τόνισε ότι «Το ΣτΕ το ονομάτισε ως ακατάλληλη περιοχή, δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα. Να εύχονται οι κάτοικοι να γίνει δεκτό το υπάρχον Διάταγμα, γιατί θα πάμε σε χειρότερες εξελίξεις».

Στη σύσκεψη παρευρέθηκαν οι βουλευτές Ηλείας, Δημ. Μπαξεβανάκης, Μ. Μπαλαούρας, Κ. Τζαβάρας και Γ. Κουτσούκος, ο αντιπερ/ρχης Ηλείας, Γ. Γεωργιόπουλος, o αντιπεριφερ/ρχης Οικονομικών Λ. Αριστειδόπουλος, ο αντιπερ/ρχης Αγροτ. Ανάπτυξης, Π. Μπράμος, ο βοηθός Περιφερ/ρχη Πολιτισμού & Αθλητισμού, Δημ. Κωσταριάς, ο δήμαρχος Πύργου, Γ. Λιατσής, ο δήμαρχος Αρχ. Ολυμπίας, Ευθ. Κοτζιάς, ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας - Κρεστένων, Σ. Μπαλιούκος, ο δήμαρχος Ζαχάρως, Ν. Φάμελος, οι περιφερ. σύμβουλοι Π. Πλατανιάς, Γ. Αρβανιτάκης, Γ. Χήνος, ο αντιδήμαρχος Ζαχάρως Ν. Λαμπρόπουλος, ο επικεφαλής της μείζ. μειοψηφίας Ζαχάρως, Κ. Αλεξανδρόπουλος μαζί με τους δημοτ. συμβούλους Τ. Αλτάνη και Γ. Μπαλαδήμα, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Ηλείας, Β. Κανελλόπουλος, ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας, Κ. Νικολούτσος και ο αντιπρόεδρος Ν. Παναγιωτακόπουλος, πλήθος υπηρεσιακών παραγόντων, κ.ά.

patrisnews.com

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις