Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

ΣΠΑΡΤΗ: Η Πρώτη επαρχιακή πόλη που απέκτησε αρχαιολογικό μουσείο μετά την Αθήνα, ζητά ένα νέο σύγχρονο μουσείο

ΣΠΑΡΤΗ: Η Πρώτη επαρχιακή πόλη που απέκτ...

Είκοσι χρόνια τώρα η υπόθεση του Νέου Μουσείου της Σπάρτης έχει «κολλήσει» στα γρανάζια της γραφειοκρατικής αβελτηρίας

Σπάρτη: Η Πρώτη επαρχιακή πόλη που απέκτησε αρχαιολογικό μουσείο  μετά την Αθήνα και που αναμφισβήτητα διαδραμάτισε σπουδαίο ρόλο κατά τους αρχαίους αλλά και τους νεότερους χρόνους …εχει μείνει χωρίς Σύγχρονο Αρχαιολογικό Μουσείο, αφού το υπάρχον δεν επαρκεί για να στεγάσει όλα τα ευρήματα με αποτέλεσμα σπουδαίοι αρχαιολογικοί θησαυροί να βρίσκονται στοιβαγμένοι σε αποθήκες.

Είκοσι χρόνια τώρα η υπόθεση του Νέου Μουσείου της Σπάρτης έχει «κολλήσει» στα γρανάζια της γραφειοκρατικής αβελτηρίας, όπως άλλωστε και τα περισσότερα πράγματα σε αυτή τη χώρα.

Η δημιουργία του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου της Σπάρτης αποτελεί καθολικό και πάνδημο αίτημα όχι μόνον των απανταχού Σπαρτιατών και Λακώνων, αλλά και κάθε Έλληνα που γνωρίζει, σέβεται και τιμά την ιστορία του. Η ανυπαρξία υποδομών για την στέγαση της ένδοξης ιστορίας της Σπάρτης, αποτελεί παράλειψη της Ελληνικής Πολιτείας απέναντι σε μια υποχρέωση, στην οποία θα έπρεπε να είχε ανταποκριθεί πριν από αρκετές δεκαετίες.

Η ανέγερση του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου της Σπάρτης αποτελεί το πρώτο σε ανταποδοτικότητα μεγάλο αναπτυξιακό έργο στη Λακωνία, η οποία καταλαμβάνει μία από τις τελευταίες θέσεις στον κατάλογο των ανεπτυγμένων περιοχών της χώρας μας, παρά το γεγονός ότι η Σπάρτη έχει να επιδείξει μεγάλο αρχαιολογικό πλούτο και μεγάλη ιστορική κληρονομιά που, όμως, βρίσκεται θαμμένη και καταχωνιασμένη σε υπόγεια και αποθήκες.

Η Σπάρτη είναι από τις πόλεις με την μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα στον κόσμο και άνθρωποι από τα πέρατα της γης αποτίουν φόρο τιμής σ’ Αυτήν και στον ιστορικό της συμβολισμό. Αποτελεί η πόλη μας εθνικό και όχι μόνον τοπικό συγκριτικό πλεονέκτημα, του οποίου η προβολή και ανάδειξη θα αποτελέσει τεράστια πηγή πλούτου για την Λακωνία, για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, για την Ελλάδα.

Η ανέγερση του Νέου Μουσείου είναι επιτακτική ανάγκη και λειτουργώντας προς αυτή την κατεύθυνση οι φορείς (επαγγελματικοί, επιστημονικοί και κοινωνικοί) της Λακωνίας , αλλά και ενεργοί πολίτες ανέλαβαν μια πρωτοβουλία η οποία έχει ως στόχο τη δημιουργία του Νέου Μουσείου.

Πρωτεργάτες της πρωτοβουλίας αυτής ήταν η ομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Λακωνίας, το Ινστιτούτο Σπάρτης και ο Εμπορικός σύλλογος Σπάρτης εκπροσωπούμενοι από τους προέδρους τους κ. Σ.Ροϊνό, κ Α. Κανελλοπούλου (τέως Νομάρχη Αχαϊας) και κ. Π. Γεωργανέ αντίστοιχα.

Πέρα από τη δημιουργία ενός ψηφίσματος για την ανέγερση του Μουσείου, το οποίο υπογράφτηκε από πολλούς φορείς και οργανώσεις προχώρησαν και σε μία πολύ επιτυχημένη σύσκεψη η οποία δεν είχε στόχο να αποδώσει ευθύνες στους φορείς της Πολιτείας αλλά να συνενώσει όλους εκείνους που παλεύουν για το σκοπό αυτό!

Για τους λόγους πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 28 Φεβρουαρίου 2016, στην αίθουσα της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Λακωνίας, η κοινή σύσκεψη των φορέων της Σπάρτης και της Λακωνίας με τους θεσμικούς εκπροσώπους του Νομού, σχετικά με την προώθηση του θέματος του Νέου Διαχρονικού Αρχαιολογικού Μουσείου της Σπάρτης.

Στην σύσκεψη έλαβαν μέρος σαράντα (40) επαγγελματικοί, επιστημονικοί και κοινωνικοί φορείς της Σπάρτης και της Λακωνίας και αρκετοί πολίτες που πληροφορήθηκαν για την σύσκεψη από τα μέσα ενημέρωσης.

Από την πλευρά των θεσμικών εκπροσώπων παρευρέθηκαν οι βουλευτές του νομού Σταύρος Αραχωβίτης (ΣΥ.ΡΙΖ.Α) και Θανάσης Δαβάκης (Ν.Δ.), η Αντιπεριφερειάρχης Αδαμαντία Τζανετέα, ο Δήμαρχος Σπάρτης Βαγγέλης Βαλιώτης,  ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Χαράλαμπος Σκούρος, ο Αντιδήμαρχος Παναγιώτης Ρήγας, η Αντιπρόεδρος του Νομικού Προσώπου Πολιτισμού του δήμου Σπάρτης Γεωργία Γαλανοπούλου, ο πρώην Νομάρχης Λακωνίας Κώστας Φούρκας, ο πρώην δήμαρχος Σπάρτης Δημοσθένης Ματάλας, ο πρώην πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Γιώργος Πουλοκέφαλος ενώ οι φορείς εκπροσωπήθηκαν από τους προέδρους των συλλόγων και φορέων που υπογράφουν το ψήφισμα.

Μετά το πέρας της σύσκεψης, η οποία έγινε σε κλίμα σύμπνοιας και κοινής παραδοχής πώς πρέπει όλοι μαζί να διεκδικήσουν για την Σπάρτη το μουσείο πού της αξίζει, κατέληξαν στη δημιουργία μιας επιτροπής η οποία θα προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προς το Υπουργείο Πολιτισμού αλλά και σε άλλους φορείς, για να γίνει το όνειρο πραγματικότητα, αποτελούμενη από τους «πρωτεργάτες της παραπάνω πρωτοβουλίας και εκπροσώπους του Δήμου και της Περιφέρειας η οποία θα έχει την απόλυτη αποδοχή και στήριξη όλων των Φορέων.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις