Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Δεν κλεινουν οι σχολές του ΟΑΕΔ στην Ηλεία

Δεν κλεινουν οι σχολές του ΟΑΕΔ στην Ηλεία

Έγινε συνάντηση με την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας

Συνάντηση με την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης  Ράνια Αντωνοπούλου, είχαν χθες το πρωί οι τρεις βουλευτές  Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ,  Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη, η οποία είχε και την πρωτοβουλία για την πραγματοποίηση της συνάντησης, Δημήτρης Μπαξεβανάκης,  Μάκης Μπαλαούρας,  και  η γενική γραμματέας  Διαχείρισης Κοινοτικών και άλλων Πόρων Δήμητρα  Χαλικιά,  προκειμένου να ενημερωθούν εκτενώς γύρω από τις στοχεύσεις του υπουργείου στον τομέα της κατάρτισης, την υφιστάμενη κατάσταση, τους ελέγχους που έχουν γίνει γύρω από τη λειτουργία των ΚΕΚ  στο νομό Ηλείας αλλά και πανελλαδικά καθώς και για να θέσουν την αναγκαιότητα να μην κλείσει καμία σχολή του  ΟΑΕΔ στην  Ηλεία.

Οι βουλευτές επικρότησαν τις ενέργειες του υπουργείου για αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου των ΚΕΚ.
Η κα Σαλτάρη  αναφέρθηκε στην πρόσφατη ερώτηση, που έχει καταθέσει από 2-11-2015 και η οποία  αφορούσε απλήρωτους καταρτιζόμενους σε ΚΕΚ. Με την ερώτησή της η βουλευτής  έθετε όλα τα ζητήματα ελέγχων και επιβολής κυρώσεων εξαιτίας προβληματικής λειτουργίας των ΚΕΚ και ζητούσε να υπάρξουν διαδικασίες αξιολόγησής τους που θα οδηγούν ακόμα και σε αποκλεισμό από μελλοντικά προγράμματα όσων ΚΕΚ ανήκουν σε ιδιοκτήτες που αξιολογούνται αρνητικά. 
Κατά την χθεσινή  συνάντηση οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησαν να ενημερωθούν για τις άμεσες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης γύρω από το ζήτημα της κατάρτισης συνολικά αλλά και εξειδικευμένα για τον νομό Ηλείας.  
Η  αναπληρώτρια υπουργός χαρακτήρισε ως αβάσιμες τις αναφορές που γίνονται περί κλεισίματος των επαγγελματικών σχολών του ΟΑΕΔ και μάλιστα σημείωσε μετά από διαβούλευση των υπουργείων Παιδείας και Εργασίας,  ο σκοπός της κυβέρνησης είναι η μακροχρόνια λειτουργία των Επαγγελματικών Σχολών σε αναβαθμισμένο πλαίσιο ώστε να μπορούν να προσφέρουν σε ακόμα περισσότερους τις υπηρεσίες τους. Ειδικότερα και για τις Επαγγελματικές Σχολές του ΟΑΕΔ αλλά και συνολικότερα για τον τομέα της κατάρτισης σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε  στο παρελθόν,  θα υπάρξει πραγματικός σχεδιασμός, θα δίνεται έμφαση στην στήριξη ειδικοτήτων που έχουν ζήτηση και εντάσσονται σε δυναμικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας και θα δοθεί μεγαλύτερη φροντίδα στη διασφάλιση των προσόντων που θα προκύπτουν από αυτές τις σχολές. Άρα, οι αναφορές περί κλεισίματος των Επαγγελματικών Σχολών του ΟΑΕΔ, σύμφωνα με την κα Αντωνοπούλου,  δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.
Όσον αφορά τα ερωτήματα των βουλευτών σχετικά με το ζήτημα των ΚΕΚ στο νομό Ηλείας, το παρεχόμενο επίπεδο υπηρεσιών, ζητήματα οικονομικής διαχείρισης, καθυστερήσεις πληρωμών, σημείωσε ότι το υπουργείο με τις υπηρεσίες του έχει διενεργήσει πληθώρα ελέγχων, γνωρίζει όλες τις στρεβλώσεις και ότι δυστυχώς είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται από τη μία άκρη της χώρας στην άλλη. Η αναπληρώτρια  υπουργός είπε στους βουλευτές ότι στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου που ασκούν μπορούν να λάβουν οποιοδήποτε στοιχείο επιθυμούν από τις υπηρεσίες του υπουργείου. 
Στη συνέχεια  σημείωσε ότι πρόθεση της κυβέρνησης δεν είναι να κλείσουν τα ΚΕΚ, αλλά επιτέλους να διαμορφωθεί ένα ρεαλιστικό, σύγχρονο αλλά και ταυτόχρονα αυστηρό θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας τους. Δηλαδή ένα πλαίσιο  βάσει του οποίου,  όταν θα καταγράφονται επαναλαμβανόμενες παρατυπίες,  να απεντάσσεται το ΚΕΚ που τις διαπράττει  ενώ παράλληλα θα εισαχθεί και σύστημα πιστοποίησης των γνώσεων που παρέχονται. Η αναπληρώτρια υπουργός τόνισε  ακόμη ότι για την σημερινή κυβέρνηση η κατάρτιση για να έχει αποτελέσματα πρέπει να προσφέρει προοπτικές εγγυημένης απασχόλησης και επομένως το υπουργείο θα προχωρήσει σε σχετική ρύθμιση όπου συνδυαστικά με την κατάρτιση θα προκύπτουν και δυνατότητες εγγυημένης απασχόλησης. Άλλωστε, τα πρόσφατα δείγματα γραφής έχουν δοθεί καθώς το πρόγραμμα «επιταγή κατάρτισης ανέργων» ηλικίας από 29 έως 64 ετών αποσύρθηκε αρχικά για να επανέλθει ανασχεδιασμένο με υποχρεωτική εγγυημένη απασχόληση. Το εν λόγω πρόγραμμα συνολικού προϋπολογισμού 112.000.000 ευρώ θα διαμορφωθεί για την εξυπηρέτηση των πραγματικών αναγκών της ελληνικής οικονομίας-κοινωνίας. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του σκανδαλώδους τρόπου που σχεδιαζόταν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις ήταν ότι το 75% των κονδυλίων θα κατέληγε στα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης και μόλις το 25% στους ανέργους. Επίσης, το 62% του συνόλου των ανέργων θα παρείχαν επιδοτούμενη εργασία αποκλειστικά στις τεχνικές εταιρείες ενώ έμεναν χωρίς στήριξη δυναμικοί κλάδοι της ελληνικής οικονομίας όπως ο τουρισμός, η ενέργεια, η ιχθυοκαλλιέργεια, ο αγροτικός τομέας, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας κ.ά.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύθηκαν να υποστηρίξουν τις παραπάνω πρωτοβουλίες μεταφέροντας και τα όσα τους σημειώνουν οι πολίτες – συλλογικότητες γύρω από αυτά τα θέματα αλλά να προχωρήσουν και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο σε όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες ώστε να ενισχυθεί αυτή η πολύ σημαντική προσπάθεια εκ μέρους του υπουργείου. Είναι αντικειμενικό άλλωστε ότι η κυβέρνηση εδώ και δέκα μήνες δίνει καθημερινή μάχη για να ακουστεί η φωνή των καταρτιζόμενων και των εργαζόμενων στα ΚΕΚ,  διενεργεί καθημερινά τους απαιτούμενους ελέγχους σε πανελλαδική κλίμακα ώστε μέχρι να διαμορφωθεί το νέο θεσμικό πλαίσιο να περιοριστούν τα φαινόμενα καθυστερήσεων πληρωμών ή μη ορθής υλοποίησης του εκάστοτε προγράμματος κατάρτισης.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις